PONOVNO SE LAHKO GIBAMO LE ZNOTRAJ NAŠE REGIJE: Svetovalna skupina za april predlaga popoln 'lockdown'

Slovenija

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da se v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvede omejitev gibanja na regijo. Gibanje bo tako dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije. Medtem pa je prehajanje med rdečimi in drugimi regijami prepovedano v obe smeri.

Ob tem so določene izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi in drugimi regijami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje je to dovoljeno za prihod in odhod z dela ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Prav tako je prehod regij omogočen za dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, za izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, za tranzit v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji ter za nujno vzdrževanje grobov. Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, ko potujejo skupaj, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom) po današnji seji vlade.

Pri prehajanju med rdečimi in drugimi regijami mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo. Izjava ni potrebna, če prehaja med statističnimi regijami zaradi službe ali odpravljanja neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje.

Prehajanje med omenjenimi regijami je ob upoštevanju priporočil NIJZ dovoljeno tudi posamezniku, ki predloži negativni rezultat PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur ali pa predloži dokazilo o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca BioNTec in Pfizer preteklo najmanj sedem dni, proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oz. od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Regije lahko prehaja tudi, če ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrem testu, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali ima potrdilo zdravnika o prebolelem covidu-19 v preteklih šestih mesecih.

Šteje se, da posameznik prebiva rdeči regiji, če ima v njej stalno ali začasno prebivališče. Če pa ima denimo stalno prebivališče v rdeči regiji in hkrati začasno prebivališče v drugi regiji ali obratno, pa je lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in se ne sme seliti med obema prebivališčema med regijami, so še navedli.

Bomo med 1. in 12. aprilom povsem zaprli državo? 

Vlada je tudi odločila, da bo nočna omejitev gibanja trajala od 22. do 5. ure. Pri zbiranju oz. druženju, prireditvah in shodih vlada ni sprejela nobenih sprememb. V vseh regijah je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, prav tako so dovoljene prireditve in shodi do deset ljudi, so sporočili po seji vlade. Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do 2. aprila.

Po poročanju spletnega portala Siol pa naj bi strokovna skupina za covid-19 vladi lahko predlagala, da bi zaradi naglega širjenja epidemije in vse več bolnih v bolnišnicah od 1. do 12. aprila povsem zaprli državo. Do nedelje bo strokovna skupina po ponovnem preverjanju podatkov o dogajanju pri nas in po Evropi formalno predlagala, kako ravnati v začetku aprila, ko bodo tudi velikonočni prazniki.

Vlada je po poročanju omenjenega portala včeraj sklenila, da bo najpozneje v nedeljo dokončno obravnavala predloge svetovalne skupine, predsedniku republike Borutu Pahorju pa predlagala, da še pred tem skliče sestanek s predsedniki in vodji poslanskih skupin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  25 .03. 2021 ob  10: 24
Res lepa novica, vesela sem tega velikonočnega darila ,ki se mu reče ...BOŽJI M I R ....
td |  25 .03. 2021 ob  10: 11
-2
@hribi, se strinjam, vendar bi po naravni poti to pomenilo ogromno mrtvih in trajno prizadetih zaradi posledic, ... zato je edina rešitev cepljenje (s katerimkoli se cepim razen z AZ).
@manofsteel, točno tako, nekaj norega, v vrtcih in šolah en kup bolnih otrok, ki jih tja pošiljajo take starši. In slišal za primere tudi takih, ki ni, da imajo nujno službo, so doma, pa jih vseeno pošljejo bolne. Za take in tiste, ki zavestno lažejo in hodijo delat, bi pa vpeljal ostre zaporne ali vsaj denarne kazni.
ManofSteel |  25 .03. 2021 ob  09: 18
-5
Bravo obalčani samo žurajte še naprej, hodite po hišaš in zapirajte se po lokalih. Tip ima 3 baypasse in ppčne isto. Koga da pol obžalujemo za smrt? Na ribiškem pomolu par mladih ribičev so se tudi delali kot da ni nič. Zdaj, ko so preboleli težjo obliko pa so tiho ko pi*ke! Islreno povedano eni imamo že rahlo poln kufer tudi tistihstaršev, ki pošiljajo otroke v šole bolne. Kaki kreten moraš bit? Te skrbi za felovno mesto? S temi lockdowni te bo še kako skrbelo. Islreno povedano se mi ne smili več nobeden....prekleti doonkeyi
hribi |  25 .03. 2021 ob  08: 05
Edina rešitev je v prekuzenosti prebivalstva. Kaj boš popolnoma zaprl in potem čez 2 tedna se zadeva ponovi. Ker virusa ne ustaviš z zaprtjem mej ali gospodarstva. Jim je zadnjič dr Carota dal 3 možnosti. Možnost 3 je optimalna.
td |  25 .03. 2021 ob  08: 04
Predvsem bi za praznike morali preprečit migracije iz države in v državo, ker bo to glavni vir okuževanja, vsaj po mojem. Glede tega se strinjam s temi ukrepi.