POMPEO NA "POMEMBNI IN PRODUKTIVNI POTI": Z Logarjem bosta podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G

Slovenija

Zunanji minister Anže Logar bo z ameriškim kolegom Mikom Pompeom prihodnji teden ob njegovem obisku v Ljubljani podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G, so danes potrdili na zunanjem ministrstvu. Namen obiska Pompea je sicer predvsem "potrditi in poglobiti tesne prijateljske, zavezniške in partnerske odnose" med državama.

Danes so iz State Departmenta sporočili, da bo Pompeo v Sloveniji v četrtek, 13. avgusta. Sestal se bo s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo.

V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah, ki jih je označil za "velike prijateljice Amerike", naj bi bili predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. Čeprav to ni neposredno navedeno, pa naj bi bilo to bilo uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei. Tudi na sredini novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru.

V tem okviru namerava tako Pompeo tudi s Slovenijo doseči podpis posebne izjave o o varnosti omrežij 5G, kakršno so ZDA že sklenile z več državami, od Poljske in Češke do Romunije, Estonije in Latvije. V osnutku skupne izjave, ki ga je junija pridobila STA, je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G.

Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja. Državi bi s skupno izjavo prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Ker bi izjava lahko omejila sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, so v tem kitajskem tehnološkem velikanu slovensko vlado pozvali na pogovore o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G, vladi pa so ponudili tudi podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

Na vladi se zaenkrat na ta poziv še niso odzvali. Na vprašanje STA, ali se bodo odzvali na ta poziv Huaweija, so iz vladnega urada za komuniciranje odgovorili le, da "vlada o tej temi še ni razpravljala".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  07 .08. 2020 ob  14: 58
Pompeo bo prišel pumpat in podrepniki bodo doživeli nirvano, ko se bodo slikali z njim!!!!!!
hribi |  06 .08. 2020 ob  21: 14
Končno smo na varni strani, da nam ne bodo prisluškoval grdi in pokvarjeni Kitajci. Nam pa bodo demokratični prijatelji iz NSA.
Piero Panin |  06 .08. 2020 ob  19: 47
To je absolutni raj za hekerje..prej so te lahko pohecali z raznimi spletnimi nevsecnostmi zdej bodo imeli dostop do vseh aplikacij ki jih bos imel na telefonu