POMOČ RIBIČEM: Poplačilo škode in nadomestilo izpada dohodka

Istra

V okviru interventnega zakona bodo težave slovenskih ribičev pri ribolovu v slovenskem delu Piranskega zaliva poskušali nasloviti s poplačilom morebitne neposredne škode na materialnih sredstvih ter z nadomestilom izpada dela prihodka, je po srečanju z ribiči dejal vodja vladne delovne skupine za implementacijo arbitražne razsodbe Erik Kopač. Premier Miro Cerar danes v Postojni napovedal, da namerava v Zagrebu na srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem med drugim najti tudi dogovor glede slovenskih in hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, ki pa bo v skladu z arbitražno odločbo.

Kot je po današnjem srečanju pojasnil Kopač, sicer državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, so vsi skupaj ugotovili, da je z odločitvijo arbitražnega sodišča meja na morju določena. "Hkrati ugotavljamo, da policija v okviru svojih zakonskih pristojnosti in zmogljivosti na morju deluje dobro," je dodal in razčistil, da s Hrvaško ne potekajo dogovarjanja glede posebnega režima ribolova v delu slovenskega morja.

Kopač je sicer napovedal, da bodo v okviru interventnega zakona poskušali na pravi način nasloviti tudi težave, s katerimi se srečujejo slovenski ribiči zaradi omejitev pri ribolovu v delu slovenskega morja. Konkretno naj bi to dosegli "s poplačilom neposredne škode na materialnih sredstvih, ki bi lahko zaradi tega nastala, in z nadomestilom izpada dela prihodka zaradi oteženega ribolova v delu slovenskega morja".

Po Kopačevih besedah so ribiči izrazili zadovoljstvo nad dosedanjim delom policije "in tudi pričakovanja niso večja".

Glede neuradnega predloga kompromisne rešitve Zagreba o oblikovanju nevtralnega območja za ribiče je Kopač zatrdil, da formalnih razgovorov na to temo ni bilo. "Slovenija se lahko pogovarja dvostransko z Republiko Hrvaško samo o implementacijo odločitve arbitražnega sodišča," je zatrdil državni sekretar, ki je hkrati potrdil, da poteka komunikacija za pripravo srečanja med obema premierjema.

Predstavniki ribičev so se v glavnem strinjali s predlaganimi rešitvami. Zlatko Novogradec tako ne pričakuje kakšnih večjih incidentov. Silvano Radin pa je opozoril, da slovensko morje spet ni tako majhno. Če sta denimo v sredo ribiče spremljala dva čolna, bi morali za popolno varnost imeti enega policista za vsakega ribiča, kar ni realno.

Novogradec neuradnemu predlogu hrvaške strani ni naklonjen in ga razume kot zavajanje. Radin pa je opozoril, da Hrvati dobro vedo, da je sporazum o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS) implementiran v evropski pravni red in da ne potrebujejo dodatnega dogovora, da bi v skladu s SOPS uveljavili pravico ribolova vse do Ankarana.

Na sestanku je sodeloval tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, ki je bil glede implementacije arbitraže optimist. "Mi vendarle upamo, da bo tukaj narejen napredek v naslednjem obdobju," je ocenil. Neuradnega Plenkovićevega predloga Šefic ni mogel komentirati, je pa povedal, da je "vsak predlog, vsak korak v smeri iskanja rešitev za ustrezno implementacijo tega sporazuma gotovo pozitiven".

"Ko se bom sestal s premierjem Plenkovićem, bova zagotovo spregovorila tudi o problematiki ribičev v zvezi z implementacijo sporazuma, in to bomo morali najti nek dober dogovor v skladu z arbitražno odločbo in s pravili, ki smo jih že sprejeli in jih bo treba upoštevati, seveda v dobro ribičev in medsebojnega sodelovanja," je odgovoril Cerar na vprašanje STA o problematiki ribičev v Piranskem zalivu.

Hrvaška naj bi Sloveniji namreč predlagala kompromisno rešitev glede meje na morju, in sicer oblikovanje nevtralnega območja, v katerem bi skupaj lovili slovenski in hrvaški ribiči, je za hrvaški tportal dejal predsednik hrvaške zadruge ribičev Mare Croaticum Daniele Kolec. Kot pravi, pogovori o tem že tečejo. Zunanji minister Karl Erjavec pa je danes po seji vlade dejal, da je tak dogovor nesprejemljiv za Slovenijo.

Cerar, ki se je danes udeležil odprtja novih prostorov Izobraževalnega centra sodobnih tehnologij v Postojni, je med drugim še dejal, da pozdravlja današnjo izjavo Plenkovića, da je edina prava pot dialog. Pri tem je poudaril, da se mora tudi v Sloveniji nadaljevati dialog o implementaciji arbitražnega sporazuma. "Na tem pravnem in političnem stališču bomo vztrajali še naprej," je dodal in poudaril, da je pomembno, da prisluhnemo drug drugemu.

Po njegovem mnenju je sedaj pomembno, da se tudi na slovenski strani pripravi vse potrebno za implementacijo arbitražnega sporazuma, med drugim sprejem ustrezne zakonodaje. Pri tem pa je po Cerarjevih besedah pomemben tudi dialog s prebivalci, ki živijo ob meji, in da se ugotovi, kakšno pomoč jim lahko nudi Slovenija.

Deli novico:

Benji |  16 .09. 2017 ob  09: 09
Kmalu bodo volitve! Obljube so kot balončki, že čez tri sekunde se razpočijo.......
sp |  15 .09. 2017 ob  10: 12
Tudi jaz kot SP imam manjši dohodek kot lani. Kje oddam vlogo za poplačilo škode?
xxl |  15 .09. 2017 ob  09: 38
Poplačilo škode.... hmmm..čez koliko let bodo (če bodo) vidli te šolde? Ali jim bodo "povrnili" škodo v obrokih, v sto letih ali skozi obljube ali skozi subvencije, ki jih ne bodo mogli dobit, ali skozi olajšave, ki jih ne bodo mogli koristit?
Kdo verjame tem lažnjivim kekcem? Od kar so na oblasti, niso za NAS-LJUDI naredili NIČ, SMO ZA SVOJE ŽEPE.
IZOLANA |  15 .09. 2017 ob  09: 19
MA KAJ SE HECATE? KAKŠNE SUBVENCIJE???? NAJ ZNIŽAJO CENE PO RIBARNICAH. KOLIKO JE SPLOH TEH RIBIČEV???? HALLOOOO
StrupeniAdi |  15 .09. 2017 ob  00: 39
lp
Ha,ha pa saj to ne more biti res.Neverjetno v kakšni nori državi živimo.!!Ribiči kot marginalci postajajo adut te vlade!Kakšno ribištvo neki!.Slovensko morsko ribištvo služi lahko samo kot folklora.Tu ne gre za nobeno blagovno znamko,tržne viške ......kako ga organizirati je pa nekaj drugega.!Kočarjeneje?Kje ? na 20 km(operativno)morja?lp
ne rabimo ribičev |  14 .09. 2017 ob  22: 07
http://www.24ur.com/novice/slovenija/plenkovic-napovedal-obisk-slovenskega-premierja-v-zagrebu-verjamem-v-dialog-s-cerarjem.html

https://www.youtube.com/watch?v=7apYDhFXH8s
https://www.youtube.com/watch?v=fgrSoqfiJu4
E io pago... |  14 .09. 2017 ob  20: 39
A bo meni vlada dala subvencijo za izpad dohodka, ko bom izgubil službo kot tehnološki višek Socialna država, ki si kupuje socialni mir.
Ribiški politiki |  14 .09. 2017 ob  18: 58
Kaj bodo tudi takrat ko vozijo ribo v Trst prijavili izpad prihodkov,namreč že dolgo pri prihodu ladji na kopno nismo videli inšpektorja za Ribištvo,da bi preveru ali so Kapitaniji prijavili točen dnevni ulovKer poznamo te kočarje posebno tiste,ki imajo svoje ribarnice in so najbolj glasni pri teh zadevah,močno dvomimo v točnost teh podatkov.Za mrežarje vemo,da se tega držijo in jih ta inšpektor tudi več preganja,kar za kočarje ne drži.Zato nam ni vseeno,kaj ta vlada obljublja na svojo roko tem mešetarjem,naj bi davkoplačevalci plačali kikse teh politikov.Kdaj so kmetom ,ki obdelujejo zemljo,sejejo in garajo,da jim suša,toča in divjad uniči pridelek izplačali izpad dohodka na tak način?
Justino |  14 .09. 2017 ob  17: 54
značilno za to vlado da uporablja in deli davkoplačevalski denar brezveze,ribičem ki negre naj zaprejo dejavnost naj velja kot za vse ostale.