POMOČ GOSPODARSTVU VEČ KOT ENKRAT VEČJA: Krog upravičencev je razširjen

Slovenija

Vlada bo po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana več kot podvojila pomoč gospodarstvu. "To v praksi pomeni, da nova številka pomoči ni več 40 milijonov evrov, ampak 86 milijonov evrov," je dejal. Dokapitalizirali so tudi podjetniški sklad, da bo lahko zagotavljal likvidnostna posojila.

Dejan Židan

S spremembami bo vlada predvsem razširila krog upravičencev ter povišala delež upravičenih stroškov, ki ga bodo podjetja dobila povrnjenega, in sicer s prvotnih 30 odstotkov na 50 odstotkov pri enostavni pomoči, so po seji sporočili z vlade.

"Vlada se je odločila, da v shemo pomoči vključi sektor kmetijstva in ribištva ter tiste zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost," je v izjavi za javnost po seji vlade sporočil državni sekretar.

Na drugi strani je vlada iz zbirke prejemnikov izključila celotni finančni sektor.

Vlada želi z novelo zakona zagotoviti dovolj visoko pomoč gospodarstvu predvsem za tiste upravičence, ki bodo podali vlogo za enostavno pomoč, torej do 500.000 evrov. Novela namreč predvideva spremenjeno formulo za izračun višine pomoči za enostavno pomoč, kjer bo najvišja pomoč lahko znašala 50 odstotkov upravičenih stroškov, so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.

Za posebno pomoč in pomoč za energetsko intenzivna podjetja, ki lahko prejmejo do dva milijona evrov, bo formula za izračun višine pomoči ostala nespremenjena, saj tako zahteva začasni krizni okvir EU. To pomeni, da za posebno pomoč do dveh milijonov evrov ostaja omejitev 30 odstotkov upravičenih stroškov, energetsko intenzivna podjetja pa lahko računajo do največ 70 odstotkov upravičenih stroškov.

Slovenski podjetniški sklad je vlada danes dokapitalizirala s šestimi milijoni evrov, "z namenom, da da ta sklad slovenskemu gospodarstvu likvidnostna posojila, v kolikor jih podjetja potrebujejo", je Židan utemeljil odločitev.

Vloge bodo lahko upravičenci oddali v digitalni obliki med 1. in 15. novembrom preko elektronske aplikacije na javno agencijo Spirit Slovenija. Na naslov energenti@spiritslovenia.si pa se lahko upravičenci že danes obrnejo z vprašanji v zvezi z zakonom, so še dodali na vladi.

Židan se je na novinarski konferenci opravičil Ekonomsko-socialnemu svetu, ker jim predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina pošiljajo naknadno. Kot je pojasnil, jim namreč takšna časovnica omogoča, da bodo lahko izplačila gospodarstvu pravočasna.

Ekonomsko-socialni svet bo predlog vladne novele obravnaval na petkovi seji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija