POMOČ DRŽAVE: Danes še zadnje izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, delodajalcem pa še 116 milijonov evrov

Slovenija

Zavod RS za zaposlovanje bo danes v četrti tranši na podlagi protikoronske zakonodaje 27.193 delodajalcem izplačal dobrih 116 milijonov evrov povračil nadomestila plač za 170.023 zaposlenih. Skupaj s preteklimi tremi tranšami bo delodajalcem tako nakazanih 157,7 milijona evrov. Zavod ta mesec načrtuje še eno tranšo, in sicer 30. junija. Finančna uprava RS (Furs) pa bo danes še zadnjič izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim in kmetom, ki v epidemiji covida-19 niso mogli opravljati svoje dejavnosti oz. so jo opravljali v zmanjšanem obsegu. Tisti, ki so pomoč izkoristili za celotno obdobje epidemije, bodo tako skupaj prejeli 1750 evrov.

Zavod povračila nadomestila plač delodajalcem trenutno izvaja na podlagi prvega protikoronskega zakona za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, njegove novele ter zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov. Gre za zakone, ki so v veljavi od 11. aprila, 30. aprila oz. 29. marca.

Kot so pojasnili na zavodu, so bila prva tri majska izplačila delodajalcem za namene čakanja na delo iz poslovnih razlogov, višje sile in odrejene karantene nekoliko skromnejša in so skupaj dosegla 37,5 milijona evrov, prvo junijsko izplačilo pa bo precej večje, saj bodo skupaj izplačali 116,1 milijona evrov. V tokratno tranšo bodo zajeti delodajalci, ki so predpisane obrazce oddali do 27. maja, izplačila pa se nanašajo na marec in april.

"Še vedno opažamo, da vsi delodajalci, ki so oddali vlogo za povračilo nadomestila, niso oddali omenjenih obrazcev, kar pa je podlaga za naš obračun in izplačilo na podlagi interventnih zakonov," so ob tem opozorili na zavodu in dodali, da se še vedno pojavljajo tudi napake pri obračunih. "Prav zato prosimo delodajalce, da so pozorni pri navedbi podatkov oziroma da s pomočjo aplikacije na našem portalu za delodajalce preverijo njihovo pravilnost," so pozvali.

Do vključno 8. junija so sicer skupaj na podlagi omenjene zakonodaje prejeli dobrih 47.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za 277.305 zaposlenih. Največ oddanih vlog se nanaša na povračilo nadomestila plače za čakanje na delo iz poslovnih razlogov.

Do ponedeljka so prejeli tudi 7777 vlog delodajalcev za delno povračilo nadomestila plače za 43.235 zaposlenih na podlagi tretjega protikoronskega zakona, ki je v veljavi od 31. maja. Ta zakon je podaljšal shemo subvencioniranja čakanja na delo do konca junija, vzpostavil pa tudi shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Vloga za prvi ukrep je na zavodu na voljo od 3. junija, vloga za drugi ukrep pa bo predvidoma dostopna od 12. junija dalje.

Danes še zadnje izplačilo mesečnega temeljnega dohodka

Pomoč v obliki izplačila mesečnega temeljnega dohodka je samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem ponudil zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je bil uveljavljen 11. aprila.

Za marec so lahko prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov. Denar izplačuje Furs na podlagi posebne izjave, ki jo je bilo treba prek informacijskega sistema eDavki vložiti najpozneje do konca maja. Hkrati je bilo mogoče za enako obdobje, torej od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, uveljavljati tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov.

Prvim upravičencem - ki so omenjeno izjavo vložili že v prvem tednu po uveljavitvi interventnega zakona - je finančna uprava mesečni temeljni dohodek izplačala že pred prvomajskimi prazniki. Nakazilo v skupnem znesku 11,2 milijona evrov je tedaj prejelo nekaj več kot 32.000 upravičencev. V drugem nakazilu, ki je sledilo 8. maja, je skupaj 27,5 milijona evrov prejelo nekaj več kot 37.500 upravičencev.

Vmes se je nabor upravičencev razširil, in sicer je novela interventnega zakona, ki jo je DZ sprejel tik pred koncem aprila, na novo med upravičence do tega dohodka dodala tudi tiste samozaposlene, kmete, družbenike in verske uslužbence, ki v zavarovanje niso vključeni za polni zavarovalni čas. Ti upravičenci so mesečni temeljni dohodek prejeli v sorazmernem delu glede na delež vključitve v zavarovanje. Skupaj 4753 oseb je 22. maja prejelo skupaj 2,2 milijona evrov.

V skladu z zakonom danes sledi še zadnje nakazilo, prejeli pa ga bodo upravičenci, ki so izjavo, s katero je bilo še vedno mogoče uveljavljati pomoč tako za marec kot tudi za april in maj oz. za dva ali tri od omenjenih mesecev skupaj, vložili med 1. in 31. majem.

Z majem se je ukrep iztekel, je pa samozaposlenim tako kot tudi vsem drugim poslovnim subjektom od 1. junija na voljo nov ukrep - subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Tega lahko do konca leta koristi vsak delodajalec, tako pravna kot fizična oseba, ki zaradi posledic epidemije vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne more zagotavljati 90 odstotkov dela. Država bo za vsakega takšnega delavca subvencionirala nadomestilo plače v obsegu do največ 20 ur tedensko. Še v juniju lahko vsak delodajalec koristi tudi ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija