POMLAD V ZNAMENJU ČISTILNIH AKCIJ: Marjetica, študenti in lokalna društva nad odpadke

Koper

Pomladni čas je pravšnji za izvedbo različnih skupinskih aktivnosti na prostem. Med takšne že vrsto let v Slovenski Istri sodijo tudi čistilne akcije. Marjetica Koper v sodelovanju z lokalnimi društvi pripravlja posebni čistilni akciji ob koncu tega in prihodnjega tedna. V petek, 27. maja, bodo čistili v akciji 'S študentskimi klubi do čiste Slovenije', v nedeljo, 5. junija, pa bo društvo NNN – Naredi nekaj za naravo že tradicionalno čistilo obalo med Koprom in Žusterno.

Dobro sodelovanje med koprsko Marjetico in Gibanjem Zelenci so tokrat razširili še s koprskimi študenti. 'S študentskimi klubi do čiste Slovenije' je projekt, ki ga sestavljajo čistilne akcije po vsej Sloveniji, izvajajo pa jih lokalni študentski klubi. S projektom želijo spodbuditi ljudi k varovanju okolja in vzdrževanju čistejših površin v lokalnih okoljih, s tem pa prispevati k čistejšemu okolju tudi na nacionalni ravni. Skrb za okolje in boj proti globalnemu segrevanju je v zadnjem času čedalje bolj aktualna tematika. Vse več mladih pa se zaveda te problematike, kar je zelo spodbudno in pomembno za prihodnost vseh nas. V petek, 27. maja, ob 16. uri se bodo mladi zbrali na sedežu Kluba študentov občine Koper (Cankarjeva 9A), kjer bodo sodelujoči dobili ves potreben material (rokavice, vreče za smeti). Nato se bodo odpravili po Kopru, akcija pa se bo zaključila predvidoma od 19. uri na sedežu Kluba študentov občine Koper.

Že konec prihodnjega tedna pa lahko občani koprske občine sodelujete v novi čistilni akciji. Ekipa društva Naredi nekaj za naravo (NNN) se bo podala na tradicionalno suparsko-potapljaški obhod obale med koprsko mestno plažo in občinsko 'mejo' z Izolo ter ob tem pobiralo odpadke v in ob morju. Tokratna akcija zajema tudi zanimiv spremljevalni program, saj vas bo del ekipe pričakal na stojnicah na Ukmarjevem trgu z zanimivimi okoljevarstvenimi delavnicami. Na stojnicah boste udeleženci dobili tudi podrobnejše informacije o akciji in potrebno opremo za čiščenje. Čiščenje priobalnega pasu bo za prostovoljce potekalo peš ali s SUP-om, ki si ga boste lahko brezplačno izposodili. Potapljači bodo izvedli tudi čiščenje morskega dna od koprskega mandrača do Žusterne. Dogodek bo v nedeljo, 5. junija, trajal med 9. in 13. uro, zaključil pa se bo v Centru vodnih športov Žusterna z manjšo pogostitvijo udeležencev. Vabljeni!