POMEMBNA PRIDOBITEV TUDI ZA KOPER: Odprtje intermodalnega terminala na ronškem letališču (VIDEO)

Trst

Danes je bila na letališču Ronki otvoritev intermodalnega terminala, v okviru katerega so zgradili železniško in avtobusno postajo. Gre za pomembno pridobitev tudi za nas, saj bo povezava z letališčem vzpostavljena tudi s Koprom. Investicija je vredna 17,2 milijona evrov.

 

Intermodalni terminal na tržaškem letališču Ronki bo omogočal boljšo povezavo letalskega prometa z avtomobilskim in železniškim prometom. Novo avtobusno postajališče ima šestnajst parkirnih mest. V parkirni hiši je prostora za 500 vozil, na zunanjem parkirišču pa jih lahko parkira še 1000. Železniško postajališče je z letališčem povezano preko 425 metrov dolgega nadhoda.

Zmanjšale se bodo cestne obremenitve, računajo na manj zastojev na cestah, kar bo imelo pozitiven vpliv tudi na okolje. Tržaško letališče je s tem postalo osmo italijansko letališče, ki je neposredno povezano z železnico, hkrati pa so Ronki edino tovrstno letališče v radiju 350 kilometrov na severovzhodu Italije.

"Mislim, da je ta trenutek pomemben ne samo za Furlanijo-Julijsko krajino, ampak za celoten teritorij. Letališče postavlja v središče našega zaledja, Slovenije, Hrvaške in srednje Evrope," pravi Tatjana Rojc, Slovenka v rimskem senatu.

Letališče lahko prepelje letno od 2 do 2,5 milijona potnikov. Te številke nameravajo doseči s pomočjo poslovnega partnerja, ki ga bodo iskali med večjimi letališči, predvsem med takimi, kjer letno prepeljejo več kot 10 milijonov potnikov.

Leta 2016 je preko letališča Ronki v Milano, Rim, Neapelj, Bari, Catanio, Valencio, London, Munchen in Rejkavik potovalo 727.000 potnikov. Od tega je bila desetina Slovencev. O novih letalskih povezavah bodo začeli razmišljati šele potem, ko bodo dobili poslovnega partnerja.

Popovič: Če tako pomembno podjetje, kot je Petrol, to zanima, smo na pravi poti

"Ronki so praktično naše regijsko letališče, s tem mislim Furlanijo-Julijsko krajino in vso istrsko ter širšo regija v Sloveniji, tudi Goriško, da ne govorimo o hrvaški Istri. Dejstvo je, da z Ronki lahko pokrijemo precej široko območje, za nas je zanimivo. Ljubljansko, brniško letališče je za nas precej bolj daleč in zaradi vremenskih razmer pogosto težje dosegljivo, Ronki pa lahko uporabljamo 365 dni na leto brez težav. Kot vidim, kot je vizija odgovornih za to letališče, bo imelo v prihodnosti zelo širok pomen, se bo od tukaj letelo marsikam. Konkretno uporabljamo 80 odstotkov letališče Benetke, kajti Ljubljana nam ne zagotavlja takšnih možnost kot trenutno Benetke. Upam, da bo Ronki v nekem doglednem času dosegel nivo Benetk. To bo za nas izrednega pomena, pa tudi za turiste. Že danes imamo precej turistov, ki prihajajo na letališče v Benetke, v Ronki nekaj manj. Prepričan sem, da bo s to infrastrukturo turistov nekaj več. Imamo letališče v Portorožu, ki je absolutno premajhno, do 55 sedežev, to pa nam ne zagotavlja večjega dotoka turistov, tako da smo zelo zadovoljni z infrastrukturo v Ronkih," je povedal koprski župan Boris Popovič, ki je na tržaško letališče prišel s predstavnikom Petrola.

"Pogovarjamo se najprej o linijski povezavi z električnimi avtobusi med Koprom in Trstom in potem 'shuttle' med Trstom in Ronki, to je za nas izrednega pomena. Če tako pomembno podjetje, kot je Petrol, to zanima, potem pomeni, da smo na pravi poti," je prepričan Popovič.

 

Deli novico:

@makadam |  20 .03. 2018 ob  17: 49
Pravilno, Popovič naj raje zrihta cesto mimo Sermina, ne pa, da se kiti s tujimi lovorikami! Čas je že, da pobere šila in kopita!
interna |  20 .03. 2018 ob  16: 14
moda in bubregi
Makadam |  20 .03. 2018 ob  12: 32
Popovič naj popravi ceste okrog Kopra potem naj podpira Italijane
@ šenja | danes ob 10:01  |  20 .03. 2018 ob  11: 04
in če nebi podprl? A bi se kaj spremenilo? A se je to zgodilo ker je on podprl? Daj nehaj nakladat!
Pismo vladi (satan-vladar sveta?)celega sveta |  20 .03. 2018 ob  10: 44
Dajte nam svoje naše šolde, da tudi mi kaj potujemo. Nismo glupi. Imate probleme impotentnosti kar naenkrat stevi howkingsi?
igre |  20 .03. 2018 ob  10: 40
za uspesno letalisce je potrebno marsikaj: zanimive rute, stevilo prebivalcev v regiji, zanimivosti v regiji.Torej POW-Portoroz nima nobene moznosti na tem svetu, da se razvije v kaj vecjega. Lahko pa nadoknadi s promocijo majhnih, privatnih letal, blizina SLO-HR Istre, Venezie,.....
Majhni smo, obkrozeni z velikimi, zato priporocam vpletenim: sanjajte primirno nasim razmiram in realnosti.

p.s.
pred desetletji smo v Kopru imeli poslovalnico Adrie Airways, se pomnite?Med poznavalci je krozila anekdota:
v prihodnjih desetletjih bo letalisce LJU postalo avtobusno/zelezniski terminal, ce se bodi tako igrali z naso usodo/denarjem.Vemo kdo so danes lastniki infrastrukture na airport of LJU in se marsicesa.

Šerif |  20 .03. 2018 ob  10: 27
Ma kaj se dogaja ,namesto več je zmeraj manj komentarjev ?
DINO |  20 .03. 2018 ob  10: 09
ZA ISTRO je pozabil na letalisce Pula, ki je precej blize od Ronchija za Istrane ....
@Polini |  20 .03. 2018 ob  10: 07
-1
Če bi Koper imel letališče kot ga ima Portorož bi bil že funkcionalen in bi zagotovo imel že pomembne mednarodne linije. To je ko imaš sposobne ljudi kot je POpovič

Tako pa ....
Polini |  20 .03. 2018 ob  10: 05
Super, da se bomo lahko z vlakom peljali do Ronkija, zanima pa me zakaj se ne usposobi letališče portorož To letališče je dober potencial, samo žal ga nekateri v občini ne vidijo. Najprej so skušali delat neke povezave z Rimom, in je vse skupaj padlo v vodo. Mogoče so letos volitve pa se bo vendarle zbudil Bossman....
šenja |  20 .03. 2018 ob  10: 01
-1
Napredek je pomemben in navdno sama vedno potujem z letališča Ronchi. Ful lepo, da je podprl to tudi župan.
Saj jmamo |  20 .03. 2018 ob  09: 21
Imamo tudi take peršone, da so proti drugemu tiru, bili, dokler jih niso povabili da pridejo do korita iz katerega se bodo tudi oni, slastno napajali. GNUS !!!!
1