POMEMBEN OBISK V LUKI KOPER: Gostili delegacijo največjega japonskega pristanišča

Koper

V Luki Koper so včeraj gostili več kot 30-člansko gospodarsko delegacijo iz Nagoye, največjega japonskega pristanišča po količini pretovora. Japonska trenutno sicer nima direktne ladijske povezave s Koprom, čeprav sodeluje z ladjarjem One, so pa še precejšnje možnosti za poglobitev sodelovanja.

Številčna delegacija, sestavljena iz predstavnikov javnega in zasebnega sektorja, japonskega pristanišča Nagoya ter trgovinske in industrijske zbornice v Nagoyi, ki se bo poleg v Kopru v sklopu tokratnega obiska ustavila tudi v Italiji in na Hrvaškem, je lahko prisluhnila prednostim koprske luke in širše jadranske poti.

Japonska je za Luko Koper sicer pomembna trgovinska partnerica, saj je količina letnega pretovora dosegla že skoraj pol milijona ton. Največ je blaga v kontejnerjih ter avtomobilov, saj je Japonska ena izmed največjih proizvajalk avtomobilov na svetu. O pomembnosti japonskega pristanišča priča 197 milijonov ton skupnega letnega pretovora, 2,7 milijona pretovorjenih kontejnerskih enot in 1,4 milijona pretovorjenih vozil.

Kot je ob robu dogodka povedal predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, si prizadevajo za vzpostavitev neposredne linijske povezave z Japonsko, kar pa ni odvisno samo od njih. Sicer od lanskega leta že uspešno sodelujejo z japonskim ladjarjem One. Na vprašanje, za koliko bi se lahko povečala blagovna menjava z Japonsko, je Zadel odvrnil, da bo to odvisno tudi od dogodkov, kakršen je bil včerajšnji. Zagotovo pa člani delegacije "niso prišli sem na kavo", je resnost namer japonske delegacije ocenil prvi mož Luke.

Na predstavitvi so sodelovali tudi predstavniki japonskih podjetij, ki so že prisotni v regiji. Predstavnik madžarske enote japonskega družbe Yusen Logistics Tamas Tanarki je navedel, da so ljudje to regijo povezovali z vojnami na območju bivše Jugoslavije, vendar so v zadnjem desetletju tudi japonski vlagatelji začeli upoštevati jadransko pot kot dobro rešitev za njihov tovorni promet.

Za Azijce je severnomorska pot bistveno bolje pokrita, zato vsaj v naslednjem obdobju Tanarki ne vidi veliko prostora za konkurenco jadranskih pristanišč. Po njegovem je sicer realno pričakovati možnost za 10- do 15-odstotno rast v blagovni menjavi, še bolj ključno pa je za severnojadranska pristanišča to, da se dogovorijo glede skupnega sodelovanja. Trst, Koper in Reka so namreč le 70 kilometrov narazen, kar se na globalni ravni dojema kot eno pristanišče.

Očitno je, da tudi člani japonske delegacije pozorno spremljajo dogajanje v Kopru, saj so v razpravi postavili tudi vprašanje v zvezi z razmerami po stavki leta 2011. Tanarki je ob tem poudaril, da sta zlasti pri japonskih vlagateljih pomembna zaupanje in stabilnost. V pogovorih z njimi je treba biti transparenten in odkrito govoriti tudi o negativnih vidikih, je svetoval.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija