POMEMBEN KORAK ZA ZRS KOPER: Odpira se nov raziskovalni laboratorij s področja nevroznanosti gibanja

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper bo v četrtek, 8. julija 2021, ob 14.30 otvorilo nov laboratorij, SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging Laboratory. Laboratorij bo opremljen z najnovejšo tehnologijo za raziskovanje živčno-mišične učinkovitosti, ki bo pomembno pripomogla pri izvajanju raziskav s ciljem poglobljenega razumevanja naših možganov med gibanjem.

"V vsakodnevnem življenju počnemo veliko stvari avtomatsko. In čeprav se zdi, da velikokrat reagiramo brez najmanjšega miselnega napora, se v naših možganih odvije ogromno kompleksnih procesov. Naš nov laboratorij bo v prakso prenesel dosedanja dognanja na področju nevroznanosti gibanja, ter nam omogočil, da še natančneje raziščemo procese, ki potekajo v naših možganih in na daljši rok pripomoremo k preprečevanju ali celo omiljevanju nekaterih patoloških stanj, kot je na primer Alzheimer ali Parkinsonova bolezen," pojasnjuje snovalec projekta, dr. Uroš Marušič in dodaja: 

"Najnovejša tehnologija, v kombinaciji z zmogljivostmi, ki nam jih nudi uporaba sistemov, ki temeljijo na umetni inteligenci, nam omogočajo, da se v razumevanje našega najkompleksnejšega organa poglobimo kot še nikoli do zdaj."

Vzpostavitev laboratorija SloMoBIL predstavlja enega glavnih mejnikov mednarodnega projekta "TwinBrain: TWINning the BRAIN with machine learning for neuro-muscular efficiency", v skupni vrednosti milijon evrov, ki se na ZRS izvaja med leti 2020 in 2023.

Projektni partnerji, poleg ZRS Koper, vključujejo še Tehniško univerzo v Berlinu (Tehnische Universität Berlin) in Univerzo v Ženevi (Université de Genève) ter nevrološki oddelek bolnišnice Katinara v Trstu (Università degli Studi di Trieste).

Na dogodku bodo sodelovali naslednji strokovnjaki, ki bodo tudi na voljo za izjave za medije:

  • prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper,
  • prof. dr. Boštjan Šimunič, predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper,
  • izr. prof. dr. Uroš Marušič, vodja projekta TwinBrain,
  • prof. dr. Klaus Gramann, partner projekta TwinBrain
  • prof. dr. Jadran Lenarčič, slavnostni govorec.

Deli novico: