POMEMBEN DAN ZA IZOLO: S Petrolom sklenila 15-letno koncesijsko pogodbo za prenovo javne razsvetljave (FOTO)

Izola

Župan Občine Izola Danilo Markočič je danes z direktorjem področja Energetski in okoljski sistemi družbe Petrol Janezom Grošljem podpisal 15-letno koncesijsko pogodbo za prenovo in urejanje javne razsvetljave z namenom zmanjšanja svetlobne onesnaženosti okolja in zagotovitve zmanjšanja porabe električne energije v občini. Posel je vreden skoraj 850.000 evrov, financiral ga bo Petrol, ki bo obnovil javno razsvetljavo in 15 let zagotavljal njeno obratovanje, občina pa bo to investicijo v 15 letih izplačala iz energetskega prihranka, so pojasnili na današnji novinarski konferenci pred podpisom pogodbe v Izoli.

Direktor področja Energetski in okoljski sistemi družbe Petrol Janez Grošelj (levo) ter župan Občine Izola Danilo Markočič (desno) po podpisu 15-letne koncesijske pogodbe.

Občina Izola, ki bo v kratkem pričela s prenovo javne razsvetljave, je na podlagi javnega razpisa izbrala koncesionarja. Odločitev o tem, da bo to Petrol, Slovenska energetska družba, je postala pravnomočna konec meseca julija. Vrednost investicije bo znašala 854.215,95 evrov z DDV, koncesijska pogodba pa bo sklenjena za obdobje 15 let.

"Ta podpis pogodbe prinaša Izoli priložnost, da bomo tudi okolju prijazna občina in ne bomo več onesnaževali okolja s svetlobo, ki jo povzročajo stare svetilke," je ob začetku novinarske konference svoje zadovoljstvo ob podpisu koncesijske pogodbe izrazil župan Izole Danilo Markočič.

Občina Izola bo po prenovi javne razsvetljave letno rešila 20.000 dreves

Spomnil je, da je postopek izbire koncesionarja trajal kar nekaj let, "sedaj pa imamo resnega partnerja. Nadejamo se nove perspektive v smislu varovanja okolja, ki je predragoceno, da bi ga onesnaževala slaba, neprimerna svetila," je povedal Markočič in dodal, da so s partnerjem "prišli do take ponudbe, takih zaključkov, da ni bila deležna nobene revizije".

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Janez Grošelj iz Petrola, bo Občina Izola po prenovi javne razsvetljave letno prihranila 800 megavatnih ur, 400 ton ogljikovega dioksida in rešila 20.000 dreves. "Občina Izola je danes s partnerjem Petrolom naredila nekaj lepega tudi za okolje," je dodal Grošelj in izpostavil, da je družba prisotna pri razsvetljavi tudi v Kopru in Piranu, kjer je naredila energetsko sanacijo objektov.

Po petnajstih letih bo javna razsvetljava prešla v last občine

Po koncesijski pogodbi mora Petrol v naslednje pol leta zamenjati 1765 svetilk v občini ter popolnoma prenoviti 14, delno pa 16 prižigališč javne razsvetljave. Poleg tega bo nekoliko dopolnil javno razsvetljavo v starem mestnem jedru, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja urada za gospodarske dejavnosti, investicije in komunalni razvoj Tomaž Umek.

Ta koncesijska pogodba sicer nima določila o plačevanju koncesijske dajatve; Petrol se kot koncesionar zavezuje, da bo v naslednjih petnajstih letih na svoje stroške v višini slabih 850.000 evrov zgradil in prenovil razsvetljavo ter zagotavljal njeno obratovanje, občina pa bo to v petnajstih letih odplačala iz energetskega prihranka, skozi ceno storitve. Po preteku petnajstletnega obdobja bo celotna javna razsvetljava prešla v last izolske občine, je še dodal Umek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija