POMANJKANJE VODE V SLOVENSKI ISTRI: Kako daleč smo od redukcije? (VIDEO)

Slovenija

V Istri so zaradi pomanjkanja pitne vode župani sprejeli vrsto ukrepov za zmanjšanje porabe. Preverili smo, kaj vse je prepovedano, pa tudi, kakšen je najhujši možen scenarij.

Če si boste po dolgem dnevu želeli na naših plažah s sebe sprati znoj in sol, odslej to ne bo več mogoče. Istrske občine so uvedle strog ukrep varčevanja z vodo. V veljavi je prepoved nenujne rabe vode, vse pa tudi kaže, da bo prišlo do redukcije.

Stanje na območju Rižanskega vodovoda in sosednjih vodovodov je zaskrbljujoče, razpoložljive količine vode pa so na kritični meji. Prepovedano je pranje ulic, cest, dvorišč in zalivanje zelenic, razen če se uporablja reciklirano vodo. Prepovedano je polnjenje bazenov.

Po prvem javnem pozivu k varčevanju z vodo pred dobrim tednom dni se poraba na srečo ni povečala. Zato pa je bilo mogoče videti turiste, ki so kljub vsemu prali avtomobile in podobno. Razmere so postale tako kritične, da se bodo morali novih ukrepov poleg občanov držati tudi turisti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .07. 2022 ob  08: 51
Ukrepi so sprejeti vsaj 3 tedne prepozno.
Martin Kacur |  07 .07. 2022 ob  08: 22
11
forrester
katere rastline ki jih ješ imajo korenine 1.5 m globoko? paradsjz. krompir. kum9are. fižol
daj si kozarec na glavo pa probaj pit
forešter4 |  07 .07. 2022 ob  07: 52
-5
včeraj je en Ištrijan mi govoril da je oral 1,5 m pod, in da je bla zemlja vlažna, pravi da ni še tako hudo...
Ištrijan |  06 .07. 2022 ob  22: 38
19
POMANJKANJE VODE V SLOVENSKI ISTRI: Kako daleč smo od redukcije?

Več ljudi bo tukaj v Istri prej in hujse bojo refukcije (ne samo z vodo)!!

Obcinarjem, za katerimi stojijo pohlepni gradbinci pa se ni kapnilo, da morajo sprejet take prostorske nacrte, ki bojo drasticno zmanjsali divje pozidave in posledicno potencialno stevilo novih prebivalcev!!

Zdaj pa gremo ravno v smer nekriticne, neutemeljene pozidave in povecevanja prebivalstva! TO JE NEVZDRZNO (in to ze na kratki rok)!

Obcinarji, lahko vi je......te vase volivce, ne morete pa narave!!

Martin Kacur |  06 .07. 2022 ob  21: 52
29
Ma reducirko je treba dat na Črni Kal in zapret ventile vikendasem. Naj si s sabo pripeljejo še vodo. Še boljše, naj niti ne hodijo les.