POLOŽNICA OBRTNE ZBORNICE RAZBURILA PODJETNIKE: Ali jim je res tudi v času nedela zaračunavala članarino in zakaj?

Slovenija

Na družbenem omrežju Facebook so v drugem valu epidemije koronavirusa vedno glasnejši nekateri obrtniki in podjetniki. Poleg tega, da nekateri že skoraj tri mesecev ne morejo oziroma ne smejo delati, jim po njihovih besedah ne priznese niti Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Ta naj bi jim namreč tudi v času nedela zaračunavala mesečno članarino. Kakšno je pojasnilo zbornice?

Fotografijo položnice z osebnimi podatki je na družbenem omrežju delil Bojan Zver, lastnik Okrepčevalnice Venezia. "Tretji mesec smo že skoraj zaprti, kaj ste naredili za nas gostince," se sprašuje. Iz objave je jasno razvidno, da mu je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenija zaračunala članarino za mesec december v višini 20 evrov.

Objava je sprožila buren odziv. Delilo jo je že 1,4 tisoč uporabnikov Facebooka, pod njo pa se je zvrstilo že več kot 90 komentarjev.

Obrtna zbornica kako vas ni sram. Jaz objavljam s svojimi podatki, ker me ni sram. Prosim za delitev naj čim več ljudi vidi. Hvala. Tretji mesec smo že skoraj zaprti, kaj ste naredili za nas gostince?

Objavil/a Bojan Zver dne Petek, 08. januar 2021

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije: "Članom smo dali možnost oprostitve članarine"

S prošnjo za pojasnila smo se obrnili na Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije. Zanimalo nas je, ali so svojim članom res zaračunali mesečno članarino in zakaj. Preverili pa smo tudi, ali so dali obrtnikom, ki so bili zaprti, možnost oprostitve plačila članarine.

Odgovorili so nam, da so zaradi situacije dali vsem članom na izbiro možnost oprostitve članarine. "Za to možnost pa se jih je odločilo zgolj nekaj, saj so bili z našimi storitvami (svetovanjem, informacijami, zastopanjem itd.) v tem času izjemno zadovoljni," pojasnjujejo. To, da so v letu 2020 dobili kar 1000 novih članov in že 40 novih v prvih 12 dneh tega leta, vidijo kot dokaz, da so najboljši servis obrtnikom in podjetnikom.

"Poleg tega, kolikor je nam znano, smo edina delodajalska organizacija, ki je članom dala možnost oprostitve članarine," še navajajo.

Ob tem izpostavljajo tudi, da so dali "možnost oprostitve plačila članarine vsem, ne samo tistim, ki so bili z odlokom zaprti". Obrazec je dostopen na njihovi spletni strani.

Vprašali smo jih tudi, kako komentirajo očitke nekaterih članov, da v času zaprtja gospodarstva zanje niso naredili ničesar, da bi jim pomagali. "Če kdo, potem je OZS v vseh sedmih protikoronskih paketih, dosegla ogromno. Po naši zaslugi imajo UTD tudi samozaposleni in nosilci dejavnosti, po naši zaslugi se krijejo fiksni stroški, nadomestila plače za čakanje na delo, podaljšanje ukrepov za vse panoge itd.," se je glasil njihov odgovor.

Kako pa je z gostinci?

Kar zadeva gostince, "smo, tako kot drugod v Evropi, v enakem položaju. Da so vsi zaprti, pa ne drži, saj imajo možnost dostave ali prevzema hrane. Med našimi člani je takšnih gostinskih obratov, ki delajo na tak način, veliko.  Res pa je, da so zaprti lokali oz. bari. OZS je sicer večkrat pozvala vlado k odprtju vseh dejavnosti, seveda ob upoštevanju zaščitnih ukrepov".

Posredovali so nam tudi konkretne predloge oziroma zahteve, s katerimi želijo izboljšati trenutni položaj gostincev. Med njimi je podaljšanje ukrepa nadomestil za čakanje na delo in zahteva, da mora nadomestilo plač za čakanje na delo pokrivati celotno plačo z vsemi prispevki, kot pravijo "tudi prispevke bruto 2 (16.1 % plače), saj delodajalci ob dolgotrajnem zaprtju tega bremena več ne zmorejo, UTD tako kot za mesece marec, april in maj 2020 - Izplačilo 700 evrov neto, prispevke v celoti pokrije država. Trenutno od 1100 evrov plačujemo prispevke sami, ki so od 500 do 800 evrov ali več, zato od UTD ostane premalo za osnovne življenjske stroške." 

Ob tem zahtevajo, da aktivna politika zaposlovanja ne izključuje upravičenosti do ukrepa nadomestil za zaposlene na čakanju na delo, kritje fiksnih stroškov pa naj bo po avstrijskem modelu. Zavzemajo se tudi za znižanje DDV in razširitev turističnih bonov na gostinsko dejavnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  12 .01. 2021 ob  21: 16
NIĆ NOVEGA IN NEVIĐENEGA. PRVO SE POSKRBI ZA ALSTNO RIT IN STOLICO, POL PAOSTALI, ZNAJD'TE SE !