POLN BOVEC TURISTOV, KANIN PA NE OBRATUJE: Tehnični pregled razkril poškodbo, nujna sanacija

Slovenija

Na Kaninu so v četrtek začeli odpravljati poškodbo na transportni žični vrvi krožno-kabinske žičnice, ki so jo odkrili v okviru tehničnega pregleda. Po oceni strokovnjakov je bil vzrok udar strele. Zaradi poškodbe Kanin ni obratoval v binkoštnem koncu tedna, ko je bilo v Bovcu veliko obiskovalcev, je novinarjem povedala direktorica smučišča.

Ko bo napaka odpravljena, bodo začeli obratovanje ob koncih tedna, okoli 20. junija pa bodo predvidoma prešli na vsakodnevno obratovanje, je še pojasnila direktorica smučišča Sončni Kanin Manuela Božič Badalič.

Kot je povedala, so poškodbo na žični vrvi odkrili pri rednem tehničnem pregledu, ki je za žičniške naprave obvezen na vsaki dve leti. "Pregled Zavoda za gradbeništvo je pri magnetoskopu transportne vrvi na odseku B-C pokazal, da je poškodovana od udara strele, in je naložil pred ponovnim obratovanjem sanacijo tega dela vrvi," je dejala.

Poškodovan je en pramen žične vrvi, popravilo pa naj bi trajalo tri do štiri dni. Dela izvaja pooblaščeno podjetje ob pomoči domačih žičničarjev. Zavod za gradbeništvo je sicer doslej že pregledal vso traso gondolske žičnice, vmesni čas pa bodo izkoristili tudi za ostala vzdrževalna dela.

Na Kaninu so tako letošnjo zimsko sezono zaključili 21. maja. Med 23. decembrom in 21. majem so zabeležili 77 obratovalnih dni. V tem času je na bovški strani na smučišče skupaj vstopilo 15.000 potnikov, z italijanske strani pa še najmanj enkrat toliko, ocenjujejo. Veliko koncev tedna so obratovanje preprečevali slabo vreme, veter in megla.

Na zadnji obratovalni dan je bil na vrhu smučišča še dober meter in pol snega. Gorska reševalna služba ob tem opozarja, naj pohodniki pri premikanju po Kaninskih podih upoštevajo, da so povsod še zaplate zapihanega snega in brezna, prekrita s snegom. Ta naj bi večinoma skopnel do konca junija.

Poleti sicer na Kanin prepeljejo več potnikov kot pozimi. Lani so jih tako denimo prepeljali skoraj 30.000 in ob tem zabeležili pol milijona evrov prihodkov. Načrtujejo, da bodo na Kanin vozili vsak dan do konca avgusta, nato pa bodo v septembru zopet prešli na režim vožnje ob koncih tedna.

Obiskovalci so večinoma tujci, v največji meri pohodniki in obiskovalci ferat, pa tudi padalci, kolesarji in jamarji. Veliko ljudi se ustavi zgolj na zgornji postaji in uživa na hladnem gorskem zraku, je še povedala Božič Badalič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija