POLMILIJONSKA IDEJA, KI JE VZKLILA V KOPRU: Diplomantki UP prepričali Arabce, da si njihove kamele zaslužijo več (FOTO)

Koper

Tjaša Ban in Patricija Kragelj sta diplomantki Univerze na Primorskem, ki jima je uspela na prvi pogled nora podjetniška ideja. Nora v smislu same ideje, saj sta z njo dokazali, kako zares razmišljati izven okvirjev. Njuno podjetje Protocamel namreč proizvaja prehrano za dirkalne kamele, prva podpisana pogodba z distributerjem pa je bila težka kar pol milijona evrov.

Posavka Tjaša Ban in Dolenjka Patricija Kragelj sta se spoznali med študijem v Kopru, kjer je prva obiskovala predavanja socialne pedagogike, druga pa managementa. Naključje je očitno hotelo, da sta si skupaj ogledali dokumentarec o dirkalnih kamelah, v katerem sta opazili, da v arabskem svetu živali hranijo pretežno z uvoženo hrano, na primer senom in pomislili, da bi to utegnila biti dobra poslovna niša.

Odločili sta se, da ideji posvetita čas in tudi svoje prihranke ter odideta na pot v Arabijo, kjer sta ugotovili tudi to, da dirkalne kamele hranijo s krmili, ki vsebujejo veliko sladkorjev in ogljikovih hidratov, kar je sicer na tekmi prinašalo rezultate, na dolgi rok pa zdravstvene težave živali. Tjaša in Patricija pa sta si želeli razviti hrano, s katero bi kamelam omogočili boljše življenje.

To jima je uspelo s pomočjo veterinarja in nutricionista Tilna Klevišarja in ko sta na sejmu v Omanu dobili potrditev, da za njihovo krmilno mešanico, ki vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in maščob, obstaja veliko zanimanja distributerjev, sta se odločili za končni razvoj.

Konec septembra 2018 je njuna ekipa, ki se ji je takrat pridružil še Litijčan Matic Jug, z distributerjem iz Omana podpisala pol milijona evrov vredno pogodbo. Delo so si razdelili tako, da Tjaša skrbi za poslovne partnerje, Patricija za razvojni model, Matic pa logistiko in marketing.

Zaradi zapletov in lažje logistike so proizvodnjo iz Slovenije preselili v Italijo. Kot pravi Tjaša, so prvotno zastavljene cilje po zagonu proizvodnje in pokritju prvih naročil zdaj uresničili. V Omanu imajo prodajnega zastopnika, medtem ko krmilno mešanico, ki ne vsebuje glutena in gensko spremenjenih organizmov ter je sestavljena iz sestavin slovenskega izvora, posredno uvažajo še v Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate in Katar. V prihodnosti pa se bodo osredotočili na nove trge in nove segmente, med katere uvrščajo kamele, namenjene lepotnim tekmovanjem in kamele mlekarice.

Tjaša, ki je tudi del ekipe Ustvarjalnik – ta mladim pomaga pri uresničevanju njihovih idej in projektov –, bo jutri gostja Alumni kluba Pedagoške fakultete v Kopru. Kot nam je zaupala pred dogodkom, so se z ekipo morali posla učiti na novo, iz svojih izkušenj, zato mladim predlaga, naj se na študij v današnjih časih ne zanašajo preveč, temveč naj bodo dejavni tudi obšolsko.

"Trg dela je danes drugačen kot v času, ko so vanj vstopali naši starši. Vse se hitro spreminja," opisuje Tjaša, ki mladim polaga na srce, naj si spletejo svojo mrežo poznanstev in naj ne mislijo, da svet zunaj klasičnih služb ni varen. Ravno nepredvidljivost svobodnjaštva oziroma t. i. freelancerstva je zanjo prednost, ki jo velja izkoristiti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  15 .01. 2020 ob  04: 54
Vsekakor je potrebno veliko samozavesti ob zaupanju prijateljem in druzini da bos prozvajal prehrano za dirkalne kamele..
Si predstavljam reakcijo