POLJUDNO MATEMATIČNO PREDAVANJE: Dr. Požar z matematičnim pogledom na delovanje možganov

Koper

Oddelek za matematiko UP FAMNIT vabi na poljudno matematično predavanje. Peto predavanje letošnjih Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom "Možganska omrežja: matematični pogled na delovanje možganov" se bo odvijalo jutri, 24. marca 2021, ob 18.00. Predaval bo dr. Rok Požar, predavatelj in raziskovalec na UP FAMNIT, UP IAM in IMFM.

Rok Požar je leta 2009 diplomiral na Fakulteti za matematiko in fiziko UL, leta 2013 pa doktoriral na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov, računsko teorijo grup, algoritmi in omežji v nevroznanosti. Predava na UP FAMNIT.

Pri razumevanju interakcij v naših možganih je potrebno poznati, kako usklajena sta posamezna dela možganov – bolj podoben vzorec aktivnosti kot kažeta, bolj sta funkcionalno povezana. Čeprav so različni deli možganov specializirani za določeno funkcijo, je pri izvajanju večine kognitivnih nalog vključen celoten sistem. Zato nas zanima, kako so posamezni deli možganov med seboj organizirani. Pri tem nam pomaga teorija grafov, ki omogoča, da možgane obravnavamo kot omrežje.

Predavanje bo dostopno prek ZOOM povezave. Vsa pretekla predavanja v sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje pa so še vedno dosegljiva na tej povezavi.