POLJAKI PROTI ODLIČNIM SLOVENCEM NEMOČNI: Naši fantje so se veselili četrte zaporedne zmage (FOTO)

Svet

Slovenski odbojkarji so se na uvodnem turnirju elitne Lige narodov v Turčiji veselili četrte zaporedne zmage. Naši fantje so z odlično igro odpravili aktualne evropske prvake Poljake, od katerih so bili boljši s 3:0 (20, 21, 18) ter si zagotovili pomembne točke v boju za Pariz.

Slovenija: Štern T. 20, Pajenk 5, Kozamernik 3, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Ropret 3, Urnaut 11, Čebulj 15, Mujanović, Kržič. Selektor: Gheorghe Cretu.

Poljska: Komenda, Bednorz 2, Sliwka 6, Lomacz 1, Hawryluk, Kochanowski 5, Semeniuk 10, Butryn 5, Szymura, Szalpuk 1, Boladz 7, Adamczyk, Jakubiszak, Poreba 8. Selektor: Nikola Grbić.

Slovenski odbojkarji so se po zmagah nad Nizozemsko, Francijo in Kanado za četrto zaporedno zmago na uvodnem turnirju elitne Lige narodov v turški Antalyji pomerili še z aktualnimi evropskimi prvaki Poljaki, s katerimi so se nazadnje srečali v polfinalu lanskega evropskega prvenstva, ko so bili boljši varovanci srbskega stratega Nikole Grbića, ki so bili pred tem po hudem boju in petih odigranih nizih uspešnejši tudi v VNL.

Slovenski selektor je v zasedbo vrnil Žigo Šterna, izven štirinajsterice pa je ostal Luka Marovt, ki je na včerajšnji tekmi proti Kanadi zabeležil reprezentančni debi. Dvoboj s Poljaki je romunski strokovnjak na naši klopi začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Klemnom Čebuljem in Tinetom Urnautom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Ritem v prvem nizu so prek Pajenka in Čebulja z minimalno prednostjo ene točke pri 2:1 začeli narekovati naši odbojkarji, Čebulj je z blokom za 6:4 podvojil razliko, sledila pa je še napaka Boladza za 7:4. Čebulj in Štern sta z varanji in napadi našo vrsto pripeljala do 10:8, Urnaut pa je zatem po dobri obrambi Kovačiča izkoristil protinapad za prvo vodstvo Slovenije s tremi točkami. Pajenku je uspel as za 13:9 in odmor na zahtevo Grbića. Štern je bil še naprej nezaustavljiv v napadalnih akcijah, prispeval je tudi točko za 16:11, še eno je dodal Čebulj, poljska klop pa se je odločila za drugo prekinitev. A tudi po njej sta odlično napadala Čebulj in Štern (19:13), a nato so se Poljaki s tremi zaporednimi točkami na račun napake naših in bloka nevarno približali na 19:16. Cretu je takoj reagiral z odmorom. Ropret je v napadu uspešno zaposlil Pajenka, Štern je z močnim udarcem prebil blok tekmecev za 22:17, prvo zaključno žogo pri 24:19 pa je iz težkega položaja priigral Urnaut. Niz je z napako na servisu pri 25:20 v korist Slovenije zaključil Kochanowski.

Prva točka v drugem nizu je šla po zaslugi Čebulja v roke Sloveniji, Štern je prispeval as za 3:1, Pajenk napad za 4:3. Naš srednji bloker je z dobrim servisom zagotovil še protinapad Urnautu za 6:4. Grbić, ki je že v prvem nizu zamenjal korektorja Boladza in v igro poslal Burtyna, se je odločil še za menjavo prostega igralca ter s tem skušal izboljšati sprejem svoje zasedbe, ki so ji naši serverji povzročali precej težav. Poljaki so nato le uspeli zaustaviti napad naših in prek Kochanowskega izenačili na 7:7 in tudi na 8:8. Po dobrem servisu Kozamernika je Pajenk z napadom prednost spet povišal na dve točki (10:8), Štern je dosegel as za 12:9. Sledili so menjava Sliwke z Bednorzem, nov as Šterna za 13:9 in odmor na zahtevo Grbića. Urnaut je priboril točko z napadom za 14:11, zatem še za 16:13. Nato se je Slovencem nekoliko ustavilo v napadu, pri 18:17 je Cretu zato posegel po prekinitvi, po kateri so se njegovi varovanci zbrali ter si z dobro obrambo Urnauta zagotovili protinapad, ki ga je zaključil Štern (19:16). Prodorni slovenski korektor je bil uspešen še enkrat, po še eni dobri obrambi, tokrat Kovačiča, pa je Čebulj s protinapadom Grbića prisilil, da je svoje igralce poklical na posvet. V poljski vrsti so sledile še menjave, a so naši vseeno ohranjali prednost (22:18) ter si pri 24:21 z napadom Šterna priigrali prvo zaključno žogo, ki jo je takoj izkoristil Urnaut in Slovenijo povedel v vodstvo z 2:0 v nizih.

Tudi v tretjem nizu so si naši odbojkarji z borbeno igro v obrambi zagotovili vodstvo z 2:0, po treh zaporednih točkah nasprotnikov je na 3:3 z napadom poravnal Štern, Čebulj pa je s protinapadom po obrambi Kovačiča poskrbel za 4. točko. Bednorz je dvakrat dobro serviral in z asom Poljsko popeljal do 7:5, Urnaut in Kozamernik sta z napadi skrbela, da se razlika ni povišala, Čebulj pa je bil zaslužen za izenačenje na 9:9. Po napaki Semeniuka so Slovenci spet vodili (10:9). Še naprej v napadu odlični Štern je našo zasedbo zadržal v ospredju, as Čebulja za 13:11 pa je Grbića prisili v prvi odmor. Dober blok je našim omogočil še en protinapad in tudi tega je za izkoristil Štern, Kozamernik pa je blokiral za 16:13. As Ropreta takoj zatem je pomenil že štiri točke naskoka za Slovenijo in reakcijo poljske klopi. V napadih so bili v nadaljevanju uspešni še Urnaut, Kozamernik in Čebulj, ki so našo vrsto v končnico niza popeljali s štirimi točkami naskoka (21:17). Usodo Poljakov je z asom za 23:17 praktično že zapečatil Štern. Borbenega Kovačiča, ki je pri reševanju žoge udaril ob zaslon, je zamenjal Urban Toman, Čebulj pa je z napadom poskrbel za zaključno žogo pri 24:18 in za konec vknjižil še as za zmago s 25:18.

Slovenski odbojkarji so uvodni turnir elitne Lige narodov tako zaključili z zmagami nad Nizozemsko, Francijo in Kanado ter še posebej pomembno zmago nad Poljsko, ki jim je na svetovni lestvici in v boju za uvrstitev na olimpijske igre prinesla dragocenih 15,79 točk. Drugi turnir našo izbrano vrsto čaka na Japonskem, kamor bodo iz Turčije odpotovali v sredo. V Fukuoki se bodo med 5. in 9. junijem pomerili s Turki, Brazilci, Japonci in Bolgari.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija