POLICISTI ZAHTEVAJO NAZAJ POČITNIŠKI DOM NA DEBELEM RTIČU: Ta zaradi Cerarjeve odločitve že tri leta čaka na begunce

Ankaran

Počitniški dom na Debelem rtiču, ki ga je Cerarjeva vlada predvidela za potrebe beguncev, želi sedaj nazaj Policijski sindikat, pišejo Primorske novice.  Na ministrstvu za notranje zadeve  naj bi  potrdili, da so prejeli pismo z zahtevo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) po vrnitvi počitniškega doma na Debelem rtiču za potrebe zaposlenih, še piše časnik.

Počitniški dom zaradi Cerarjeve odločitve sameva že tri leta. Zahtevi PSS se pridružuje tudi Sindikat policistov Slovenije (SPS). Včasih so tam počitnikovali policisti in zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve. V domu so izvajali tudi izobraževalne dejavnosti in usposabljanja.

"Sredi julija 2015 so dom vključili v kontingenčni načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito, vlada pa je s sklepom prenesla upravljalske pravice na vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov. Potrebe po nastanitvi beguncev v omenjenem centru v tem času ni bilo, zdaj pa je Policijskemu sindikatu Slovenije (PSS) očitno prekipelo, " pišejo Primorske novice.

Kot navajajo v sindikatu, "objekt ni bil namenjen vladi. Iz prvih pogodb iz leta 1961, s katerimi je takratni Občinski ljudski odbor v Kopru namenil zemljišča na Debelem rtiču takratnemu Republiškemu sekretariatu za notranje zadeve (sedanjemu notranjemu ministrstvu) izhaja, da je bilo območje namenjeno delavcem MNZ in policije za počitniško in z njo povezano sindikalno dejavnost in ne vladi, njenim uradom ali posameznim ministrom, " v pismu opozarja predsednik PSS Radivoj Uroševič.

Predsedniku vlade Marjanu Šarcu in notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju je Uroševič poslal zahtevo po takojšnjem preklicu enostransko sprejetih aktov, ki posegajo v pravice do počitniške, športne, rekreativne, preventivne, regeneracijske in izobraževalne dejavnosti zaposlenih na notranjem ministrstvu, v policiji in inšpektoratu za notranje zadeve.

Predsednik vlade je zadevo v zvezi z možnostjo vrnitve objektov na Debelem rtiču za počitniško dejavnost predal v reševanje ministrstvu za notranje zadeve,” so za Primorske novice včeraj odgovorili v kabinetu predsednika vlade.

Sabina Langus Boc iz službe za odnose z javnostmi na notranjem ministrstvu je potrdila, da so pismo PSS prejeli in ga bodo natančno proučili. Ob tem je pojasnila, “da je vlada kontingenčni načrt sprejela za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu prosilcev za mednarodno zaščito. Pri tem je Slovenija sledila praksi držav članic EU, da se najprej uporabijo nastanitvene zmogljivosti pristojnih migracijskih organov in drugih organov državne uprave, kot skrajni ukrep pa zunanje zmogljivosti (zasebne nastanitve, hoteli, nastanitvene zmogljivosti civilne zaščite ...) “.

Počitniški dom Debeli rtič, v katerega se je 50 let namensko vlagalo sredstva iz proračuna MNZ in policije ter celo namenska sredstva zaposlenih za počitniško dejavnost, so brez utemeljenega razloga s sklepom vlade vključili v kontingenčni načrt,” v pismu opozarja Uroševič.

Ob tem poudarja, da "gre za edino letovišče na morju, v katerega so zaposleni poleg denarja iz regresov vložili tudi veliko prostovoljnega dela. Ne nazadnje pa je lokacija primerna tudi za urjenja policistov".

Zahtevi se pridružuje tudi drugi policijski sindikat (SPS), Suzana Drašler, predstavnica za odnose z javnostmi je za časnik pojasnila: “Tudi sami smo v preteklosti že večkrat izpostavili nestrinjanje s to odločitvijo. Želimo, da bi MNZ z objektom Debeli rtič ravnal gospodarno in da bi objekt lahko uporabljali predvsem policisti in ostali zaposleni v MNZ.

Deli novico:

@Bobo |  22 .10. 2018 ob  16: 10
Bobo zato kar pišeš rabimo dobrega odvetnika in dobro vodstvo občine, ki ne bo spalo 4 leta. Le zadnji mesec pred volitvami se malce prebudi in maha v prazno.
BOBO  |  22 .10. 2018 ob  00: 39
Nebi nič rekel , če bi imela Slovenija obale na pretek , tako pa bi imela policija , največji kos obale zase. Vseeno pa bolje imeti policijo za soseda kot pa NATO . Bodo ful stražili , minirali okolje, postavili kamere na vsake dva metra , in končno bodo Ankarančanke vesele , saj norijo za marinci , zakaj pa ne , našim vojakom itak odpeljejo orožje kot za šalo , oropajo jih kar v Nemčiji, spijo pa v hotelu. Takšen NATO bi imel tudi jaz doma . Res , za vice ugoden teren. Ma nam sploh ni potrebno razlagat zakaj smo butalci. Naš vohunski kombi , zaluta globoko na Hrvaško in jih dobijo , arbitražo Sekulec in posebna AGENTKA zajebeta do maximuma, Zoran Thaler se proda za drobiž in sprejme podkupnino kot Evroposlanec in še Romun zraven , sta pravi tandem , Država naredi natečaj za maketo železnice in zmagovalec , naroči drugouvrščenega za izvedbo makete , za vrednost krepko preko sto čukov.Potem pa govorijo za Popoviča , da je lopov , on je proti takšnim ustanovam totalen amater. Poglejte vse te poteze Bužekljana in Turka naprimer , ker so si pač postavili bajte na x lokacijah , nekdo drugi pa za navadno lopo lonča na sodišču in tam ga zalimajo v vse časopise. In seveda sedaj tudi policija zahteva svoje , SINDIKATI pa so enostavno opustili počitniški dom v Savudriji in ga popolnoma uničili , da takšen kljubuje času še danes . Popolna sramota , to so pač sindikati , sedaj pa hočejo plažico . Strmčnik , bo itak izpogajal za občane največ , pa četudi prevzamejo plažo kakšni zapori ali pa naredijo tam avtopralnico.
Folk |  21 .10. 2018 ob  13: 54
O čem se sploh pogovarjate?
hallberg |  20 .10. 2018 ob  09: 23
Debeli rtič Ankaranu, torej ljudem. Tudi policaji se lahko pridejo kopat.
Banda samoljubna razvajena FAŠISTIČNA |  20 .10. 2018 ob  09: 22
-4
Še kak drug dom bi vam morali odvzet. "Kristjani" pa taki - več jim je do namkanja jajc v morju kot do pomoči sočloveku. FEJ jih bodi!
Eho |  20 .10. 2018 ob  03: 08
@@MILICA | danes ob 12:48 | včeraj ob 12:52 | danes ob 08:16 | včeraj ob 12:1

Bogataše branijo sodniki, se ti ne zdi.
Glede |  19 .10. 2018 ob  18: 06
na to,da večina policajev dela skoraj za minimalca, jih podpiram. Je ceneje iti na dopust, če imaš take kapacitete na razpolago, kot pa plačat drag dopust kje drugje.
Da je Cmero sprejel stotine napačnih, škodljivih in zelo slabih odločitev je odveč poudarjati. To je samo bumerang, ki se vrača.
@MILICA | danes ob 12:48 | včeraj ob 12:52 | danes ob 08:16  |  19 .10. 2018 ob  12: 13
-1
Ne to je tvoja fantazija. Jaz sem govoril o legalizaciji CANNABISA ne "PROTI VSEMU". In to je konkreten primer. Drugi konkreten primer, je da POLICAJI stavkajo za visje place in gredo na trg protestirat. Ko pa ljudje protestirajo za isto stvar , branijo BOGATASE.

Ti je jasno , zdaj ti "pametna izjava" ?
@MILICA | danes ob 12:48 | včeraj ob 12:52 |  19 .10. 2018 ob  08: 16
-1
po tvoje najboljše da protestiraju proti vsemu ion se razbremenijo vsega dela! Pametna izjava ni kaj!
Eho |  18 .10. 2018 ob  19: 49
Komu je sploh lahko padlo na pamet, da vzame policajem Debeli rtic.
StrupeniAdi |  18 .10. 2018 ob  19: 47
lp
Popolnoma pravilno!!Ne vem kaj so čakali do sedaj.!Upam da vas tudi Občina Ankaran podpre.
NE policisti |  18 .10. 2018 ob  13: 50
Bodimo solidarni z begunci, brezdomci, reveži, zlorabljenimi, krivično obsojenimi, diskriminiranimi, deložiranimi, materami samohranilkami, ...
1