POLICISTI V SLUŽBENIH VOZILIH IZ POSTOJNE NA KAVO V PORTOROŽ: Gesta se vodstvu policije ne zdi sporna

Slovenija

Na Generalno policijsko upravo (GPU) je romala prijava zoper vodjo postojnskega Centra za tujce Jožeta Konca, ki je 8. marca, na dan žena, med službenim časom s službenenim vozilom odpeljal sodelavke na kavo v Portorož. Na policiji trdijo, da je šlo za team building in so za nameček pojasnili še, da so 8. marca iz Postojne v Portorož peljali trije službeni avti in ne dva, kot je sprva mislil prijavitelj, in da so kavo sodelavkam plačali kavalirji. Na GPU glede prijave niso storili ničesar, zato je prijavitelj napovedal, da bo prijavo vložil na pristojno tožilstvo, pišejo Slovenske novice.

Jože Konec (na fotografiji zgoraj) je za osmi marec povabil sodelavke v Portorož, iz Postojne so se med delovnim časom peljali s tremi službenimi vozili.

Prijavitelj, ki je očitno vešč policijskih znanj, trdi, da je Konec kriv kaznivega dejanja neupravičena uporaba v službi (264. člen kazenskega zakonika), ki veleva denarno ali zaporno kazen do treh let za uradno osebo, ki neupravičeno uporabi denar ali nekaj drugega, kar ji je bilo zaupano v službi, poroča portal.

Po besedah prijavitelja je 8. marca "vodja Centra za tujce v Postojni Jože Konec, ki je po činu takoj za generalnim direktorjem policije in njegovimi pomočniki, med službenim časom skupaj s tremi svojimi pomočniki in z dvema službenima voziloma odpeljal za štiri ure vse ženske, ki so zaposlene v centru, na kavo v Portorož," je pojasnil za Slovenske novice in pomenljivo dodal, da vabila niso bile deležne le čistilke. Priložil je tudi fotografijo izpiska iz knjižice, ki potrjuje, da je bilo službeno vozilo tistega dne res v Portorožu, piše spletna stran.

Vodja Centra za tujce Jože Konec (tretji z leve) je eden vodilnih na policiji.

Policija: "Delo poteka v zaprtem objektu, team building je zelo pomemben"

Kot je povedal, so v GPU na njegovo prijavo odgovorili, "da je šlo za lepo gesto in da ne bodo ukrepali", navajajo Slovenske novice in dodajajo, da so po prijaviteljevem mnenju zamižali na eno oko zato, ker je Konec eden vodilnih mož v policiji. Sicer pa policisti v uradnem pojasnilu niso skušali ničesar skriti, podrobnosti so celo razkrili. Potrdili so, da je na dan žena moški del kolektiva presenetil sodelavke in jih povabil na kavo v Portorož.

Kot so dodali, je zaradi zaprtosti objekta Centra za tujce in njegovega hišnega reda zelo pomembno vzdrževanje dobrih odnosov v kolektivu, torej team building. "Pri tem dogodku je bilo delo v Centru za tujce organizirano tako, da v času odsotnosti redno delo ni bilo ovirano. Za prevoz so bila uporabljena tri službena vozila, druge finančne posledice pa niso nastale, saj je moški kolektiv z lastnimi sredstvi pokril stroške kave," je uradna govorka slovenske policije mag. Vesna Drole še pojasnila za Slovenske novice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  12 .04. 2019 ob  17: 09
td | 12 .04. 2019 16: 00 Nacionalisticni izpad vidis samo ti, kajti sem dalec od slovenca. Pravim, da napako POSEBAJ ponavadi delajo ljudje, kateri imajo vsaj enega starsa ki govori srbohrvasko. In pravim srbohrvasko, ker je ta jezik podoben slovenscini in otroci rasi mesajo, ce jim starsi ne izrecno razlozijo katera beseda oz izgovorjava je slovenska in katera je srbohrvaska.
Itak vidis samo kar hoces videt, kot vecina ljudi. DEBATA JE O TEM ,DA JE POLICIJA PO VSEJ VERJETNOSTI PREKORACILA POOBLASTILA. Tvoje replike pa so bile: poglej kaj je delal ta tip , je nevaren itd.
Moj odgovor je , da si zaradi tega ne zasluzi umret s strani policije. Sem ti argomentiral zakaj tako mislim, (ti dam se en konkreten primer: Stefano Cucchi) in da je treba spostovat pravo, ce ne se bo lahko vsakemu izmed nas zgodilo, da nas UBIJEJO PANDURJI.
Zdaj di razumi kar ces, ne razumes niti ,da imam nadimek Drek, lih zato da ponudim pladenj na kateremu je drek ki ga TI TIKAS Z GOLIMI ROKAMI. Tikanje dreka z golimi rokami pa je ukvarjanje z mojim nadimkom in postranskostmi kot so tvoje fantazije o meni kako kljubujem policajem in tvoje poznanje takih tipe polne pelina in ne S TEMO DEBATE, KATERA JE PONAVLJAM POLICIJSKO NASILJE, (Jaz pa sem takoj uganil, da POSEBAJ nosis s seboj ze z otrostva.Torej ti fanzaziras, jaz deduciram realnost).
Ti kar tikaj drek naprej in brani nasilne policaje z bandico tu spodaj.
Drek |  12 .04. 2019 ob  09: 54
td | 11 .04. 2019 ob 18: 25 : Ne lovim se na besede, napisal sem ti kako deluje slovenska sintaksa, ce je ne poznas, si se sedaj nekaj naucil.
Ja SIGUREN sem ,da so ga ubili. Ze samo, ce sledis italijanskim medijem je nesteto zgodb z istim modus operandi. Zgodbe zaradi katerih so policaji leta na sodiscu in so bili spoznani za krive. Ta rucak z anfetamini , pa je zacetek prikrivanja. Najbolj standard policjski trik, je podtikanje droge.

Ne ljudje, TI ne vidis razlike , oziroma te NE zanima, ker verjetno polovico svojega casa ali pa doma govoris srbohrvasko. Kljub temu,da dvakrat prebres post, ne znas uporabljat locil, tako da si na istem kot jaz ki se ne obremenjujem. Tako kot sem tocno vedel zakaj govoris posebaj (ker vsi ki ti govorijo imajo isti psiholoski mehanizem ali pa ozadje), tocno vem kaj so storili pandurji(ker se je veliko enakih situacij ze zgodilo).
td |  11 .04. 2019 ob  18: 25
@drek, dvomim, da bomo prišli zadevi do dna, vse obračaš po tvoje in očitaš drugim, loviš se za besede kot "vsi", "tisti", ... policaji. Napisal si dobesedno "policaji vzamejo pravico v svoje roke in UBIJEJO cloveka". Se pravi ti VEŠ VSAJ v tem primeru (vsaj, da se spet ne zapičiš v to), da so si vzeli pravico v svoje roke. Morda pa bi moral glede na korupcijo pri nas s temi dokazi do vrhov EU.

Posebaj in posebej si pa zadel, da je ostanek od zelo davno, ko vem, da ni prav, pa vedno natipkam isto oz. se ne ravno obremenjujem, ni pa na nivoju morem in moram, kjer pa ljudje dejansko ne ločijo razlike. Sam sicer izven tega nisem malomaren in se mi da še vsaj enkrat prebrat preden naredim post.
Drek |  11 .04. 2019 ob  15: 51
-2
Policija pri pridobivanju podatkov o bralcih portalov spet sistematično kršila ustavo

Informacijski pooblaščenec je konec 2012 ugotovil sistematično zlorabo pooblastil policije pri pridobivanju podatkov o bralcih portalov. Zdaj se je zgodba ponovila.
Anže Voh Boštic

Policija je v lanskem letu v kar 21 primerih podatke o bralcih spletnih portalov oziroma komentatorjih ali naročnikih malih oglasov od upravljavcev spletnih portalov zahtevala brez sodne odločbe ter s tem kršila ustavo in zakon, je januarja letos ugotovil informacijski pooblaščenec. Ta je nadzor nad delovanjem policije sprožil po razkritju zaprosila policije časnika Finance za podatke o spletnem komentatorju foruma Financ, ki smo ga objavili na podcrto.si.

Policija je v omenjenih 21 primerih od upravljavcev spletnih portalov brez sodne odredbe izrecno zahtevala posredovanje IP številke internetnega priključka bralca portala, s katero lahko nato od operaterja omrežja pridobi podatke, kdo je naročnik internetnega priključka. Pridobivanje teh, tako imenovanih prometnih podatkov, mimo odredbe sodišča, prepoveduje 37. člen ustave in 8. člen zakona o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT). Oba namreč določata, da organi pregona, vključno s policijo, za pridobitev podatkov o komunikaciji posameznika (kamor spada IP številka bralca), potrebujeta odredbo sodišča.

Z letošnjimi ugotovitvami informacijskega pooblaščenca se ponavlja zgodba s konca leta 2013, ko je pooblaščenec prvič ugotovil sistematično nezakonito pridobivanje podatkov od upravljavcev spletnih portalov. V letu 2012 je po takratnih ugotovitvah informacijskega pooblaščenca, ki smo jih v začetku leta 2014 skupaj s spletnim medijem Slo-Tech razkrili na podcrto.si, policija podatke nezakonito in neustavno poskušala pridobiti 31-krat.

Leta 2012 so kljub nezakonitosti na zahtevo policije upravljavci portalov podatke posredovali v 23 primerih. Med njimi so bili tudi veliki medijski hiši PRO Plus in Dnevnik ter portal za male oglase bolha.com. V letošnjem nadzoru pa je informacijski pooblaščenec ugotovil, da podatkov policije na podlagi nezakonite zahteve ni posredoval niti en upravljavec portalov. »Določeni ponudniki storitev informacijske družbe podatkov o prometu svojih uporabnikov ne posredujejo brez odredbe sodišča, zato lahko štejemo, da se je njihovo poznavanje pravnih podlag za posredovanje osebnih podatkov glede na ugotovitve iz leta 2013 izboljšalo,« je to dejstvo v povzetku ugotovitev zadnjega nadzora komentiral informacijski pooblaščenec.

Primer je portal bolha.com podjetja Bolha d.o.o. Po ugotovitvah pooblaščenca je policija leta 2012 to podjetje brez sodne odredbe trikrat zaprosila za prometne podatke, Bolha je policiji zahtevane podatke dvakrat nato tudi posredovala. Leta 2015 pa je bila Bolha tarča večine nezakonitih poizvedb policije, saj je slednja na Bolho naslovila kar 19 od 21 zahtevkov za prometne podatke obiskovalcev portala. Bolha je tokrat vse zahteve zavrnila. Prometne podatke je policija po enkrat zahtevala še od RTV Slovenija in podjetja Popcom, d.o.o. (upravljavec portala igre123.com). Ta sta prav tako zavrnila posredovanje podatkov.
Hude težave policije pri zagotavljanju zakonitosti delovanja

Zadnje ugotovitve informacijskega pooblaščenca še dodatno kažejo na hude težave policije pri zagotavljanju zakonitosti svojega delovanja na področju pridobivanja podatkov o bralcih portalov. Po prvem razkritju sistematičnega nezakonitega in neustavnega zbiranja podatkov v začetku leta 2013 je policija obljubila, da bo s to prakso prekinila. A še v istem letu smo policijo pri podcrto.si še dvakrat ujeli pri nezakonitem pridobivanju podatkov. Na podlagi našega poročanja je policija takrat izvedla notranji nadzor in potrdila naše ugotovitve.

Policijo smo v sredo zaprosili za komentar zadnjih ugotovitev informacijskega pooblaščenca, a ga do objave članka nismo dobili. V odgovoru informacijskemu pooblaščencu na njegove ugotovitve pa je policija po navedbah Andreja Tomšiča, namestnika pooblaščenke, ugotovitve o svojem nezakonitem delovanju sprejela in »je pristopila k sprejemu […] ukrepov«. Na policiji bodo zdaj, tako Tomšič, pripravili »enotni obrazec, s katerim bodo policisti na enoten način zahtevali podatke, do katerih so upravičeni brez odredbe sodišča, prometnih podatkov pa ne bodo zahtevali brez odredb sodišča. Glede na to, da delo policije usmerja tožilstvo, pa bomo skupaj z njimi poiskali rešitve za enotno razumevanje in izvajanje zakonodaje«.

Kot je razvidno iz policijskega odgovora pooblaščencu, je namreč v nekaterih primerih celo tožilstvo od policistov zahtevalo, da prometne podatke od upravljavcev portalov pridobijo nezakonito – torej brez sodne odredbe.

Tomšiča smo povprašali tudi za komentar o stalnih sistematičnih kršitvah policije pri pridobivanju podatkov. »Težko komentiramo. Ne stališča informacijskega pooblaščenca ne zakonodaja glede zadevnih vprašanj se niso spremenili, zato mora policija zagotoviti, da je njena praksa enotna in zakonita. Zakonitost pridobivanja osebnih podatkov mora biti v interesu policije, tudi če ne bi bilo inšpekcijskega nadzora IP.«

Policija namreč z nezakonitim zbiranjem podatkov tvega njihovo neuporabnost v sodnem postopku. Ti podatki v skladu z doktrino »sadežev zastrupljenega drevesa« ne morejo biti dokaz v sodnem postopku, niti ne morejo kot dokaz služiti ostale informacije, ki so bile pridobljene na podlagi teh nezakonito pridobljenih podatkov.

Policija je po podatkih informacijskega pooblaščenca v letu 2015 podatke o bralcih portalov največkrat – v skoraj polovici primerov – zahtevala zaradi preiskovanja kaznivega dejanja goljufije. Sledi kaznivo dejanje tatvine in velike tatvine. V kar 18 odstotkih primerov pa policija upravljavcu portala ob zaprosilu za posredovanje podatkov ni pojasnila, katero kaznivo dejanje preiskuje. »Policija bi morala kot vsak drug uporabnik osebnih podatkov v zahtevku za posredovanje podatkov navesti toliko podatkov, da se lahko upravljavec prepriča o obstoju pravnega temelja in potrebnosti zahtevanih informacij. Torej mora zahteva vsebovati vsaj pravno kvalifikacijo obravnavanega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti,« je ob tej ugotovitvi zapisal informacijski pooblaščenec.
Do zdaj brez sankcij za kršitelje

Namestnika pooblaščenke Tomšiča smo še vprašali, ali bodo policijo zaradi nezakonitega delovanja sankcionirali. »Glede na to, da podatki dejansko niso bili pridobljeni, niso podane podlage za uvedbo prekrškovnega postopka. Namen inšpekcijskega postopka je bil ugotoviti, ali policija podatke zahteva skladno z zakonskimi podlagami in odpraviti ugotovljene nepravilnosti. Glede na odziv policije menimo, da so k saniranju stanja pristopili z vso resnostjo.« Toda: da bodo problem rešili, je policija pooblaščencu obljubila že leta 2013 po razkritju rezultatov prvega nadzora nad pridobivanjem podatkov.

V tokratnem odgovoru pooblaščencu so na policiji zapisali, da bodo direktorje policijskih uprav pozvali, naj ukrepajo zoper posamezne policiste, ki so poskušali nezakonito pridobiti podatke. Na policijo smo se obrnili z vprašanjem, kakšne bodo te sankcije. Odgovora nismo dobili. Ko smo spomladi leta 2013 na podcrto.si policijo spet ujeli pri nezakonitem pridobivanju podatkov, je policija dva kršitelja kaznovala z razgovorom pri nadrejenemu.

Ustavni pravnik Andraž Teršek z Univerze na Primorskem je takšno prakso za podcrto.si novembra lani komentiral z besedami: »Nimam kaj filozofirati. Policija nadaljuje s kršitvami, motivacija za to pa je nekaznovanost za te kršitve. Enkrat se jim bo zgodilo, da bodo protiustavno izsledili nekega težkega kriminalca in bo zadeva zaradi tega padla na sodišču. Takrat bo v njihovih očeh glavni krivec ustava in ne oni sami.«
Drek |  11 .04. 2019 ob  15: 36
-1
td | 11 .04. 2019 ob 15: 24 : Moje poznavanje pravopisja je odlicno, na internetu se mi pac ne da uporabljati locil in ortografske napake so zaradi hitrega pisanja.

Ti pa celo zivljenje mislis da se rece in pise POSEBAJ. To ni napaka zaradi malomarnosti in pisanja na portalih. SI SE PAC NAUCIL NAPACNO, IN NISI IMEL ZADOSTI POZORNOSTI ,DA TO ZANZNAS IN RAZUMES (KER NE UPORABLJAS DOSTI MOZGANE); TAKO, DA OD SEDAJ NAPREJ VES DA BESEDA JE "POSEBEJ" , "POSEBAJ" v slovenscini ne obstaja.

Kje sem napisal VSI policaji? Spet si funkcionalno nepismen in pripisujes stvari ljudem ,kar iz svoje fantazije. Sem napisal da policaji kateri zmeraj scitijo same sebe. Torej TISTI policaji , kateri zmeraj scitijo same sebe. Ali so to vsi ali ne nisem dolocil. Lahko si mislilimo da so to vsi oziroma tisti na polozajih, ker rezultat je DA SCITIJO POLICAJE KATERI PREKORACIJO POOBLASTILA.

Ker sem intelektualno posten , recem , da ok, mogoce bi moral napisati :Mi gre na qurac POLICIJA katera sciti ..bla bla bla..ma policajji so slani policije in rezultat je ISTI.

td |  11 .04. 2019 ob  15: 24
@drek, o tvojem poznavanju slovenščine in pravopisa ne bi, ker si sem prebral dovolj tvojih prispevkov.

Spodaj si napisal "Meni pa grejo na qurac policaji kateri zmeraj scitijo same sebe pred rokami zakona.". Se pravi po tvojem so vsi policaji takšni, obtožuješ jih umora, ... itn. Očitno so poln pelina specifično proti njim, poznam pa več takih in vem zakaj so polni pelina, niso pa policaji nič krivi.

Drugače pa itak vidim, da s tabo nima smisla.
Drek |  11 .04. 2019 ob  15: 02
-2
td | 11 .04. 2019 ob 14: 50
Ponavadi ko nekdo napise da spreobracam , je zato KER NJEGOVI MOZGANI NISO SPOSOBNI SLEDIT CISTO ENOSTAVNI LOGIKI. Dokazal si s tem , da mi pripisujes prometne prekrske ko sem IZRECNO NAPISAL , DA NISEM NIKOLI NAPIHAL. Se vec, zdaj ti povem, da NISEM NIKOLI IMEL VOZNISKEGA IZPITA , KER MI NE RABI. Torej DEBIL, znas razumet kar beres? OCITNO NE.

Prvo kot prvo pises POSEBAJ kar je ze znak debilnosti. Rece in pise se POSEBEJ.

Drugo kot drugo pises tocno to kar pravis da "spreobracam ,kar ni nihce rekel". PISES DA JE PRAV DA (BI) (SO) GA UBILI IN SI ZASLUZIJO NAGRADO. Preberi si se enkrat Drek | 11 .04. 2019 ob 12: 28 in vklopi mozgane , ce jih imas.

td |  11 .04. 2019 ob  14: 50
@drek, spreobračaš, kar ni nihče rekel. Nič ne kaže, da so kar napadli in oni ubili. Verjetno so ga amfetamini in je šlo za nesrečo. Če bi ga, kar vemo o njemu, pa bi zaslužili nagrado. Ne, kriminalci, še posebaj taki z morilskimi nagoni, ne uživajo moje simpatije.

Če pa so tebe zaradi kršenja prometnih predpisov in vsega drugega, se zamerili, pa je to tvoj problem. Nehaj kršit zakone pa bo. V mlajših letih sem tudi jaz bil večkrat ustavljan zaradi kršitev brzine (pa nikoli po mestu mimogrede), tudi v nočnih urah rutinske kontrole, ... pa nisem imel v življenju ene slabe izkušnje s policaji. Sem naredil prekršek, sem sprejel to dejstvo, plačal kazen. Hvala, nasvidenje. Je vedno končalo tako.
Drek |  11 .04. 2019 ob  12: 28
-2
Dragi moji DEBILCKI tukaj odspodaj. Ko je cloveku vzeta prostost je njegova varnost pristojnost DRZAVE. Ne sme se zgoditi, da nekdo umre ko je pod varstvom organov pregona, kateri predstavljajo DRZAVO.

Torej po vasem je prav da v Sloveniji , kjer NI smrtne kazni, policaji vzamejo pravico v svoje roke in UBIJEJO cloveka? Je TO ZA VAS PRAVNA DRZAVA? TAKO NAJ BI SE DRZAVLJANI POCUTILI VARNI?

NAPRIMER
Kaj pa ce kaksni najstniki se napijejo, zvrnejo kako kanto za smeti itd. ( pac pizdarje katere se dela pod alkoholom ko si mlad). Neko poklice policaje zaradi kazina, in tej ODLOCIJO DA SO NAJSTNIKI NEVARNI , IN UPORABIJO TAKO SILO, DA JIH UBIJEJO?

Verjamem ,da je marsikdo od vas kdaj napihal (jaz ne) in magari kljuboval policajem. PO VASI LOGIKI ONI LAHKO OCENIJO, DA STE NEVARNI, VAS OKLENIJO, VRZEJO POTLEH IN DAJO NOGO NA VRAT. CE SE ZADUSISTE, KDO JE KRIV? KDO VAS JE UBIL'

DEJ RAZMISLJAJTE MALO, LAHKO VSAK OD NALETI NA POKVARJENEGA POLICAJA (primere ki sem jih navedel so resnicni). STRASNO ni dejstvo DA OBSTAJAJO POKVARJENI POLICAJI ampak to da se jih ZMERAJ, V 100% PRIMERIH , BRANI S STRANI POLICIJE SAME.
ojoj |  11 .04. 2019 ob  07: 12
-1
@Drek po pisanju sodec, si mehek, skoraj tekoc!!!
vseved |  11 .04. 2019 ob  01: 15
@drek, tudi če bi ga ustrelili, bi ravnali pravilno. Jutri bo tak psihopat ugrabil avtobus pol otrok in kaj potem? Boš ti nastavil svojo drekasto glavo in jih šel reševat?
td |  10 .04. 2019 ob  18: 34
@drek, preberi si malo o tem nevarnem psihopatskem kriminalcu, ki je umrl zaenkrat morda zaradi amfetaminov in vsega drugega, kar so pri njemu našli, pa potem še enkrat komentiraj o umoru. Malo si še poglej seznam vsega kar je počel, da je pravzaprav čudno, da ni koga že prej fental.
1