POLICISTI SO JIM STOPILI NA PRSTE: V operaciji Europola proti tihotapcem na balkanski poti prijeli 382 ljudi (VIDEO)

Kronika

V obsežni mednarodni operaciji, ki jo je Europol konec oktobra izvedel proti tihotapcem migrantov, orožja in mamil ter trgovcem z ljudmi na balkanski poti, so prijeli 382 ljudi, so danes sporočili iz evropskega policijskega urada Europol. Operacijo so izvedli v sodelovanju s policijami 28 evropskih držav, tudi slovenske.

Operacijo, ki je med drugim vključevala tudi okrepljen nadzor na schengenski meji in je potekala med 26. in 29. oktobrom, sta usklajevala Europol in Španija. V njej je sodelovalo 16.000 pripadnikov varnostnih sil iz različnih držav.

Med 382 aretiranimi so jih 159 prijeli zaradi tihotapljenja migrantov, 112 zaradi trgovine z mamili, 38 zaradi trgovine z orožjem, dva zaradi trgovine z ljudmi ter 71 v povezavi z drugimi zločini. Zabeležili so 2476 nezakonitih prehodov meje

Preverili so več deset tisoč vozil in posameznikov, preiskali skoraj tisoč prostorov in pregledali več kot 2000 paketov.

Zasegli so 106 kosov orožja, med drugim 43 pušk, 42 pištol, en sistem protizračne obrambe, 15 granat, dve protitankovski raketi ter 12.250 kosov streliva. Zasegli so tudi 304 kilogramov heroina, 147 kilogramov kanabisa, 5402 sadiki marihuane ter 1,3 kilograma kokaina. Sprožili so 130 novih preiskav.

382 arrests during joint actions against traffickers using the Balkan route

???? 382 arrests and 130 new investigations opened during joint actions against traffickers using the Balkan route. The actions, which included intensified checks on the EU's external borders, mainly took place in the Balkans and Southeast Europe. Almost 16 000 officers were involved in the actions on the ground. The majority of the arrests were linked to drug trafficking, the facilitation of illegal immigration, document fraud, and the trafficking of firearms. ????‍♀️????‍♂️ The #empact Joint Action Days were organised by Spain and Europol and included 28 European countries, with support from Eurojust, Frontex, the European Border and Coast Guard Agency, INTERPOL HQ, and other international organisations. Press Release ⤵️ https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/382-arrests-during-joint-actions-against-traffickers-using-balkan-route #jointactionday #JAD #fightingcrimetogether

Objavil/a Europol dne Petek, 04. november 2022

Europol ob tem opominja, da je balkanska pot zloglasna zaradi različnih kriminalnih dejavnosti, vključno s tihotapljenjem migrantov ter orožja in drog v EU. Večnacionalne kriminalne združbe pridobivajo staro in novo orožje predvsem v državah Zahodnega Balkana, kjer so človeški viri s strokovnim znanjem o strelnem orožju široko dostopni. Orožje nato preprodajo v EU - predvsem v Belgijo, Francijo, Nemčijo, Španijo in Nizozemsko.

Preko balkanske poti, ki je pomembno logistično vozlišče, v EU vstopa tudi na tisoče tovornjakov z različnim blagom, vključno s hrano in gradbenim materialom. Ta pot je ključna vstopna točka za tihotapce heroina, uporabljajo pa jo tudi tihotapci marihuane in kokaina.

Iz Europola so še sporočili, da so vzporedno med 24. in 29. oktobrom nacionalne oblasti izvajale dejavnosti, usmerjene proti mrežam trgovcev z ljudmi, vpletenimi v spolno izkoriščanje, prisilno beračenje in prisilno kriminaliteto. Rezultate teh akcij bodo objavili kasneje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija