Policisti oglobili 47 tovornjakarjev

Slovenija

Policisti so minuli konec tedna oglobili 47 voznikov tovornjakov, ki na avtocestah niso spoštovali prometne signalizacije in se izločili iz prometa, s tem pa so povzročili številne nevšečnosti v prometu, so pojasnili na policiji. Največ so jih oglobili na primorski avtocesti, kjer je bilo tudi največ težav.

Konec tedna so zaznamovale obilne padavine, sneg je tako povzročil tudi nemalo težav na cestah. Primorska avtocesta je bila več ur zaprta zaradi zastoja, ki je nastal, ker vozniki tovornih vozil niso upoštevali navodil policije in Družbe za avtoceste v RS (Dars), naj se izločijo iz prometa, pač pa so pot nadaljevali. Tovornjaki so zato obtičali na avtocestah in povzročili večkilometrske zastoje.

Zakon o pravilih v cestnem prometu predvideva 300 evrov globe za neupoštevanje prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki v zimskih razmerah zaradi neupoštevanja prometne signalizacije ovira ali onemogoči promet drugih vozil. Vozniku se izreče tudi pet kazenskih točk. 1200 evrov kazni pa doleti pravno osebo oz. samostojnega podjetnika, ki pozimi nima opremljenih motornih in priklopnih vozil s predpisano zimsko opremo.

"Nenazadnje pa sta policijski patrulji v obe smeri poskušali pomagati potnikom, ki so obstali na avtocesti," še dodajajo na koprski policijski upravi. Pri tem opozarjajo, da je bilo prebijanje po avtocesti tudi za policiste izjemno oteženo.

Kot so navedli na Darsu, je navodila upoštevalo več tisoč tovornih vozil, ki so se izločila na počivališča in odstavne pasove, tega pa ni storilo od 100 do 150 tovornih tovornih vozil, ki je s tem povzročilo zdrse in zaprtje avtoceste. Na Darsu zato napovedujejo, da bodo uporabili vse možnosti, da bodo od tistih, ki so s svojih neupoštevanjem predpisov povzročili škodo, zahtevali odškodninsko odgovornost.

Dars se je, kot so navedli, na razmere dobro pripravil. Prav tako so se na aktivnosti ob napovedanem sneženju pripravili policisti, so sporočili s Policijske uprave Koper, o čemer smo že poročali.

Sorodne vsebine:

Policisti v snegu dali vse od sebe

Polomljena drevesa in kosti

Kako in zakaj pride do snega na Obali?

Deli novico: