POLICISTI NAŠLI LASTNIKA, KI JE V REKI DRAGONJI S ŠAMPONOM PRAL AVTO: Takšne kršitelje lahko prijavite anonimno

Koper

Potem, ko je na družbenih omrežjih včeraj zaokrožila fotografija osebe, ki v reki Dragonji s šamponom pere avtomobil, smo se obrnili na koprsko policijsko upravo in okoljski inšpektorat. Javnost je zgrožena nad takim početjem posameznikov in prepričana, da jih je potrebno prijaviti in kaznovati. Na okoljskem inšpektoratu pojasnjujejo, da prijavo lahko podajo občani sami, tudi anonimno.

"Inšpektorat zaradi premajhnega števila inšpektorjev in nadzornikov ne more fizično spremljati dogajanj ob vodotokih, obravnava pa prijave sumov kršitev določil Zakona o vodah. Slednji prepoveduje pranje vseh vozil in drugih strojev ali naprav v površinskih vodah, na vodnem in priobalnem zemljišču," odgovarjajo na okoljskem inšpektoratu.

Tisti, ki je v soboto naredil omenjeno fotografijo in tudi vsi drugi občani, ki naletijo na takšne dogodke v naravi, naj oddajo prijavo na elektronski naslov gp.irsnvp@gov.si ali preko spletne strani https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/vloge/vloga.html?id=6905.

Prijava je lahko anonimna, v njej pa naj bo čim več informacij, ki bodo v pomoč inšpektorjem. "Ob takem dogodku lahko pokličete tudi policijo," dodajajo na inšpektoratu.

Zakon o vodah določa za kršitelje globe. Če gre za pravno osebo, znaša globa za prekršek od 4.000 do 125.000 evrov. Če gre za samostojnega podjetnika ali posameznika, ki opravlja dejavnost samostojno, znaša globa od 2.000 do 4.000 evrov. Za posamznika znaša globa od 400 do 1.200 evrov.

"Policisti so z zbiranjem obvestil že ugotovili lastnika vozila, doma iz okolice Kopra. Trenutno policisti preverjajo in zbirajo potrebna obvestila v smeri ugotavljanja prekrška po Zakonu o ohranjanju narave v delu, ki se nanaša na vožnjo v naravnem okolju z motornim vozilom. Ocenjujemo, da gre tudi za sum kršitve Zakona o vodah, saj je v površinskih vodah ter na vodnem in priobalnem zemljišču prepovedano pranje vseh vozil. Obvestili smo Inšpektorat za naravne vire in prostor, območna enota Koper, saj gre za kršitve v njihovi pristojnosti," so povedali na PU Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija