POLICISTI JUTRI V PRESTOLNICI PRIČAKUJEJO VEČ TISOČ LJUDI: Pojasnili tudi, zakaj so te dni 'obiskovali' kmete

Slovenija

Policija na protestu kmetov, ki se bo začel v torek opoldne v središču Ljubljane, pričakuje 2000 do 3000 udeležencev. "Policistov bo na Trgu republike v zadostnem številu, ti pa bodo napore usmerili predvsem v zagotavljanje pretočnosti prometa ter varnosti," je dejal vodja sektorja splošne policije na Upravi uniformirane policije GPU, Tomislav Omejec.

Fotografija je simbolična.

Vodja sektorja splošne policije na Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave je v današnji izjavi za medije v Ljubljani povedal, da policija z organizatorji protesta, Sindikatom kmetov Slovenije, odlično sodeluje, a gre za shod s povečano stopnjo tveganja, predvsem zaradi narave shoda: "Pričakujemo, da bodo kmetje na protest prišli s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, zato pričakujemo, da bodo pri njihovem prihodu in odhodu težave v prometu."

Koliko bo protestnikov, bo po njegovih besedah odvisno od mobilizacijskega potenciala in od drugih okoliščin, tudi od vremena. Ker organizator poziva k protestu tudi v lokalnih skupnostih, pričakujejo izražanje protesta tudi v drugih krajih po državi, je dodal. "Zaradi odličnega sodelovanja z organizatorji pa pričakujemo, da bo shod potekal mirno," je dodal Omejec.

Fotografija je simbolična.

O očitkih, ki so se glede zbiranja obvestil policije pri kmetih pojavili v javnosti, je povedal, da je zbiranje obvestil eno izmed osnovnih zakonskih pooblastil policije, ki je namenjeno temu, da "policisti pridobimo od zaupanja vrednih občanov verodostojne informacije, ki nam bodo koristile pri pripravi varnostne ocene in za pripravo sorazmernih ukrepov za zagotavljanje varnosti na javnih shodih". Zato je obžaloval, da se je to v javnosti interpretiralo kot zlonamerno.

Na objavo enega od kmetov, da ga je obiskala policija in ga spraševala, ali se namerava protesta udeležiti, so se konec minulega tedna ogorčeno odzvali v zunajparlamentarni stranki SLS, v Inštitutu 8. marec in v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Danes po molži, se na dvorišče naše kmetije pripelje policijsko vozilo, ravno sem napajal teličke. Gospoda policaja lepo...

Objavil/a Tomaž Mis dne Petek, 21. april 2023

Stranka SDS pa je danes zahtevala sklic parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki bi po njihovem predlogu obravnaval nesorazmerno poseganje policije v pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj.

V sindikatu kmetov medtem danes usklajujejo še zadnje podrobnosti za protest. Udeleženci, od Prekmurja in Primorske do hrvaške in avstrijske meje, bodo v torek v zgodnjih dopoldanskih urah z organiziranimi avtobusnimi prevozi in osebnimi avtomobili krenili na pot proti prestolnici, tisti iz okoliških krajev pa bodo prispeli s traktorji in z njimi pripravili mimohod, je za STA orisal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Drage državljanke in državljani naše lepe Slovenije!???????? Zavedamo se, da bo jutrišnji protest vplival na vaše življenje,...

Objavil/a Sindikat kmetov Slovenije dne Ponedeljek, 24. april 2023

Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo traktorjev skupaj zbralo okoli 500, a hkrati opozoril, da je povsem natančno število težko napovedati. Po njegovih pričakovanjih vsi ne bodo prišli v prestolnico, temveč se bodo zbrali na štirih do petih zunanjih lokacijah, odkoder bodo, če bo treba, prišli izrazit podporo tudi v Ljubljano. Kmete so pozvali k varnemu, mirnemu in kulturnemu protestu.

Podporo protestu so danes izrazili v Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS. "V forumu za kmetijstvo in podeželje se v celoti strinjamo, da trenutna kmetijska politika ni oblikovana v dogovoru s kmeti niti ni oblikovana za kmete. Poleg tega ogroža okoljske cilje, vodi v zaraščanje kmetij, opuščanje kmetovanja in širjenje zveri ter tujerodnih vrst," so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija