POLICISTI ENO LETO BREZ PLAČANIH PRISPEVKOV: Na ministrstvu mirijo, da je šlo za težave z dokumentacijo, "pojasnila ne vzdržijo"

Slovenija

Sindikat policistov Slovenije je na svoji Facebook strani zapisal, da v zvezi z večjim številom klicev policistov zaradi neplačanih prispevkov za socialno varnost, čakajo odgovor notranjega ministrstva. Kot dodajajo, ne želijo ničesar prejudicirati in bodo najprej počakali na odgovor ministrstva. Policiste bodo obvestili takoj, ko prejmejo odgovor.

Kot navajajo v sindikatu, naj bi Furs obvestil posamezne policiste, da jim notranje ministrstvo ni poravnalo prispevkov. V tabeli so podatki enega od policistov, ki mu jih je posredoval Furs. Gre za prispevke v skupni vrednosti 91.000 evrov.

Kot še dodajajo v sindikatu, so prišli do podatkov, da je zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev na postavki za plače v policiji, prišlo do negativne bilance v višini 5,8 milijona evrov. Zato mora policija ta sredstva prerazporediti iz sredstev za investicije. Predvidevajo, da ministrstvo ni izvedlo plačil obveznih prispevkov za socialno varnost za zaposlene v policiji pri plačah za december 2019 in januar 2020.

Na MNZ zagotavljajo, da skladno z veljavno zakonodajo redno in v celoti plačujejo vse davščine, tako davke kot prispevke. Vsi prispevki za vse zaposlene v policiji in ministrstvu so bili plačani v roku, ministrstvo pa nima neporavnanih obveznosti do zaposlenih iz naslova rednih plač, so zagotovili.

V februarju so prejeli obvestilo Fursa, da je pri predložitvi obrazcev REK-1 in REK-1f zaznana napaka, zato posledično ni bila možna oddaja obrazca REK za januar. "Danes smo prejeli obvestilo, da je napaka odpravljena, in smo že pristopili k oddaji obrazca REK. Po uspešni oddaji se bodo podatki Fursa spremenili, pri čemer naj omenimo, da je med dejanskimi plačili in evidentiranjem stroškov vedno določen časovni zamik," so še pojasnili.

A v sindikatu opozarjajo, da pojasnila ministrstva ne vzdržijo. Prejeli so namreč več kot 500 obvestil članic in članov ter drugih zaposlenih, v katerih je iz zapisov Fursa razvidno, da so bila zadnja izplačila prispevkov izvedena do 1. marca lani, nato pa prispevki niso bili vplačani. Od ministrstva so zahtevali pojasnila, ki jih pričakujejo do zaključka delovnega dne v sredo.

Na ministrstvu so se sicer odzvali tudi na navedbo sindikata, da je zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev na postavki za plače v policiji prišlo do negativne bilance v višini 5,8 milijona evrov, zaradi česar mora policija ta sredstva prerazporediti iz sredstev, namenjenih investicijam.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bodo načrtovana sredstva za redno delo zadoščala. Primanjkljaj v okvirni oceni 5,8 milijona evra pa se izkazuje zaradi finančnih posledic, nastalih na podlagi 24. člena zakona o javnih uslužbencih oziroma odločitve sodišč, ki se nanašajo na primere iz preteklih obdobij, in sicer iz let 2007, 2008, 2010-2013 in 2013-2015.

Glede na določilo zakonu o izvrševanju državnega proračuna je ministrstvo dolžno sredstva zagotoviti znotraj svojega finančnega načrta s prerazporeditvijo pravic porabe, ki pa je možna zgolj iz investicijskih sredstev. Prerazporeditev bo izvedena z zamikom določenih večjih investicij po posameznih investicijskih projektih, so še navedli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  12 .02. 2020 ob  07: 50
Bravo, Cerar! Bravo, Šarec! Kaj vaju ni sram kazati se v javnosti? Reveže za vsako figo preganjate, sami pa delate, kar se vam zljubi.