POLICIJSKI SINDIKAT SLOVENIJE KAZENSKO OVADIL HOJSA: "Ni ogrozil le varnosti policistov in kriminalistov, ampak tudi njihovih družin"

V Policijskem sindikatu Slovenije so v četrtek podali kazensko ovadbo zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa zaradi objave osebnih podatkov in plač policistov, kar je po njihovem mnenju v nasprotju z zakonodajo. Sumijo ga kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov v povezavi z drugimi kaznivi dejanji na škodo policistov.

Aleš Hojs

Ministrstvo za notranje zadeve je ob ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije, ki zahteva odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače, namreč objavilo poimenski seznam javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve z navedbo podatkov o bruto plačah, delovnih mestih in organizacijskih enotah.

Po navedbah sindikata je Hojs organiziral, načrtoval in izvedel javno objavo osebnih podatkov, nazivov oziroma delovnih mest, organizacijskih enot in bruto plač policistov in kriminalistov kot protiukrep stavki. Ob tem je s takšnim ravnanjem ogrozil varnost določenih policistov in kriminalistov in težko popravljivo škodo povzročil še zlasti ogroženim uslužbencem policije, uslužbencem, ki imajo prirejeno identiteto, uslužbencem, ki uporabljajo sredstva za prikrivanje prepoznavnosti, in tistim, ki so kako drugače dodatno izpostavljeni določenim tveganjem.

Rok Cvetko

Z razkritjem podatkov je po njihovi oceni nepooblaščenim osebam omogočil dostop do osebnih podatkov policistov in kriminalistov, s tem pa povzročil hudo motnjo v notranji varnosti države in varnosti schengenskega območja. A ni ogrozil le varnosti policistov in kriminalistov, ampak tudi varnost njihovih družinskih članov ter otrok in drugih državljanov, ki se družijo z njimi ali živijo v njihovi bližini.

S svojim ravnanjem je deloval nerazumno, neodgovorno, nesorazmerno in zlonamerno, zato opravičilo ni več mogoče, saj je težko popravljiva škoda že nastala, menijo. Z razkritjem podatkov je grobo posegel v pravice policistov in kriminalistov, pri čemer ravnanja ni obžaloval, ampak se je celo javno zavezal, da bo z razkrivanjem podatkov nadaljeval, so zapisali.

Hojsu s tem manevrom ni uspelo "zlomiti" stavke zaposlenih v policiji, ampak je dosegel ravno nasprotno, so poudarili v sindikatu, ki je ovadbo vložil preko odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji.

Objavo podatkov o zaposlenih v policiji in njihovih plačah na spletni strani notranjega ministrstva bo danes na nujni seji za zaprtimi vrati obravnavala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Po tej objavi so se namreč zvrstili pomisleki tako glede vprašanja varstva osebnih podatkov kot upoštevanja varnostnih protokolov. Informacijski pooblaščenec sicer kršitev varstva osebnih podatkov ni ugotovil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  15 .01. 2021 ob  13: 22
podrepniško kadriran sindikat pa tihojQuery1123041796860476265485_1610713306258?
kokodek |  15 .01. 2021 ob  13: 21
kaj lahko pričakujemo od nepreklicno odstopljenega lažnivca in hudobneža jQuery112309922544562875457_1610713093436??!!!! sicer pa, kakršen prvi minister, taki vsi njegovi kadri in podporniki, žal
Istrijan |  15 .01. 2021 ob  11: 30
Hojs ni normalen!!!