POLICIJSKI SINDIKAT HOJSU OČITA IZSILJEVANJE IN USTRAHOVANJE: On očitke zavrača in jim vrača žogico

Slovenija

Svet Policijskega sindikata Slovenije je na današnji seji preoblikoval v stavkovni odbor. Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu očitajo izsiljevanje in ustrahovanje. Nadaljevanje izplačevanja schengenskega dodatka policistom je namreč pogojeval s tem, da sindikat v javnosti ne opozarja več na nepravilnosti v policiji, so pojasnili danes. Hojs očitke sindikata o neprimerni komunikaciji zavrača. Zavrnil je tudi njihove očitke o prirejeni analizi nagrajevanja uniformiranih poklicev in žogico vrnil sindikatu, češ da so si plačne ugodnosti zagotovili "skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom".

Predsednik sindikata Rok Cvetko je na današnji novinarski konferenci kritično ocenil potek socialnega dialoga med sindikatom in vodstvom ministrstva za notranje zadeve. Kot je opozoril, so se s sedanjim ministrom za notranje zadeve Hojsom v njegovem polletnem mandatu minuli teden srečali šele drugič, pa še to na izrecno zahtevo policijskega sindikata.

Izpostavil je 15 milijonov evrov na letni ravni "težko" vprašanje izpolnjevanja dela stavkovnega sporazuma iz 2018, ki vlado zavezuje k pripravi neodvisne strokovne analize vrednotenja delovnih mest uradnikov s posebnimi pooblastili, torej policistov, vojakov, carinikov, pravosodnih policistov in podobnih.

Rok Cvetko

Kot je navedel, je vlada tako neodvisno analizo resda naročila, a je ministrstvo za notranje zadeve med njeno pripravo podajalo vsebinske pripombe in torej vplivalo na njeno vsebino. Zato je za sindikat končna ugotovitev analize, da odstopanja v obremenitvah med uniformiranimi poklici ni, nesprejemljiva. Sploh v luči dejstva, da je neodvisna evropska analiza pokazala drugače.

Na sestanku minili teden je Hojs omenjeno analizo uporabil za izsiljevanje sindikata, so opozorili danes. Po njihovih navedbah je minister povedal, da v primeru, če vlada potrdi ugotovitve te analize, policistom ne bodo več izplačevali t. i. schengenskega dodatka. Takega sklepa pa da vladi ne bo ponudil v potrjevanje, če bo Policijski sindikat Slovenije v javnosti prenehal opozarjati na nepravilnosti. V zadnjem času tudi v javnosti odmevajo kadrovske menjave ter različni nadzori v kriminalistični policiji ter na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Aleš Hojs

V sindikatu to ocenjujejo kot "zelo odkrit poskus izsiljevanja ali ustrahovanja in neposreden poskus vplivanja na ustavno zagotovljeno pravico do sindikalnega delovanja". Zaradi "jasnih indicev, da gre v tem primeru za prirejeno analizo, se svet sindikata preoblikuje v stavkovni odbor", je pojasnil Cvetko.

To po pojasnilih Cvetka še ne pomeni sindikalnega zaostrovanja, če se bo vodstvo ministrstva primerno odzvalo. "Namen tega je v prvi fazi, da delodajalec prepozna potrebo po konstantnem strpnem vodenju socialnega dialoga. Če se to ne bo zgodilo, se lahko začnejo posamezne aktivnosti, ki lahko vodijo tudi v sindikalni konflikt," je pojasnil ob tem.

Hojs zavrača očitke policijskega sindikata in jim očita "kravje kupčije" s prejšnjo vlado

Hojs je v odzivu na napoved Policijskega sindikata Slovenije o oblikovanju stavkovnega odbora zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja z njegove strani dejal, da ne ve, zakaj bi bila njegova komunikacija s sindikatom neprimerna. "Jaz se nikoli nikamor ne silim. Sem pa vedno zagovarjal stališča, za katera menim, da jih kot delodajalec moram," je dejal. Po njegovih besedah je Policijski sindikat Slovenije tisti, ki že nekaj časa izvaja pritiske in grozi s stavko. "Spomnite se, da je policija v preteklosti stavkala tudi po več mesecev. Očitno gre za njihov način komunikacije, ker se za mizo očitno niso sposobni dogovoriti," je ocenil.

Glede očitkov sindikata o prirejeni analizi plačnega sistema uniformiranih poklicev je dodal, da se sam z njo ni ukvarjal ter da so v sindikatu "sami podpisali sporazum z bivšim ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem. Če so torej sami kupili mačka v žaklju, naj se obrnejo sami nase, ne name. Jaz z nikomer nisem podpisal ničesar. Sem pa, tako kot vlada v celoti, pripravljen s tem sindikatom in drugim reprezentativnim sindikatom v policiji voditi socialni dialog," je še dodal.

Analiza je po besedah Hojsa pokazala, da to, kar so v sindikatu pričakovali - da je treba policiste bolje plačati kot na primer vojake - ne bo uresničeno. A se je vlada po besedah Hojsa z njimi "še vedno pripravljena pogajati o tem, da bi to, kar je bilo zagotovljeno skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom, spravimo na papir, da bo vse tako, kot mora biti".

Hojs je danes zavrnil tudi očitke policistov, da ni zainteresiran za socialni dialog s sindikati. "Jaz sem na vsak njihov predlog z željo po sestanku reagiral tako, da sem organiziral sestanek in za razliko od prejšnjih mandatov, ko se teh sestankov minister ni udeleževal vedno, sam vedno neposredno sestal z njimi. Ravno ta sindikat ni želel imeti skupnega srečanja obeh policijskih sindikatov, izrecno so zahtevali ločen sestanek z mano. In tudi na to sem pristal. V prihodnje ne vem, če bom še pristal na to," je dodal. 

"Zame sta oba sindikata reprezentativna," je še dodal Hojs in ocenil, da na sestanku s Policijskim sindikatom Slovenije ni deloval nezainteresirano, temveč ravno nasprotno. "V pogajanju s sindikati ne mislim nastopati apatično, nezainteresirano, ampak tako, kot menim, da delodajalec mora."

Zavrnil je očitke sindikata, da skuša vplivati na njihovo delo. "Ne spomnim se, da bi kadar koli skušal vplivati na delo policije, razen v tistem delu, ki ga po zakonu imam - torej usmerjanja in nadzorovanja policije. In kar se tiče tega, da kot vsi državljani pričakujem bolj intenzivno delo policije, večji angažma in večjo zainteresiranost za to, da se odkrivajo kazniva dejanja, prijem večjega števila migrantov. Želim tudi znotraj policije vzpostaviti merljive elemente, ki bodo dali tudi državljanom verodostojno sliko o tem, kako policija deluje," je še dodal Hojs.

Ob tem je izrazil začudenje nad tem, da je sindikat novinarsko konferenco sklical le dva dneva pred njegovim zagovorom interpelacije v državnem zboru. "Ne vem, kaj se tako mudi. Očitno je zadeva zelo prilagodljiva moji interpelaciji, kar pa več pove o sindikatu kot pa o moji komunikaciji," je še dodal. Povezavo s Hojsovo interpelacijo je sicer Cvetko danes na novinarsko vprašanje zavrnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  20 .09. 2020 ob  14: 57
Vedno bolj sem začuden in me jezi, da se policija pusti zajebavat, na drugi strani pa ščiti lopove pred mirnimi protestniki.Na eni strani vrhunsko usposobljeni policisti, na drugi pa človek, ki dela z njimi, kakor mu paše.
vseved |  16 .09. 2020 ob  21: 23
Hojs je običan dronjak!
kokodek |  16 .09. 2020 ob  17: 59
Kaj Janša še ni odprl pismajQuery112309646943229578555_1600271758605?? aja, nabiralnik je prepoln....ubogi Hojs pa še vedno prisilminister