POLICIJSKA URA V TEJ DRŽAVI OSTAJA: Odločitev sodišča o njeni odpravi razveljavljena

Svet

Nizozemsko prizivno sodišče je včeraj razveljavilo odločitev sodišča nižje stopnje, ki vladi naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, uvedeno v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poročajo nizozemski mediji. To pomeni, da policijska ura med 21. uro in 4.30 ostaja v veljavi.

Nižjestopenjsko sodišče je presodilo, da vlada ni dokazala "posebne nujnosti", ki je potrebna za uvedbo ukrepa, kot je uvedba policijske ure, brez potrditve v obeh domovih parlamenta. Presodilo je, da gre za "daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti". Tako je odločilo na podlagi pritožbe protestnega gibanje Viruswaarheid (Resnica virusa), ki je ocenilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti.

Vlada se je na razsodbo včeraj pritožila, prizivno sodišče pa ji je ugodilo. Premier Mark Rutte je pred tem Nizozemce pozval, naj policijsko uro še naprej spoštujejo, tudi če bi sodišče zavrnilo pritožbo. "Čeprav policijska ura nima prave pravne podlage, še ne pomeni, da ukrep ni potreben," je dejal Rutte na novinarski konferenci.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi veljala do najmanj 2. marca. Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. uro in 4.30 je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje. Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtikali požare.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija