POLICIJSKA SINDIKATA VLADI: "Konec igranja 'slepih mišk', stavka se zaostruje"

Slovenija

Policijska sindikata bosta v ponedeljek zaostrila stavko. Podrobnosti o ukrepih še ne želita razkriti, saj se glede na izkušnje nasprotna stran na ukrepe pripravi, so pojasnili. Zatrdili so, da se kljub stavki varnost državljanov ne bo zmanjšala, da pa z zaostrovanjem ukrepov polno odgovornost za varnost prebivalcev prevzema vlada.

Kot so v izjavi za javnost zapisali po četrtkovi odločitvi policijskega stavkovnega odbora, sestavljenega iz predstavnikov obeh policijskih sindikatov, so pogajanja z vladno pogajalsko skupino zastala. Vladi sporočajo, da se "slepih mišk" ne bodo več igrali ter da imajo dovolj arogance in praznih besed.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je na novinarski konferenci poudaril, da je bila ponudba vladne pogajalske skupine slabša od tiste, ki jim jo je v začetku marca ponudila prejšnja vlada. "Zaradi tega imamo občutek, da se na neki način poskušajo iz nas norčevati," je dejal. Pojasnil je, da za nadaljnja srečanja z vladno stranjo še niso dogovorjeni in zatrdil, da se bodo na vsako vabilo vlade odzvali.

Kristjan Mlekuš in Radivoj Uroševič

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je poudaril, da stavka, ki so jo začeli februarja, po marčevski prekinitvi pa jo od oktobra nadaljujejo, poteka "izključno zaradi tega, da se poklic policista ustrezno ovrednoti glede na naloge in pooblastila ter predvsem glede na odgovornosti in nevarnosti, s katerimi se vsakodnevno soočajo".

"Od tega policijski stavkovni odbor ne bo odstopal in ponudba, ki smo jo dobili s strani vlade na naše stavkovne zahteve, je ne le samo žaljiva do slehernega policista in policistke, ampak vlada s tem tudi prevzema odgovornost za varnost državljank in državljanov," je dejal Mlekuš.

Podrobnosti izvajanja ukrepov zaostrene stavke še niso razkrili

Kot sta napovedala Uroševič in Mlekuš, bodo javnost pravočasno obvestili, kje, kdaj in na kakšen način bodo v ponedeljek izvajali ukrepe zaostritve stavke. "Iz preteklih stavk imamo izkušnje, da se nasprotna stran običajno na naše napovedi tudi ustrezno pripravi z dodatnimi organizacijskimi, kadrovskimi in drugimi ukrepi, tako da v tem trenutku ne želimo razkriti vseh podrobnosti," je dejal Mlekuš.

Sindikalista sta se državljanom za morebitne neprijetnosti, ki jih bodo doletele zaradi tega, vnaprej opravičila in poudarila, da se varnost državljanov v nobenem primeru ne bo zmanjšala. "Policisti smo tako etično, moralno kot tudi s svojim poklicnim poslanstvom zavezani k temu, da jih varujemo, mogoče bomo na nekaterih delih celo pokazali, kaj pomeni varnost," je pojasnil Mlekuš.

Državljanom se tako po Uroševičevih besedah ni treba bati, da bi bila njihova stopnja varnosti kakorkoli prizadeta, se pa mora, kot je pojasnil Mlekuš, njihovih ukrepov bati vlada. "Predvsem zato, ker z zaostrovanjem naših ukrepov prevzema polno odgovornost za varnost prebivalcev Slovenije," je pojasnil.

Kaj zahtevajo policisti?

Policijska sindikata sicer med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Obenem pa zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.

Deli novico:

Stari frik iz Izole, katere ni |  16 .11. 2018 ob  15: 49
Adriano Celentano-Chi non lavora, non fa l'amore. Questo mi ha detto ieri mia moglie. A casa tardi rientrai. Niente non c'era in tavola. Se sciopero mi picchiano, boss aumenta il stipendio.!!! Kaj pa mi penzionisti, ki smo garali za ta sistem svobode ((Pankrti)? Umret od lakote? Policija kar pride, te zveže in deportira v njihove ustanove. Prvič, ko so me, pa sem pomorščak, ta ki ni bil na ladji, ne ve kaj je to življenje (država zase), nisem vedel, da so me spokali v Idrijo, zloglasno noriđnico, celih 2 tedna. Za tam prit in da te upokojijo, moraš znat bosanščino. Legalizirajte marihuano in bedake policaje poslat stra. Finardi-Legalizattela, edino zdravilo za čLOVEštvo, ne pa alkohol in heroin. By: sam kadim, ni veččlanov, so zapili pamet.
Ivo |  16 .11. 2018 ob  15: 28
Policija in zdravniki stavkajo non stop že 20 let in hočejo višje plače za svojo nedelo.Uni ki res imajo nizke plače pa so tiho in niti ne pomislijo na stavko.
@ pandurji so .. | danes ob 13:55  |  16 .11. 2018 ob  14: 13
NIsem SMEL stavkati, sem pa bil na trgu na protestih. JA TUDI KO SO POLICAJI ZAHTEVALI VEC!
@ država |  16 .11. 2018 ob  13: 56
ti pa imaš Čudolandijo.
@ pandurji so .. |  16 .11. 2018 ob  13: 55
povej kdaj si ti stavkal ?
Drzava |  16 .11. 2018 ob  13: 47
Vojaki nimajo cevljev . Policija stavka . Politiki sprejemajo Marakes . Kaj bomo pa mi ?
PANDURJI SO PSI BOGATIH |  16 .11. 2018 ob  13: 31
-1
Ja? Ko pa stavkamo vsi delavci za delavske pravice pa ste na strani vlade, pripravljeni izvajat nasilje nad narodom.