POLICIJA Z MUČENJEM IZSILILA PRIZNANJE: Tepli in brcali so ga več ur

Kronika

Rusija bo morala zaporniku, od katerega je policija z mučenjem izsilila priznanje za kaznivo dejanje, plačati 50.000 evrov odškodnine, je v torek odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Policija je domnevnega storilca prijela po ropu leta 2004 v Nižnjem Novgorodu, trenutno pa prestaja 15-letno zaporno kazen.

Zapornik je že na sodišču izpostavil, da je bilo priznanje, na osnovi katerega je bil obsojen, s strani policije izsiljeno po večurnem mučenju. Organi pregona naj bi ga tepli in brcali več ur, ga zvezali in prisilili v boleč položaj, s krpo preko ust in nosu pa so mu večkrat preprečili tudi dihanje.

Sodišče v Strasbourgu je odločilo, da so policisti z opisanimi dejanji kršili prepoved mučenja, ki je zapisana v evropski konvenciji o človekovih pravicah. Obenem so bili sodniki mnenja, da oblasti v Rusiji niso raziskale primera in preverile obtožbo mučenju, za nameček pa prav zaradi izsiljenega priznanja domnevni storilec ni bil deležen poštenega sojenja. Obe strani imata tri mesece časa za morebitno pritožbo.

Deli novico:

jurij |  16 .05. 2018 ob  15: 05
kaj ni bilo nekaj podobnega danes ponoči v Olmu?
ČLOVEKOVE PRAVLJICE V RS |  16 .05. 2018 ob  13: 25
V Rusiji policaji fizično maltretirajo storilce kaznivih dejanj - v Republiki Sloveniji pa povsem nedolžne državljane. In ? Jah, NIČ, "nikome ništa" !!... ; to je pač Pahorjeva država !! .........
potenca |  16 .05. 2018 ob  11: 13
kakšno moč jim da uniforma