POLICIJA SE JE OPRAVIČILA JELINČIČU: Preklicali so mu vabilo na zaslišanje

Slovenija

Policija je preklicala vabilo predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču na zaslišanje zaradi domnevno spornih izjav o Levici in se mu opravičila, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Ugotovili so, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo. V takem postopku policija nima pristojnosti.

Jelinčiču je bilo vabilo na zaslišanje poslano kot osumljencu kaznivega dejanja razžalitve po 158. členu kazenskega zakonika, in sicer za 15. november.

Kot so danes za STA sporočili s policije, je v. d. generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar takoj po seznanitvi z omenjenim primerom odredila strokovni nadzor, v katerem preverjajo celoten postopek. "Na podlagi ugotovitev strokovnega nadzora, ki še intenzivno poteka, bomo v nadaljevanju zaradi strokovnih napak tudi ustrezno ukrepali," so napovedali.

Iz do sedaj znanih podatkov po navedbah policije kaže, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, ki se ugotavlja v postopku, katerega sproži zasebni tožilec, oziroma za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo. V takem postopku policija nima pristojnosti.

Zato so policisti v sredo Jelinčiču poslali pisno opravičilo oziroma obvestilo, da je vabilo na zaslišanje preklicano. V sredo so ga iz istega razloga policisti tudi iskali. Kot je Jelinčič povedal na današnji novinarski konferenci, sta ga v sredo res obiskala policista, vendar ni želel govoriti z njima in je zahteval pisno obvestilo.

Policisti so tudi prijavitelja, poslanca Levice Franca Trčka, obvestili, da gre za pregon na zasebno tožbo. V Levici so za STA povedali, da se bodo o morebitnih nadaljnjih korakih še odločili. O okoliščinah primera in dosedanjem postopku policije pa bo policija, kot so pojasnili, s poročilom obvestila pristojno državno tožilstvo.

Jelinčič je bil na današnji novinarski konferenci kritičen do policije in je ocenil, da za tem stojijo določene osebe iz koalicije. Ob tem se je vprašal, ali imamo še vedno politično policijo, in dejal, da ga je strah reakcij državnih organov, omenjal je tudi vohunjenje in prisluškovanje. A v Levici vztrajajo, da je bila prijava na policijo podana na podlagi objavljenega posnetka na Jelinčičevem Facebook profilu. Jelinčič sicer izjav ne zanika in pri njih vztraja.

Deli novico:

jugatneme |  09 .11. 2018 ob  20: 51
Zmaga J. za župana, hej hej hej...
Trčka |  09 .11. 2018 ob  19: 31
Poglejte si samo Bandellija ( Bandlja ) pa bo vse jasno. Levi lahko blebetajo in grozijo kadar se jim zljubi. Poleg tega še vsiljujejo svoja prepričanja ostalim. V kolikor se z njimi ne strinjajo jih razglasijo za fašiste.
Jelinčič je povedal levici čisto resnico |  09 .11. 2018 ob  12: 51
Levica, po drugi stani pa bi morala biti preganjana zaradi groženj gospodarstvenikom, navadnim ljudem in podjetnikom.
Gnide leve.
Levica |  09 .11. 2018 ob  06: 19
Ma kašna levica to so sami levaki
Levi |  09 .11. 2018 ob  05: 40
-1
Levica lahko dela kar hoce . Preiskujejo in zapirajo ssmo desne.
muffa |  08 .11. 2018 ob  22: 06
spet eden čist kot solza mamina