POLICIJA RAZPUSTILA PROTESTNI SHOD: Popisali več prisotnih, nad Ljubljano ponovno krožil helikopter

Slovenija

Protest proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenje koronavirusa in pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) se je tokrat začel na Kongresnem trgu. Zadnjih nekaj tednov so se protestniki zbirali na Trgu republike, ki pa je bil danes zaradi prihajajočega ljubljanskega maratona zagrajen. Protestniki so nato krenili po ljubljanskih ulicah. Policija je shod ob 18. uri uradno razpustila. 

Policisti so ob začetku shoda po poročanju medijev popisali več protestnikov in jim pregledovali vsebino nahrbtnikov in torbic. Med drugim so popisali eno od protestnic, ki je protestirala, ker "ima kot samostojna podjetnica zaradi pogoja PCT 40-odstotni upad dohodka".

Zoran Stevanović iz stranke Resni.ca je v svojem govoru tudi tokrat ponovil zahteve protestnikov. Med njimi je odprava vladnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 in pogoja PCT. Po prvih ocenah se je na Kongresnem trgu zbralo nekaj tisoč ljudi, nad Ljubljano pa po poročanju medijev kroži policijski helikopter.

Zoran Stevanović

Protestniki so nato krenili proti Prešernovemu trgu, kjer jim je policija preprečila dostop do Miklošičeve ceste. Nato so se po poročanju medijev razkropili, del jih je odšel v Poljane, del pa se je odpravil proti Trgu republike.

Ob 18. uri so s Policijske uprave (PU) Ljubljana sporočili, da je shod zaradi zagotovitve varnosti vseh razpuščen. "Vse pozivamo, naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane ter upoštevajo navodila in ukaze policistov, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo nalog policije in s tem zagotoviti varnost," so sporočili.

Protestniki so se pozneje znova vrnili na Kongresni trg, kjer jih je nekaj časa uspešno zadrževala, nato pa so pot znova nadaljevali po območju centra Ljubljane. Do 19. ure mediji o večjih incidentih niso poročali. Na Slovenski cesti je bil v pripravljenosti vodni top.

Pozivi k protestu so tudi tokrat krožili na družabnem omrežju Facebook, zopet sta jih delili tudi t. i. civilna iniciativa Maske dol ter stranka Resni.ca Zorana Stevanovića. Slednji je nekaj ur pred začetkom protesta sporočil, da je Trg republike tokrat v celoti ograjen, zato bo shod danes potekal na Kongresnem trgu. Po poročanju medijev je med protestniki to povzročilo nekaj zmede, saj so nekateri vseeno prišli na Trg republike.

Policijska uprava (PU) Ljubljana je pred začetkom shoda opozorila, da bo zaradi Ljubljanskega maratona, ki se bo odvijal konec tedna, Trg republike ograjen, saj bodo tam postavljeni šotori in vsa ostala oprema, potrebna za izvedbo športnega dogodka. "Zaradi tega bo gibanje in zbiranje ljudi na tem mestu oteženo," so pojasnili na PU Ljubljana.

Morebitne udeležence neprijavljenega shoda so pozvali, naj ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. "Med drugim je potrebno razumeti, da cestne povezave pogosto uporabljajo tudi ekipe za reševanje in da bi bilo zaradi tega ogroženo tudi življenje ljudi," so sporočili s PU Ljubljana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .10. 2021 ob  09: 53
Sploh jim ne bi smeli dovoliti zbiranja.