POLICIJA RAZISKALA TRAGIČNO UTOPITEV 10-LETNIKA V SOČI: Kazensko naj bi ovadili njegovega dedka

Kronika

Policija je preiskala utopitev desetletnega dečka, ki se je 28. julija zgodila na kopališču pod soško elektrarno v Solkanu. Po neuradnem poročanju Dela in Slovenskih novic je policija v zvezi z nesrečo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ovadila dedka, s katerim je deček plaval na dan nesreče. Tožilstvo pa o ovadbi še ni odločilo.

Kot so za časnika sporočili s tožilstva, je policija kazensko ovadbo na novogoriško tožilstvo poslala 21. oktobra. Na tožilstvu so pojasnili, da gre za ovadbo "zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti". Kot so navedli, tožilstvo v tej zadevi še ni sprejelo odločitve. Kazenski zakonik za povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti določa denarno ali zaporno kazen do enega leta, če ima malomarno dejanje za posledico smrt, pa do osem let, so še zapisali v Delu.

Desetletni deček je v Soči utonil konec julija. Nesreča se je zgodila, ko je deček s še dvema sorojencema preživljal počitnice pri starih starših, botroval pa ji je nenaden dvig vodostaja reke. Po tragičnem dogodku sta se z javnim pismom odzvala dečkova starša, ki ob nesreči nista bila prisotna. Kritična sta bila do ravnanj pristojnih, ki so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Ministrstvo za notranje zadeve je kasneje v nadzoru ugotovilo, da je bilo obveščanje s strani policije prepozno in neprimerno. Na policiji so v odzivu na ugotovitve ministrstva zapisali, da je bil nesrečni dogodek v Solkanu za policiste visoko intenziven in da je vsako dejanje zahtevalo svoj čas. So pa napovedali, da bodo preučili, na kakšen način lahko pripomorejo k čim prejšnjemu obveščanju staršev v podobnih primerih.

Socialna inšpekcija, ki je v primeru utopitve dečka v Soči opravila strokovni nadzor, ni ugotovila strokovnih napak. Strokovne delavke centra za socialno delo so ves čas nudile zakonito, strokovno in človeško podporo bratoma utopljenega in starima staršema, zaradi česar jih je policija tudi pozvala k posredovanju, so konec avgusta sporočili z inšpekcije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  19 .11. 2020 ob  03: 26
Sramota!

vseved |  18 .11. 2020 ob  20: 46
@ pinkopalinko , bravo ! Ti živiš v jami , brez vode in elektrike ? Si rit še vedno brišeš z travo?
pinkopalinko |  18 .11. 2020 ob  19: 13
Vseved govoriš, kot da si napravil tri semestre prava ali hodil na miličniško kadetnico v Tacen. Ljudje so se tam kopali od nekdaj, potem se je nekdo odločil, da bo 500 m proč zgradil elektrarno. Super, samo elektrarne povzročajo nagle poraste vode. In kako rešiš zadevo? Tako, da postaviš tablo, da je kopanje na lastno odgovornost? Ni bil to prvi primer utopitve.

Kako je možno, da se v urejeni državi dopušča, da se voda v reki kar naenkrat dvigne. Brez opozorila, brez alarma, brez ničesar. Potem pa ima en tvoj bivši sošolec iz tacna še muda, da ovadi človeka, ki mu je voda pred očmi odnesla vnuka.
vseved |  18 .11. 2020 ob  12: 02
V pinkopalinko , deček je bil v spremstvu starih staršev , ki sta ga kljub vsem opozorilom in neiskušenosti pustila v vodo. Tudi če je prišlo kasneje do napak v komunikaciji z starši, sta za smrt odgovorna stara starša.
Tisti pa, ki se hodijo tja kopat , se hodijo na lastno odgovornost.
pinkopalinko |  18 .11. 2020 ob  11: 37
@vseved. Seveda. namesto, da bi kaznovali tistega, ki je ukazal potaviti elektrarno 1 km nad javnim kopališčem, naj se kaznuje tiste, ki se tja hodijo kopat.
vseved |  18 .11. 2020 ob  10: 01
-6
Pravilna odločitev.