Policija preiskuje Crveno zvezdo

Srbski organi pregona so se lotili preiskovanja nepravilnosti v nekdaj velikem srbskem nogometnem klubu Crveni zvezdi. Kriminalistična policija je ob preiskovanju poslovanja kluba zbrala dokaze, ki vodilne v klubu v času od 2007 do 2012 bremeni večmilijonskih oškodovanj. Zajeten sveženj dokumentacije je že posredovala tožilstvu.

Prvi je o policijski preiskavi nezakonitosti v najuspešnejšem srbskem in jugoslovanskem klubu, ki je med drugim leta 1991 osvojil ligo prvakov, poročal srbski časnik Informer.

Postregel je tudi z natančnimi podatki o oškodovanju premoženja kluba, klub je bil z nezakonitimi rabotami vodilnih oškodovan za skupni znesek sedem milijonov evrov, država pa je bila v omenjenem petletnem obdobju prikrajšana za devet milijonov evrov neplačanih davkov in ostalih prispevkov.

Policija odkrila finančno ponikalnico

Na Marakani so odkrili veliko finančno ponikalnico, neznano kam je izginilo sedem milijonov evrov od plačanih odškodnin ob prestopih igralcev, še večje breme pa predstavlja utaja davkov.

Podatki o policijski preiskavi v nekdanjem ponosu jugoslovanskega in kasneje srbskega nogometa, so prišli v javnost le nekaj dni po tem, ko je podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić javno spregovoril o nujni privatizaciji največjih srbskih klubov Crvene zvezde in Partizana. Hkrati pa je zažugal, da vlada oziroma država ne bo več podpirala slabega finančnega poslovanja klubov in kopičenja dolgov, ki znašajo že od 30 do 50 milijonov evrov.

Poročilo o finančnih mahinacijah in malverzacijah je zelo obremenilo vse predsednike Crvene zvezde od leta 2007 do 2012. Na čelu prvoligaša Marakane so se v tem času zvrstili: Dragan Stojković, Toplica Spasojević, Dobrivoje Tanasijević in Vladan Lukić, ki so bili trenutno nedosegljivi za komentarje o domnevnih nezakonitih dejanjih pod njihovim vodstvom. Medtem ko so nekdanji generalni sekretarji Crvene zvezde Đorđe Stefanović, Andrija Kleut in Saša Kozić zavrnili trditve o devet milijonov evrov težki utaji davkov.

Opravili so informativni pogovor z nekdanjimi člani odbora

Policija je sicer že opravila "informativni pogovor" s petimi nekdanjimi člani upravnega odbora Crvene zvezde Ivanom Todorovom, Igorjem Butulijo, Branimirjem Babarogićem, Dušanom Mrakićem in Vladico Popovićem. V srbski policiji so prepričani, da so njihovi dokazi dovolj trdni ter da bo tožilstvo na podlagi zbranega gradiva vložilo obtožnico proti najmanj petim vodilnim predstavnikom Crvene zvezde, med obtoženimi pa bi lahko bil tudi vodilni kader rivalskega Partizana.

"Preverjali smo dokumentacijo o transferjih več kot 90 nogometašev, slednja se nanaša na poslovanje Zvezde in Partizana. Ugotovili smo številne nezakonitosti, ki ne bi smele ostati nekaznovane," je za dnevnik Informer povedal neimenovani policijski vir.