POLICIJA PONOVNO OPOZARJA PRED "DIREKTORSKIMI PREVARAMI": Goljufi delovali tudi na Primorskem

Slovenija

Policija ugotavlja, da so slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov. Gre za t. i. direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja računovodstvu pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini. Gre za lažna sporočila, opozarjajo.

V zadnjih dveh tednih je na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica policija obravnavala več spletnih goljufij, v katerih so bila podjetja ali organizacije oškodovane za več kot 300.000 evrov.

V tovrstnih goljufijah storilci preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo.

V sporočilu se predstavijo kot direktor družbe, pri čemer prejemnika skušajo prepričati, da denar nakaže na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

Imetniki bančnih računov so t .i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, po navadi z nakazilom preko plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je lahko na ta način sled za denarjem izgubljena.

Zato ponovno opozarjajo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorni na morebitna prejeta tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala ali pa pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa. V kolikor pride do tovrstne goljufive transakcije, predlagajo, da o tem takoj obvestijo banko in zadevo prijavijo na policiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija