POLICIJA PO NOVEM Z ELEKTRIČNIMI PARALIZATORJI: V katerih primerih ga bodo lahko uporabili? (VIDEO, ANKETA)

Slovenija

S 1. septembrom bo slovenska policija lahko začela v izjemnih varnostnih primerih uporabljati električne paralizatorje. Med drugim ga bodo policisti lahko uporabili v primeru, ko ne bodo mogli drugače preprečiti napada z orožjem ali samopoškodovanja, je pojasnil Vladimir Ilič iz sektorja za policijska pooblastila in preventivo GPU.

Renata Rajapakse, Vladimir Ilič in Matjaž Čuček

Kot je na včerajšnji prestavitvi uporabe električnih paralizatorjev dejal Ilič, zakon določa tudi stroge pogoje za uporabo paralizatorja proti ranljivejšim skupinam, kot so starejši, otroci, nosečnice in invalidi. V tem primeru lahko policist uporabi paralizator le, če so izpolnjeni tudi pogoji za uporabo strelnega orožja.

Paralizator je lahko tudi uspešno preventivno sredstvo. Kot kažejo primeri iz tujine, v veliko primerih policisti s pravilnim in taktičnim pristopom, opozarjanjem ter pripravo paralizatorja zelo velikokrat prispevajo k temu, da se zadeva sploh ne stopnjuje do te mere, da je potrebna uporaba strelnega orožja, je dejal Ilič.

Električni paralizator bodo policisti nosili na vidnih mestih, policist pa bo moral na njihovo uporabo posebej opozoriti. Po vklopu paralizatorja se prižgejo svetilka in dva merilna laserja, policist pa bo lahko sprožil še zvočno opozorilo. Če vse to ne bo zaleglo, lahko paralizator tudi uporabi, je postopek uporabe pojasnil Matjaž Čuček, prav tako iz sektorja za policijska pooblastila in preventivo Generalne policijske uprave (GPU).

ELEKTRIČNI PARALIZATOR

[ELEKTRIČNI PARALIZATOR] Pozitivne izkušnje evropskih policij???? in manj poškodb: s prvim septembrom tudi slovenska policija uvaja uporabo električnih paralizatorjev, ampak le v izjemnih varnostnih primerih za obvladovanje nevarnih oseb, ko bo to nujno in bodo izpolnjeni točno določeni zakonski pogoji. Prikaz uporabe in več info > http://bit.ly/34_paralizator ℹ️Električne paralizatorje sicer že vrsto leto uporabljajo policisti večine držav Evropske unije in njihove izkušnje so pozitivne, saj paralizatorji zmanjšujejo možnosti poškodb v najzahtevnejših policijskih postopkih. Trenutno ima slovenska policija 20 električnih paralizatorjev, za njihovo uporabo pa je usposobljenih 237 policistov. Vsi postopki se bodo snemali, osebam pa bo po morebitni uporabi vedno zagotovljen tudi zdravstveni pregled.

Objavil/a Slovenska policija /The Slovenian police dne Ponedeljek, 31. avgust 2020

Paralizator izstreli dve elektrodi, ki sta med seboj povezani s prevodno žico. Ti se pri tem zarijeta v telo ali oblačila, skoznje pa steče električni tok, ki traja pet sekund, nato pa samodejno preneha. Naprava deluje z maksimalno močjo 50.000 voltov, a kot zagotavlja proizvajalec, je za onesposobitev osebe potrebnega samo 1,2 kilovolta, naprava pa pri tem sama regulira moč, potrebno za doseg krča mišic, je zagotovil Čuček.

Tako Čuček kot Ilič sta pri tem izpostavila, da si na policiji vseeno želijo, da policisti ne bi prehitro posegli po paralizatorju, saj obstaja vrsta ukrepov za zmanjševanje napetosti.

Poleg paralizatorja bodo policisti obvezno nosili tudi posebno kamero, s katero bodo snemali policijski postopek. Ta se bo samodejno sprožila z vklopom paralizatorja. Kamera bo pri tem posnela tudi dogajanje zadnjih 30 sekund pred vklopom.

Vsi policisti, ki bodo opremljeni z električnim paralizatorjem, bodo opremljeni tudi s torbico prve pomoči, s katero bodo lahko nudili pomoč osebi v postopku.

V proces zagotovitve varne uporabe električnega paralizatorja je bilo vključeno tudi ministrstvo za zdravje. Kot je pojasnila Renata Rajapakse z ministrstva bodo vsako osebo, na kateri bo uporabljen paralizator, ustrezno pregledali in presodili, ali oseba potrebuje nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Paralizatorje so proporcionalno glede na velikost dobile vse večje policijske postaje, enega pa je dobila tudi Specialna enota policije.

Paralizatorje bodo tako v uporabo uvedli tri leta po tistem, ko jih je takratna vlada Mira Cerarja uzakonila z novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije. Nekatere nevladne organizacije so med postopkom uvedbe električnih paralizatorjev njihovo uporabo označile kot sporno. Več pomislekov glede njihove uporabe je izrazila tudi takratna varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Ali se sami strinajte z uvedbo paralizatorjev, nam lahko zaupate v spodnji anketi. V kolikor se vam vprašalnik ne prikaže oziroma ga prekriva oglas, kliknite X.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  02 .09. 2020 ob  08: 57
Kaj smo naredili policiji, da nas bodo zdaj še s tem streljali?
kokodek |  01 .09. 2020 ob  15: 03
-3
super, zdaj pa legalizirati še orožje, tako kot v ZDA, da se bomo branili pred policaji, haha!!!!