POLICIJA OPOZARJA PRED ENORMNIM POVEČANJEM PREBEŽNIKOV: V pol leta za polovico več prijetih, najbolj obremenjeni Koprčani

Kronika

V zadnjem dnevu so na območjih policijskih uprav Ljubljana, Celje, Novo mesto in Koper obravnavali 69 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo med Slovenijo in Hrvaško. Osem jih je zaprosilo za mednarodno zaščito, ostale so oziroma bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom. V zadnjem obdobju so sicer izsledili tudi okoli 100 tujcev dnevno. Na policiji še naprej zaznavajo trend strmega naraščanja števila nezakonitih prehodov meje. V prvi polovici letošnjega leta so jih policisti obravnavali 5345, medtem ko so jih v enakem obdobju lani obravnavali 3633. Opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana, Alžirije in Maroka, kaže poročilo policije.

Na območju koprske policijske uprave so obravnavali 48 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V Ilirski Bistrici so obravnavali 38 oseb, Kopru devet ter v Piranu eno osebo. Med njimi je bilo 31 Pakistancev, osem državljanov Bangladeša, štirje Indijci, trije Afganistanci ter po eden državljan Kosova in Turčije. Sedem jih je izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito in so jih odpeljali v azilni dom, ostale bodo danes po končanih postopkih vrnili hrvaškim varnostnim organom, so sporočili s PU Koper.

Na območju Bistrice ob Sotli so celjski policisti v četrtek izsledili 19 ilegalnih prebežnikov. Novomeški policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v okolici Žužemberka izsledili Maročana. V zadnjih 24 urah so na območju Ljubljane prijeli še enega Maročana.

Število nezakonitih prehodov državne meje se je v obdobju od 1. januarja do 30. junija letos glede na enako obdobje lani povečalo za 47,1 odstotka. Največ nezakonitih prehodov meje so obravnavali policisti policijskih uprav (PU) Koper, Novo mesto in Ljubljana.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija