POLICIJA NA PROTESTIH PRIDRŽALA DESET LJUDI: "Evidentno je, da niso nameravali protestirati na miren način"

Slovenija

Na včerajšnjih protestih v Ljubljani, kjer je prišlo do izgredov, je policija pridržala deset oseb. Direktor policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar je v večerni izjavi dejal, da je bilo lažje poškodovanih tudi več policistov in ocenil, da je "evidentno, da ti ljudje niso prišli protestirat na miren način". Razmere so spremljali tudi ponoči.

Vrečar je za mejnik na dogajanju na protestnem shodu, ki se ga je po ocenah policije udeležilo približno 500 ljudi, označil 17. uro, ko je prišlo do prvih kršitev.

"Prišlo je do hujše kršitve, do pretepa. Zaradi zagotovitve javnega reda in miru je policija shod razpustila. Nekaj jih je to upoštevalo, večina pa ne. Ostale, ki niso upoštevali ukazov, smo razgnali. Trg republike je bil relativno hitro prazen, potem pa so se protestniki, kršitelji, zbrali na različnih koncih Ljubljane, se spet formirali v skupine in začeli napade na policiste," je pojasnil Vrečar. Na policiste so takrat metali nevarne predmete, predvsem kocke, uporabljali pa tudi pirotehniko.

"Za zagotovitev javnega reda in miru smo na Slovenski cesti uporabili vodni top, na Prešernovem trgu pa pozneje še plinska sredstva. Okoli 19. ure je bil javni red vzpostavljen," je dejal Vrečar.

Zaradi protestov so naši reševalci okrepili ekipe in podaljšali (12 urno) izmeno ???? #pomoc #obolelim #staysafe #nujnamedicinskapomoč #ukcljubljana #reševalnapostaja

Posted by UKC Ljubljana on Thursday, November 5, 2020

Obvestila o kršitvah in kaznivih dejanjih še zbirajo, policisti so pridržali deset storilcev, hujših poškodb med policisti ali ostalimi zaenkrat po njegovih podatkih ni. "Točnega podatka še nimamo, ker nekateri še vedno delajo. Poškodbe so dobili predvsem zaradi kock. Če kocka prileti v čelado, verjemite, da je hud pretres možganov," je o poškodovanih med policisti dejal direktor PU Ljubljana. Ni pa mogel postreči s podatki o poškodbah med ostalimi udeleženci. Med poškodovanimi, ki so potrebovali zdravniško pomoč, je sicer po navedbah Društva novinarjev Slovenije tudi fotoreporter Borut Živulovič.

O tem, kdo so bili udeleženci izgredov, pa je Vrečar dejal, da obvestila še zbirajo: "Evidentno je, da ti ljudje niso prišli protestirat na miren način, ampak z namenom napada na policiste". "Med pridržanimi, ki jih imamo, bomo preverili njihovo preteklo dejavnost, in če bomo ugotovili, da so povratniki, bomo ukrepali strožje," je še dodal.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je za Odmeve dejal, da po zdajšnjih informacijah del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa tudi iz navijaških skupin. Da bi bili med izgredniki tudi tuji državljani, Hojs nima informacij.

V izgredih je nastala tudi materialna škoda, ki jo bodo ocenili kriminalisti po ogledu krajev kaznivih dejanj, policisti pa si bodo ogledali tudi vse posnetke ter skušali identificirati še ostale storilce kaznivih dejanj, je še pojasnil Vrečar in dodal, da so včeraj potrebovali tudi policiste iz drugih PU, ne le iz ljubljanske, točnega števila pa zaradi operativnih razlogov ni želel razkriti.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Hojs je ocenil, da je bila policija zelo dobra pripravljena, sam pa je dal usmeritve direktorju policije v smeri, da pričakuje, da kolikor pride do nasilnih protestov, bo policija te v največji možni meri zajezila. V večernih urah je bil v prestolnici spet vzpostavljen javni red in mir, policisti pa so razmere spremljali tudi ponoči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  06 .11. 2020 ob  15: 22
-1
@Drek
YES... Kdo ima koristi od teh nemirov? SAMO uni, ki hočejo zasesti oblast... sej so že pripravlili scenarij in okronali svojega kralja...
Drek |  06 .11. 2020 ob  12: 29
-1
Lili | 06 .11. 2020 ob 11: 15

Gale je itaq isto pokvarjen kot drugi, bil je zraven pri vsem, zazvizgal je ker ni hotel bit gresni kozel (edini ki bi najebal).

Kaj zdaj blodis, si priznal ,da so placanci, torej so preobleceni nacisti , kateri so nekaj mesecel nazaj nosili rumene jopice, zdaj pa PLACANI ,DA Z ZDRAHO DISKREDITIRAJO PROTESTNIKE.

PLACANI OD SDS JANSE!!!
Lili |  06 .11. 2020 ob  11: 15
@vseved
ja, ja...zato se je Gale slikal s temi protestniki...in objavil na faceboooku, potem pa ostranil slikco...
vseved |  06 .11. 2020 ob  09: 49
Ta scenarij, ko pošlješ nasilneže med mirne protestnike je dobro poznan iy ne tako davne zgodovine. Janša bo naredil vse, da pripelje vojsko na ulice.
Lili |  06 .11. 2020 ob  08: 43
12
Plačani nasilneži, provokatorji in huligani!
kokodek |  06 .11. 2020 ob  07: 39
nasilneži so po možnosti hojskaške sorte......