POLICIJA JO JE ISKALA 30 LET, UMETNA INTELIGENCA JO JE NAŠLA V POL URE: Programska oprema, ki jo lahko kupi vsak, za 30 evrov

Svet

Raziskovalec v globalni mreži Bellingcat, s sedežem v Amesterdamu, je bil več kot presenečen, ko so se na zaslonu njegovega računalnika po petih do desetih minutah pokazali prvi rezultati, celotno iskanje pa je bilo končano v pol ure. Michael Colborn je lani jeseni raziskoval primer nekdanje članice levičarske teroristične organizacije Frakcija Rdeče armade RAF, Daniele Klette, ki je bila na begu več kot 30 let. Osumljena je sodelovanja v več oboroženih ropih in poskusa umora. Kako mu jo je uspelo najti v pol ure?

Klettejeva je danes stara 65 let. Minuli ponedeljek jo je policija aretirala v Berlinu. Kot je za Deutsche Welle povedal Colborn, ni dal policiji nobenih informacij. Je pa ni iskala samo policija, novinarji podcasta Legion so prosili Colborna za analizo fotografij iz leta 2017, na katerih naj bi bila Klettejeva.

Colborn je uporabil umetno inteligenco, program, ki primerja obraz na fotografiji s fotografijami na spletu, predvsem na družbenih omrežjih. "Celoten postopek je trajal približno 30 minut. Torej, od iskanja obraza Daniele Klette do hipoteze, da so fotografije starejše ženske, posnete v brazilskem kulturnem centru, najverjetneje njene," je povedal. Da bi se še dodatno prepričal, je rezultat preveril s pomočjo drugega programa in tudi ta je potrdil, da je na obeh fotografijah ista oseba. To je povedal novinarjem podcasta.

Eden od programov, ki jih je uporabil, se imenuje PimEyes in ga lahko kupi vsakdo, Colborn je zanj odštel 30 evrov. Program uporablja umetno inteligenco za iskanje povezav med različnimi fotografijami na spletu in če je fotografija javno dostopna, jo lahko "prebere" in analizira.

PimEyes je startup podjetje, ki je bilo leta 2017 ustanovljeno na Poljskem, danes je v lasti drugega podjetja iz Dubaja. Zaradi kontroverznih poslovnih praks glede varstva podatkov so bili že večkrat deležni kritik, leta 2022 je bil v Nemčiji proti podjetju sprožen kazenski postopek.

Nemški mediji so se razpisali o Colbornu, človeku, ki niti ne zna nemškega jezika, teroristko pa mu je uspelo najti v pol ure, kar policiji ni uspelo v 30 letih.

Zakaj policija ni uporabila tega preprostega programa? Ker ji to preprečuje zakon o varstvu osebnih podatkov. Kot so sporočili z nemškega notranjega ministrstva, lahko takšne programe policija uporablja v omejenem obsegu ali pod posebnimi pogoji. Ob tem so poudarili, da je policija Klettejevo izsledila sama in da to, da so jo uspešno našli, nima nobene zveze z novinarskim podkastom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija