POLICIJA IŠČE TEGA MOŠKEGA: To naj bi bil 29-letnik, ki je streljal na množico na božičnem sejmu (FOTO)

Svet

Teroristični motiv torkovega streljanja v Strasbourgu še ni potrjen, je danes dejal državni sekretar na francoskem notranjem ministrstvu Laurent Nunez. Napadalca, 29-letnega moškega, še vedno iščejo, gre pa po Nunezovih besedah za človeka, ki je policiji znan po vrsti dejanj, ki pa nikoli niso bila povezana s terorizmom. Mediji poročajo, da gre za v Strasbourgu rojenega Chekatta Chérifa.


"Ima obsežen dosje. Večkrat je bil v zaporu in med bivanji v zaporu smo zaznali radikalizacijo, vendar pri izvajanju verskih obredov, nikoli v smislu dejanj. Samo zaradi tega mu je obveščevalna služba sledila, kot sledi še številnim drugim posameznikom," je povedal Nunez. Varnostne službe so mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale.

"Terorističnega motiva v tem trenutku nismo potrdili, zato v zvezi s tem vse pozivam k previdnosti," je dejal državni sekretar. Pojasnil je, da preiskava poteka in zaenkrat ni mogoče niti potrditi niti ovreči teroristične hipoteze. V iskali akciji sodeluje 350 policistov in žandarjev, na terenu so tudi helikopterji, pripadniki elitnih enot in vojske.

V torek zjutraj bi ga morali zaslišati zaradi poskusa umora

Nunez je povedal še, da napadalec, ki so mu sledili od odhoda iz zapora leta 2015, ni skušal priti v Sirijo. V torek zjutraj bi ga morala policija zaslišati, a ko so prišli na njegov dom, ni bilo sledi o njem. Zaslišati bi ga sicer morali zaradi poskusa umora, kot še pet oseb poleg njega, vse skupaj pa po Nunezovih besedah ni bilo v ničemer povezano z dejanjem, ki ga je storil kasneje v središču Strasbourga.

V streljanju so bili v torek zvečer blizu božične tržnice ubiti trije ljudje, 13 je bilo ranjenih. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je večina žrtev moških, med njimi je tajski turist, nekateri so bili ustreljeni v glavo. Med žrtvami ni otrok, je povedal župan Strasbourga Roland Ries. Alzaško mesto je sicer znano po božični tržnici, ki jo letno obišče dva milijona obiskovalcev iz vsega sveta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija