Policija in Slovenska vojska podpisali načrt sodelovanja

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta danes podpisala letni načrt sodelovanja med policijo in SV za leto 2014. Po podpisu sta tako Božič kot Veniger pohvalila dobre medsebojne odnose.

Policija in SV načrt sodelovanja podpisujeta vsako leto in po besedah Božiča je to pomemben dogovor, večinoma pa gre za sodelovanje pri usposabljanju. Za sodelovanje so se odločili zaradi boljšega delovanja in bolj racionalne izrabe virov, ki so jim na voljo.

Načrt za prihodnje leto med drugim predvideva izmenjavo predavateljev, sodelovanje pri e-izobraževanju in šolanje pripadnikov policije na šoli za tuje jezike SV. Prav tako bo možno izobraževanje in usposabljanje pripadnikov policije v večnacionalem centru odličnosti za gorsko bojevanje SV.

Vojaški policisti se bodo učili osebnega varovanja

Za pripadnike vojaške policije bo na policijski akademiji med drugim organiziran prometni tečaj, varna vožnja, usposabljanje za obravnavanje zahtevnejših prometnih nesreč, usposabljanje za ugotavljanje simptomov vožnje pod vplivom psihoaktivnih snovi, letni preizkus motoristov v spretnostni vožnji, usposabljanje vodnikov službenih psov in usposabljanje za preiskovanje letalskih nesreč. Vojaški policisti se bodo urili tudi v taktikah osebnega varovanja.

Policisti in vojaški policisti se bodo skupaj urili v ju-jitsuju in drugih borilnih veščinah ter praktičnih postopkih uporabe prisilnih sredstev z elementi samoobrambe. Izvedli bodo tudi izpopolnjevanje na področju protibombne zaščite.

Tudi obe specialni enoti se bosta urili skupaj. Pripadniki policijske specialne enote se bodo preizkusili v vožnji valuka 6x6. Oba strani bosta tudi ponudili svoja strelišča in vadbišča, izhaja iz načrta.

Več sodelovanja tudi pri praznikih

SV in policija bosta sodelovali tudi na "kulturno-manifestativnem področju", torej pri raznih praznikih, veteranskih aktivnostih, dnevnih odprtih vrat. Prav tako načrt vključuje skupna urjenja za izvajanje protokolarnih nalog ter izmenjavo glasbenih inštrumentov in notnega gradiva.

Načrt omogoča tudi sodelovanje služb za odnose z javnostmi obeh organov, vikariata SV in policijskega vikarja, obeh knjižnic in obeh muzejev.

Deli novico: