POLETI NA GORIŠKEM VEČ KOT 200 DOGODKOV: Občina namenila 18.000 evrov

Goriška

V novogoriški občini tudi v letošnjem letu pripravljajo niz prireditev v poletnem času, strnili so jih pod naslovom Goriško poletje. Začenjajo se v četrtek, letos jih bodo pripravili na različnih prizoriščih vse do 30. avgusta, s septembrom pa se bodo tradicionalno nadaljevale prireditve ob občinskem prazniku.

Program oblikuje 60 organizatorjev oziroma soorganizatorjev, v njem je nanizanih več kot 200 dogodkov, med katerimi je 70 koncertov, 25 gledaliških predstav, 15 filmskih večerov, 20 plesnih večerov oziroma predstav, osem razstav in umetniških performansov, pet literarnih dogodkov in osem prireditev v počastitev krajevnih praznikov, ki jih pripravljajo v poletnem času. Poleg omenjenih vsebin so v programu tudi številne delavnice, tečaji in otroški program, so povedali na današnji novinarski konferenci.

V poletno dogajanje se je letos aktivno vključilo tudi podeželje, saj se bo kar nekaj dogodkov zvrstilo na različnih lokacijah v posameznih krajevnih skupnostih novogoriške občine.

Med večjimi dogodki so izpostavili predvsem bližnji festival saksofonistov SAXGO21, Festival Ubrane note, cikel KvantAvtorske sabotaže v Novi Govorici, Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2021, Glasbene večere Tabor 2021, Poletne muzejske noči Goriškega muzeja, Vinil večere na gradu Kromberk, Festival R.o.R., Glasbe sveta, Letni kino Silvana Furlana, Vikend koncertnih dogodkov na gradu Rihemberk, Festival jezikov in kulture in številne gledališke predstave pod okriljem Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, med njimi gledališka predstava avtorice Simone Semenič Jerebika, Štrudelj in ples, pa še kaj. Veliko bo tudi plesnih dogodkov, med njimi plesna predstava GO! Borderless na Trgu Evrope.

"To je tudi dobra popotnica Evropski prestolnici kulture 2025, saj se na ta način vse bolj krepi sodelovanje med kulturnimi akterji in s tem vsebina goriškega kulturnega prostora. Številni soorganizatorji so v programu pomembno vlogo namenili domačim ustvarjalcem, ki jih je epidemija covida-19 pahnila v težek položaj. Tako bo iz naslova Evropske prestolnice kulture v prihodnjem tednu objavljen razpis za sofinanciranje dogodkov v organizaciji nevladnih organizacij," je na novinarski konferenci dejala novogoriška podžupanja Damjana Pavlica.

Poudarila je še, da so v sodelovanju povabili tako kulturne institucije kot društva in nevladne organizacije, ki so skupaj oblikovali vsebinsko bogat in kakovosten program. Novogoriška občina programski del dogajanja podpira preko razpisov na področju kulture ter financiranja javnih zavodov s področja kulture, posebej pa sredstva namenja tudi infrastrukturi, koordinaciji in promociji. Za letošnje Goriško poletje bo občina namenila 18.000 evrov.

Brošuro s programom poletnih prireditev bodo v tem tednu na dom prejela vsa gospodinjstva v novogoriški občini. Dogajanje pa bo mogoče spremljati tudi na spletni strani Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina ter na Facebook profilu dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija