POLETI MI NA HRVAŠKO, POZIMI ONI K NAM? To pričakuje Janša; spregovoril tudi o morebitnem podaljšanju turističnih bonov

Svet

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so dobri, sta se na turistični konferenci v Tuhelju strinjala premierja držav Janez Janša in Andrej Plenković. Potem ko so Slovenci poleti množično preživljali dopust na Hrvaškem, Janša upa, da bodo Hrvati pozimi napolnili nastanitvene obrate v Sloveniji. Priložnost vidi v skupnih naložbah in programskem sodelovanju.

Hrvaški premier Andrej Plenković je izpostavil tesno povezanost Slovenije in Hrvaške, odprto vprašanje glede meje pa se po njegovih besedah nikoli ni odrazilo na sodelovanju številnih podjetnikov in ljudi. Dobre odnose je treba po njegovih besedah negovati. "To je smisel pametne politike. Da gradiš mostove in razvijaš sodelovanje, ne pa da se izključujemo in kregamo," je poudaril. Pri taki politiki bo Hrvaška vztrajala, ob čemer je Plenković dodal, da bodo odprta vprašanja poskušali rešiti.

Da tega ne moreš storiti brez pogovarjanja, je poudaril tudi slovenski premier Janez Janša. Kot je dodal, imata državi pri več vprašanjih različna stališča, a je sodelovanje med državama, sploh odkar je Hrvaška v EU, ne samo dobro, ampak odlično. Izpostavil je, da je približno tretjina vseh slovenskih investicij v tujini na Hrvaškem.

Slovenija Hrvaško podpira tudi na poti v schengensko območje, Janša pa je pozdravil tudi skorajšnji prihod Hrvaške v območje z evrom. "Popolnoma jasno je, da se članstva Hrvaške v območju z evrom ne boste razveselili zgolj na Hrvaškem, ampak tudi v Sloveniji. Če lahko uporabljaš isto valuto, to marsikomu kaj olajša in je dodaten motiv pri gospodarskem sodelovanju, enako je pri širitvi schengna," je dejal.

Premierja sta na turistični konferenci Turizem 365 spregovorila tudi o minuli turistični sezoni, kako so nanjo vplivali protikoronski ukrepi, in o možnostih krepitve sodelovanja na tem področju.

Na Hrvaškem so omejevalne ukrepe v času epidemije po Plenkovićevih besedah prilagajali "mentaliteti hrvaškega človeka". "Gledali smo, kaj lahko prežvečijo in kaj ne, nismo imeli večjih težav in protestov," je dejal.

Slovenija je izbrala strožji pristop, v kar je bila vlada po Janševih besedah prisiljena zaradi praznih skladišč ob prevzemu oblasti, prav tako ob izbruhu epidemije v državi po njegovih besedah ni bilo pripravljenega nobenega resnega načrta. Po Janševih besedah je treba uporabiti toliko stroge ukrepe, kolikor zaščitne opreme imaš na voljo oz. kolikor ljudi je precepljenih. Manj jih je, toliko večje je tveganje za širjenje okužbe, je bil jasen.

Poleti na Hrvaškem, pozimi v Sloveniji 

Slovenija je turistični panogi lani in letos med drugim pomagala s posebnimi turističnimi boni, ob čemer so letošnji razširjeni še na kulturno in športno dejavnost. Do konca leta veljajo še vsi, niso pa še porabljeni. "Slovenci so bili poleti na Hrvaškem, računamo, da bodo zdaj zmogljivosti doma zapolnjene do konca leta," je dejal in napovedal, da veljavnosti turističnih bonov vlada ne bo podaljševala.

Slovenija in Hrvaška se po oceni premierjev na turističnem področju dobro dopolnjujeta, obstajajo pa še možnosti za krepitev sodelovanja. "Bodisi v obliki skupnih naložb v zmogljivosti bodisi v obliki bolj programskega sodelovanja, kar bi omogočilo, da je cela sezona polna - poletna na Hrvaškem, zimska v Sloveniji," je dejal Janša.

To po premierjevih besedah rešuje tudi probleme glede delovne sile, ki je ni treba najemati zgolj sezonsko. "Jaz mislim, da je tu velika odprta priložnost sodelovanja," je dejal.

Janša vidi tudi možnost sodelovanja treh pristanišč

Prihod Hrvaške v območje s skupno valuto bo po Janševi oceni spodbudilo sodelovanje tudi na drugih segmentih. Med drugim je izpostavil možnost sodelovanja treh pristanišč - Reke, Kopra in Trsta. Kot je pojasnil, so vsa tri omejena s prostorom, promet se povečuje, čas dostave blaga in izdelkov pa je vedno bolj pomemben. Vsa tri pristanišča bi lahko po njegovih besedah skupaj konkurirala drugim pristaniščem.

V Tuhelju se je danes mudil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je sodeloval na ministrskem forumu. Počivalšek je zadovoljen, da je turistična panoga koronsko krizo dobro prebrodila in dejal, da je država v panogo vložila več kot milijardo evrov. "Naš cilj je bil, da ohranimo podjetja in delovna mesta," je bil jasen.

Konferenca je potekala pod pokroviteljstvom hrvaškega ministrstva za turizem in šport, Hrvaške gospodarske zbornice in Hrvaške turistične skupnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  08 .10. 2021 ob  16: 04
Janša pusti Luko Koper pri miru!
Martin Kacur |  08 .10. 2021 ob  15: 00
Ocitno boni niso taksen hit, ce jim morajo podaljevat veljavnost. Ce mi dajo 50% gotovine jih takoj zamenjam.