POLEMIKE V TRSTU: Župan Dipiazza na neofašističnem shodu

Trst

Tržaški župan Roberto Dipiazza je odprl shod skrajno desničarske in neofašistične organizacije Nova sila, na katerem so danes na Pomorski postaji v Trstu predstavili kandidate liste Italija Italijanom, ki bodo nastopili na bližnjih parlamentarnih volitvah 4. marca.

Kot na svoji spletni strani poroča Primorski dnevnik, je Dipiazza skupaj s svojo soprogo vstopil v Pomorsko postajo in počakal vodjo Nove sile Roberta Fioreja, s katerim sta se toplo pozdravila in poljubila.

Tržaški župan je odprl neofašistični shod ravno takrat, ko je v Trstu dopoldne potekala protifašistična manifestacija, ki jo je pripravilo gibanje Protifašistični in protirasistični Trst ob prihodu Fioreja na predstavitev kandidatne liste Italija Italijanom. Manifestacije se je po ocenah organizatorjev udeležilo okoli tisoč ljudi, po oceni policije pa precej manj, po poročanju Primorskega dnevnika pa je potekala mirno in brez incidentov, le tržaško nabrežje je bilo za nekaj ur zaprto za promet.

V nadaljevanju je tržaški župan neofašistični shod tudi odprl s krajšim govorom, v katerem je med drugim poudaril, da je Trst najbolj italijansko mesto v Italiji ter da je prav on dal zgraditi spomenik pri opuščenem rudniškem jašku pri vasi Bazovica pri Trstu, ki je nekakšen simbol povojnih pobojev na Tržaškem in ga po županovih besedah letno obišče sto tisoč ljudi.

Dipiazzova prisotnost in sodelovanje na shodu neofašističnega gibanja je na Tržaškem že povzročila polemike. Tako je svojo zaskrbljenost in razočaranje izrazila predsednica deželne vlade Furlanije - Julijske krajine (FJK) in kandidatka levosredinske Demokratske stranke (DS) za poslansko zbornico Debora Serracchiani.

Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je Serracchianijeva opozorila, da je Dipiazza doslej znal poenotiti Trst glede stvari, ki jih je treba narediti ter pustil za seboj ideološke spore in prav na tej podlagi sta skupaj naredila koristne stvari za Trst.

Prav zaradi tega je nerazumljiv ta njegov institucionalni poklon gibanju, ki ga vodi oseba, ki so jo v preteklosti že obsodili zaradi sodelovanja v oboroženi skupini in združevanja v prevratniške namene ter ki ponovno obuja strahove in nasilje iz nekega drugega obdobja in razdvaja Trst, je prepričana Serracchianijeva, ki župana poziva, naj premisli o storjeni napaki.

Deli novico:

oskar |  02 .03. 2018 ob  14: 40
v trstu naj se pritožijo da naši nonoti niso dosegali NATO standarda.
strgani šulni, prešite jakete, neobriti, premajhni obroki, cikorja nč kafeta.
jih peče, jih boli da ne morejo več komandirat
naši brižni in šturloti
ma so dosegli svoje
kot reče Roberto abbiamo vinto
w 9 korpus
z vzponom fašistov |  27 .02. 2018 ob  09: 20
Se začnejo vojne. Ob vzponu fapizma v Italiji bi morala Slovenija razmišljati o zavarovanju mej.
zoran13 |  26 .02. 2018 ob  18: 28
MODERNI TRENDI

»Živel Almirante in dol s Titom in Togliattijem«

Giorgia Meloni je na današnjem kongresu stranke Fratelli d’Italia Giorgia Almiranteja predstavila kot velikega italijanskega domoljuba in »človeka, na katerega Italija prevečkrat pozablja.« Voditeljica skrajne desnice je znova podprla predlog o imenovanju tržaške ulice po Almiranteju, podobno kot na nedavni televizijski oddaji RAI Porta a porta pa se je spravila na Tita. »Mi še čakamo, da se levica opraviči zaradi Tita in njegovih stališč o Trstu,« je poudarila rimska poslanka, ki se je »spomnila« tudi pokojnega voditelja italijanskih komunistov Palmira Togliattija. Tudi v tem primeru bi se morala levica po njenem opravičiti zaradi ulic in trgov, ki jih je posvetila Togliattiju. Skratka, levica bi se morala po mnenju Melonijeve posuti s pepelom zaradi preteklosti, medtem ko »fašizem obstaja le v glavah levice.«
2.december 2017
http://www.primorski.it/stories/Trst/301036/#.WnXv33xG3cs

* Zelo zanimivo je, da se v enakem kontekstu z malo drugačnimi argumenti, tudi pri nas pojavljajo zelo podobni predlogi. Da o modernih trendih na Hrvaškem in posebej Zagrebu, ko na veliko obračunavajo z imeni njihovih trgov in ulic, niti ne govorimo.

BOB DNEVA

"Slovenci in Slovenke imamo težavo z dostojanstvom, saj ne vemo, kaj s tem početi. Kaže, da smo se osamosvojili le zato, da vodilni prodajo vse. In to niti ne najboljšemu ponudniku."
Jani Kovačič kantavtor in filozof
Sobota, 29. april2017
www.vecer.com/bob-dneva

BOB DNEVA

"Imate ljudi, ki so si v tranzicijskem obdobju spretno skovali kapitalske dobičke, sesuli podjetja, spravili delavce na ceste, danes pa se igrajo socialne storitve."
Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec
Sobota, 13.maj 2017
http://www.vecer.com/bob-dneva

* glede na to, da redno brišete mnenja kolumnistov, bi se kazalo vprašati ali je to del vaše uredniške politike, saj boste s tem dosegli ravno nasprotni učinek, zmanjšali si boste zanimanje za vaš časopis...
ivo |  25 .02. 2018 ob  18: 44
-1
Ma kaksni fasisti v trstu. jih je kdo vidu ?
Pa kaj |  25 .02. 2018 ob  16: 31
se sedaj leve stranke čudijo,če je prišlo do vzpona skrajnih desničarjev.Saj so sami krivi ker podpirajo invazijo ilegalnih migrantov in islamizacijo Evrope.Normalno,da so to izkoristili desni za napad na vseh frontah in še podporo imajo od večine državljanov,ki imajo teh migrantov,ki živijo na njihov račun že poln kufer.
italo |  25 .02. 2018 ob  11: 39
E caro sindaco, grande amico di Popovic (lo ha detto lui stessso) sappiamo da sempre di che pasta sei fatto.
večina |  25 .02. 2018 ob  11: 20
fašistov v trstu je istrijanov, pobeglih pred roko pravice po drugi vojni.
Enkrat |  25 .02. 2018 ob  09: 56
fašo-vedno fašo!
Independent |  25 .02. 2018 ob  08: 34
Mr Izetbegovic has steadfastly refused to bow to US government pressured to get rid of the remaining mujahedin. Despite the fact that Bosnia's Muslims are perhaps the least religious and most Western-oriented in the Islamic world, Mr Izetbegovic and his party have maintained close ties with Iran and Arab states. Since the end of the war, there have been several bombings and attacks on Bosnian Croat police and Catholic churches that have been linked to the mujahedin and Bosnian Muslim extremists, but no arrests.

Shortly after the end of the war, Bosnian Croat militiamen killed five mujahedin who ran a checkpoint in central Bosnia. One of those killed was wanted in connection with the 1995 truck bombing of New York's World Trade Center. The most notorious crime attributed to mujahedin in Bosnia was their attempt to kill the Pope on his visit to Sarajevo in March 1997. Only hours before the Popemobile was scheduled to pass over a bridge on the way into the city, a citizen alerted police to a massive bomb placed under the roadway. Again, there were no arrests.

Western diplomats put some of the blame for the mujahedin's continued presence in Bosnia on Nato itself, in particular the American division, in whose sector most of the mujahedin operate.
TIGR |  25 .02. 2018 ob  08: 29
Sej je Trst od zmeraj bil eno izmed najbolj fašističnih mest v Italiji, tako da sploh ne vem kaj se toliko čudite?
Meni je samo žal, da nam ga niso dodelili ko so partizani vkorakali davnega leta v ta fašistični Trst?
Izkoreninili bi fašizem z pomočjo rdeče zvezde verjemite ;)
Islamisti |  25 .02. 2018 ob  08: 10
https://www.domovina.je/pater-lavrih-evropa-si-je-z-multi-kulti-podpisala-kulturni-in-verski-propad-2-del-intervjuja/

https://www.domovina.je/katolicani-zaradi-diskriminacije-mnozicno-zapuscajo-bosno-in-hercegovino/
Odkrižani |  25 .02. 2018 ob  08: 07
Že ne želijo končati kot Asirci, ki so jih pobili Otomanci. Vtipkaj odkrižani in izvedel boš vse.
1