POLEG ZDRAVNIKA OKUŽENI ŠE DVE OSEBI IZ SKUPINE POPOTNIKOV: Ostali stiki doslej na testiranjih negativni (VIDEO)

Slovenija

Pri vseh osebah, ki so bile v stiku z okuženim z novim koronavirusom, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z južnoafriško različico virusa, so bila testiranja na okužbo doslej negativna, je danes pojasnila Sanja Vuzem iz mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Okuženi sicer preboleva lažjo obliko covida-19.

Vuzemova je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 pojasnila, da je okuženi v februarju potoval na območju Afrike v skupini, kjer so bili skupaj štirje Slovenci. Med potovanjem so se večkrat testirali na okužbo z novim koronavirusom, rezultat je bil vedno negativen. Izpolnjevali so vse pogoje za vkrcanje na letalo in se tako vrnili v Slovenijo, po povratku pa so se v ponedeljek, 22. februarja, ponovno testirali s PCR testom, vsi so bili negativni. Zato se je omenjeni - gre za zdravnika z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor - v torek vrnil na delovno mesto, kjer je nenehno nosil osebno varovalno opremo. Ko se je začel slabo počutiti, se je nemudoma odstranil z delovnega mesta, se samoizoliral in o tem obvestil svoje nadrejene. "Oseba je ravnala v skladu s protokolom," je poudarila Vuzemova.

Pri omenjenem, ki je bil sicer v preteklosti kot zdravstveni delavec cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, so znova opravili test, ki je bil tokrat pozitiven. Glede na to, da je bil v Afriki, so se pristojni odločili za sekvenciranje genoma virusa, pri katerem so potrdili južnoafriško različico novega koronavirusa.

Ob tem je Vuzemova pojasnila, da sta še dve osebi iz skupine popotnikov zboleli z znaki prehlada, pri obeh so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ena oseba je tudi članica istega gospodinjstva okuženega zdravnika. Ena oseba iz skupine, ki je bila pred tem dvakrat cepljena, pa ni dobila nobenih simptomov in tudi PCR test je bil negativen.

Omenjeni okuženi zdravnik je bil v visokotveganih stikih s štirimi osebami, ki jim je bila odrejena stroga karantena na domu. Okoli 10 ali 12 oseb pa je bilo z okuženim v nizkotveganih stikih, katerim so epidemiologi podali navodila za samoopazovanje, strogo naj upoštevajo vse preventivne ukrepe. Vse osebe, ki so bile v stiku z okuženim, so oz. jih še bodo tudi redno testirali na okužbo. Doslej so bili vsi testi negativni, je povedala Vuzemova.

Bolniki, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, so imeli zaradi zaščitne opreme nizko tveganje za okužbo. So pa vse pozvali k testiranju in tisti, ki so se na vabilo odzvali, so bili negativni. Prav tako so obvestili države letalskih družb, s katerimi je iz Afrike letela omenjena skupina, in dobili informacijo, da na povratnih letih ni bilo drugih slovenskih državljanov.

Vuzemova je ob tem pojasnila, da je večina cepljenih proti covidu-19 zaščitena pred okužbo, se pa lahko zgodi tudi to, da se kljub cepljenju okuži, zlasti ko gre za nove različice virusa. Je pa pri takšnih praviloma potek bolezni lažji. Poudarila je, da cepljenje izjemno dobro ščiti pred težjim potekom bolezni in zapleti, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Zato cepljenje proti covidu-19 ostaja izjemno pomembno za zaščito posameznika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istrijan |  01 .03. 2021 ob  17: 04
Meni je sila zanimivo, da ob izboljšanjih se vedno najde nek nov sev in nov zdravnik, ki je potoval v 3pm, da ga je prinesel k nam.

Zdej, če je to res bi bilo treba takim osebam ukiniti možnost opravljanja funkcije (vsaj dokler se ne rešimo tega) in ostalim dat zgled, da ne počnejo neumnosti (kar to je).
Če je to laž pa...naj vsak presodi sam zakaj je temu tako.
SudoMaGodo |  01 .03. 2021 ob  13: 29
kdo drug če ne štajerc... Lokalna varianta tistega kar je za američane "Florida man" (googlajte) ;)