POKRAJINSKI MUZEJ KOPER Z NOVOSTJO V SLOVENIJI IN ŠIRŠE: Obiskovalci si bodo mojstrovine lahko ogledali v 3D

Koper

V Pokrajinskem muzeju Koper so danes, dan pred Poletno muzejsko nočjo, ko bodo po celem mestnem jedru potekale brezplačne aktivnosti, predstavili novo muzejsko pridobitev: možnost ogleda dvajsetih izbranih slik iz obdobij od srednjega veka do danes v 3D-tehnologiji. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor muzeja Luka Juri, gre za popolno novost v Sloveniji in verjetno tudi širše, saj ni znano, da bi se že kdaj kje zgodilo apliciranje 3D-tehnologije na umetniško delo.

Direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri

Ogled mojstrovin v 3D omogoča močnejše in bolj čustveno doživljanje samih del ter gledalcu daje možnost, da vidi detajle, ki jih sicer ne bi. Ogled traja približno pol ure in je podoben obisku kina: nadenemo si 3D-očala in se prepustimo projekcijam na platnu. Pred očmi se nam začnejo odpirati mogočne slike, ki, kakor da bi oživele, skočijo pred nas in spregovorijo popolnoma drugačno zgodbo od tiste, ki jo vidimo, kadar visijo na steni. Da je doživetje popolno, se v ozadju vrti ambientalna glasba, mi pa poslušamo opise posameznih del in zgodovinske posebnosti obdobij, v katerih so nastala.

Ena od slik, ki si jo obiskovalci lahko ogledajo v 3D.

Obiskovalci si bodo mojstrovine v 3D lahko premierno ogledali na Poletno muzejsko noč v soboto, 15. 6. 2019, ob 22.00 in 23.00 v Pokrajinskem muzeju Koper. Tudi sicer Pokrajinski muzej Koper v soboto pripravlja pestro dogajanje, ki bo popolnoma brezplačno v sklopu Poletne muzejske noči. Več o sobotnem programu lahko preberete na njihovi spletni strani.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Luka Juri, so izbrali 20 najlepših del oziroma slik, ki so na takšen ali drugačen način povezane s Koprom: nekatere so nastale v Kopru, druge pa za Koper. Vsa dela so fotografirali v visoki resoluciji ter fotografije nato nadgradili, jih dodelali s 3D-tehnologijo. V Pokrajinskem muzeju Koper so prepričani, da bodo na takšen način privabili tudi tiste obiskovalce, ki jih umetnost manj zanima. Več informacij o ogledu umetnin v 3D nam je Juri zaupal v spodnjem videoposnetku.

Kažeta - istrska hišica, zgrajena samo iz kamna in brez veziva

Po predstavitvi 3D-mojstrovin se je novinarska konferenca preselila v Etnološko zbirko na Gramscijevem trgu 4/5, kjer so predstavili še eno novost, ki bo prav tako kmalu na ogled obiskovalcem - suhozidno "kažeto", ki je istrska posebnost in je bila v 90. letih prejšnjega stoletja prenešena iz Sv. Petra v Koper. 

Kustosinja Tina Novak Pucer in direktor muzeja Luka Juri pred kažeto, ki jo bodo v soboto prvič predstavili javnosti.

"V soboto, 15. 6., na Poletno muzejsko noč, bomo ob 19.30 kažeto in veščino suhograditeljstva prestavili javnosti. Naj poudarim še, da je lani Slovenija uspela tudi z vpisom suhograditeljstva kot nesnovne kulturne dediščine na reprezentativni seznam Unescove dediščine," nam je po novinarski konferenci povedala etnologinja in muzejska svetovalka Tina Novak Pucer. Več o kažeti nam je povedala v spodnjem videoposnetku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  14 .06. 2019 ob  15: 13
VAU!!! Mi je vzelo sapo. Prečudovito. Ampak - zakaj samo v tako poznih urah? Mene takrat ne bo, ker ne morem. Si pa ZELO želim to videti in doživeti... Vsekakor pa pohvala.