POKRADLI MILIJONE? Kriminalisti na Primorskem in Štajerskem na 28 naslovih, osumljenih 19 oseb

Kronika

Preiskovalci danes na Štajerskem in Primorskem opravljajo 28 hišnih preiskav, ki sodijo v okvir obsežne mednarodne kriminalistične preiskave. Po navedbah spletnega Večera in portala Necenzurirano naj bi bili med preiskovanci nekateri člani družine Vuk in podjetnik ter davčni svetovalec Rok Snežič.

Preiskovalci ter kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), policijskih uprav Maribor, Koper in Celje in uprave kriminalistične policije so danes na območjih policijskih uprav Maribor in Koper opravljali 28 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih. Hišne preiskave so se opravljale tudi na Hrvaškem in v BiH, je v izjavi za medije danes v Ljubljani povedala vršilka dolžnosti direktorice NPU Petra Grah Lazar.

V kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je osumljenih 19 fizičnih oseb, ki so slovenski in tuji državljani. Sumijo jih storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Nobena oseba ni pridržana.

Okoli 15. ure je osem hišnih preiskav še potekalo. Po zaključku preiskav bodo zaseženo dokumentacijo pregledali, analizirali in opravili še druge operativne aktivnosti, je povedala vodja NPU.

"Sumimo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb, ki so locirane na območju Republike Slovenije, med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Odgovorne osebe so neupravičeno izdajale račune za različne storitve. Na ta način so povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v višini približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe," je dejala Grah Lazarjeva.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osem let, za kaznivo dejanje goljufije pa zaporna kazen do treh let.

Preiskovalci po pisanju spletne izdaje časnika Večer in spletnega portala Necenzurirano opravljajo hišne preiskave med drugim v Mariboru in Zavrču. Pod drobnogledom policije naj bi bili nekateri člani družine Vuk, ki ji je Rok Snežič vrsto let davčno svetoval. STA se je za komentar in pojasnila obrnila tako na podjetje Roka Snežiča kot na podjetje družine Vuk.

Rok Snežič

Po informacijah portala Necenzurirano so preiskovalci v BiH obiskali več oseb, s katerimi je sodeloval Snežič, med njimi Dijano Đuđić, posojilodajalko stranke SDS pred parlamentarnimi volitvami 2018, Tanjo Subotić Došen in Jeleno Sladojević, navaja portal in dodaja, da so vse tri povezane s Snežičem, da se je prek njihovih računov pretakalo več deset milijonov evrov in da je velik del tega končal v gotovini.

Na novinarsko vprašanje, ali hišne preiskave potekajo tudi v zvezi s posojilom Dijane Đuđić eni izmed slovenskih političnih strank in ali je tudi ona predmet preiskave v BiH, je Grah Lazarjeva odgovorila, da zaradi varstva osebnih podatkov informacij o konkretnih osebah ne more dati.

"V interesu preiskave vam o konkretnih preiskavah ne morem podati informacije, ni pa v predkazenski postopek vključena nobena politična stranka," je povedala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija