POKLUKAR: Različice novega koronavirusa so ta trenutek največja grožnja

Slovenija

Številne države so se včeraj na zasedanju ministrov EU za zdravje zavzele za enotno evropsko strategijo za okrepitev sekvenciranja, saj so različice novega koronavirusa ta trenutek glavna grožnja v EU, ne samo z vidika prostega gibanja in pretoka blaga, temveč tudi z vidika obremenjenosti zdravstvenih sistemov, je poudaril minister Janez Poklukar.

Janez Poklukar

Ministri so včeraj virtualno razpravljali o obvladovanju pandemije covida-19, zlasti o nefarmacevtskih ukrepih. V razpravi je bilo slišati precej izrazov zaskrbljenosti, ker v številnih državah raste število okužb, in le redki razmišljajo o sproščanju ukrepov, o tem je govorila samo Irska, je povedal minister v virtualnem pogovoru z novinarji.

Poklukar je kot ključno sporočilo izpostavil, da so nefarmacevtski ukrepi najpogostejši javnozdravstveni ukrep, dokler ne bodo države dosegle zadostne precepljenosti prebivalstva.

Številne države pa so se po ministrovih besedah zavzele, da je treba na evropski ravni pripraviti enovito strategijo glede sekvenciranja, saj so različice virusa ta trenutek glavna grožnja v EU, ne samo z vidika prostega gibanja in pretoka blaga, temveč tudi z vidika obremenjenosti zdravstvenih sistemov.

Poklukar je ob tem izpostavil dobro prakso Danske, ki ima večinoma britansko različico in zagotavlja 100-odstotno sekvenciranje ter obvladuje položaj. V Sloveniji sekvencirajo okoli deset odstotkov pozitivnih testov, v skladu z evropskim priporočilom, je dodal.

Minister je izpostavil tudi pomen mehanizma za okrevanje in odpornost pri uresničevanju cilja, da bodo v prihodnje bolje pripravljeni na zdravstvene krize.

Prav tako je poudaril pomen cepljenja, ki je najučinkovitejši ukrep za zajezitev virusa, in s tega vidika pomen tega, da proizvajalci zagotovijo dogovorjene količine cepiv in da poteka razdeljevanje pravično, po načelu pro rata.

Ministri so danes razpravljali tudi o novi evropski strategiji za boj proti raku. Poklukar je v povezavi s tem izpostavil velik izziv, da se zagotovi kakovostna oskrba in zmanjša neenakost med članicami.

Slovenija po njegovih besedah podpira nadaljevanje dela na področju presejalnih programov in osredotočenje na paciente, ki so preboleli rak, pri čemer je minister izpostavil, da se na ta del pogosto pozablja, čeprav je prav tako pomemben kot preventivni in kurativni ukrepi.

Strategija za boj z rakom je po Poklukarjevih navedbah tudi pomemben del zdravstvene unije, ki jo Slovenija podpira in ki bo pomembna tema med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Prizadevali si bodo za uresničevanje načrta tako s časovnega kot z vsebinskega vidika, je poudaril minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija