POKLUKAR ODREDIL IZREDNI NADZOR: Pod drobnogledom tudi, kako je policija obveščala javnost o grožnjah

Slovenija

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z grožnjo napada v slovenskih šolah, objavljeno 2. aprila v komentarju na enem od spletnih portalov. V nadzoru bodo preverili tudi zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti.

Boštjan Poklukar

"Namen nadzora je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bo preverila zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti," so navedli v sporočilu ministrstva za notranje zadeve.

Pojasnili so še, da je minister nadzor odredil na podlagi 6. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji in drugega odstavka 9. člena pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije.

Poklukar je sicer v sredo med razpravo na odboru DZ za notranje zadeve napovedal tudi, da se bo naslednji teden sestal z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjom Feldo. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da se zagotovi varnost na tem področju.

Darjo Felda

Ocenil je, da sta bila obvestilo ravnateljem in odziv policije primerna. Se je pa strinjal, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti.

Med šolniki, starši in učenci je namreč ta teden završalo po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti. Policija je povečala prisotnost okoli šol.

V sredo je bilo na nekaterih šolah predvidoma zaradi grožnje nekoliko manj učencev kot običajno. Policija pa je prejela tudi nekaj prijav o domnevnih grožnjah šolam, v nobenem primeru pa niso potrdili namere iz spletne objave.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade na vprašanje, ali so razpravljali tudi o komunikaciji policije v zvezi z grožnjo in kdo nosi odgovornost, če se izkaže, da je bila ta neprimerna, dejal, da ni trenutek za iskanje krivca in tega, ali je policija ravnala prav. "Mislim, da je ključen nauk zgodbe, da se starši zavedamo tudi svoje odgovornosti, ali dovolj dobro komuniciramo s svojimi otroki na temo varnosti," je dejal Arčon.

Minister Felda je po seji vlade dejal, da komunikacijo policije težko komentira, saj ima "vsak svoje pristojnosti". Meni, da je "daleč od tega", da bi moral minister za notranje zadeve Poklukar odstopiti, če se izkaže, da je šlo za nepravilnosti. Poudaril je, da je najbolj pomembno, da je pouk v šolah očitno tekel normalno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija