POKLUKAR: Ob učinkovitem izvajanju pogoja PCT, pogoj PC ne bo potreben

Slovenija

Pogoj PCT ohranja družbo odprto, je ob obisku Splošne bolnišnice Murska Sobota poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Izrazil je željo, da se ob učinkovitem izvajanju pogoja PCT zasedenost intenzivnih postelj ne bi povzpela do dveh tretjin skupnih kapacitet. Takrat namreč strokovna skupina za covid-19 predlaga uvedbo pogoja PC za vse.

Poklukar je dejal, da pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) družbo ohranja odprto. Izrazil je pričakovanje, da bodo v prihodnjih dneh na voljo podatki o uspešnosti izvajanja tega pogoja. "Nenazadnje je prišlo do stagnacije, če ne celo upadanja števila pozitivnih oseb na koronavirus," je izpostavil minister.

Na epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) bi bila Slovenija po Poklukarjevih besedah lahko obarvana v zeleno barvo le ob popolnem zaprtju države, ki pa "si ga nihče ne želi".

Na vprašanje glede nadzora domnevnega cepljenja otrok z vektorskimi cepivi Janssen in AstraZeneca, je Poklukar odgovoril, da strokovnjaki, ki opravljajo nadzor, potrebujejo čas. "Potem pa bomo videli, kako naprej," je napovedal.

Evropska agencija za zdravila (EMA) bo sicer predvidoma danes sporočila odločitev glede uporabe poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, ki bi ga uporabili šest mesecev po drugem odmerku. Poklukar je napovedal, da bo Slovenija sledila odločitvi agencije, ko bo ta znana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  04 .10. 2021 ob  19: 31
BLA bla bla blablabla....Lopovski zdravstveni vladni Cefizelj!
prilagam moj zapis z dne 20.9.2021

magik | 20 .09. 2021 ob 13: 562
Nezaslišano DEJANJE VLADE IN NJENIH PODREPNIKOV ( Poklukarja, Kreka, Fafangla, Beovićeve, Jerale, Štruklja,....)
Kljub temu, da je popolnoma jasno, da je oseba zaščitena šele 7 do 14 po cepljenju (odvisno od cepiva), se z VEDNOSTJO VLADE IN VSEH ZGORAJ NAVEDENIH DOVOLI, DA CEPLJENI DOBIJO POTRDILO O CEPLJENJU TAKOJ, KO SE CEPIJO.
Če omenimo samo cepivo Janssen - Od ponedeljka13.9. do 19.9.2021 se je 15.910 oseb cepilo s cepivom JANSSEN (vir Covid sledilnik) - potrdilo o cepljenju so dobili takoj, s tem zadostijo tudi pogoju PCT takoj!
Dejstvo pa je, da bodo zaščiteni šele 14 dni po prejemu cepiva!
NAJMANJ 15.910 SLOVENCEV HODI V TEM TEDNU OKROG, SE OKUŽUJE IN OKUŽUJE DRUGE Z VEDNOSTJO IN DOVOLJENJEM VLADE IN NJENIH PODREPNIKOV!
________________________________________________________________________________________
Odlok v Uradnem Listu - 11.9. in 14.9.2021:

II. POGOJ PREBOLEVNOSTI, CEPLJENOSTI ALI TESTIRANJA
2. člen
Pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (v nadaljnjem besedilu: pogoj PCT) je izpolnjen, če osebe razpolagajo z enim od spodaj navedenih dokazil, in sicer:
1. z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
2. z digitalnim COVID potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR (v nadaljnjem besedilu: EU DCP);
3. z digitalnim COVID potrdilom tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje
države izdal v angleškem jeziku;
4. z dokazilom o cepljenju zoper COVID-19, s katerim izkazujejo, da so prejele:
‒ drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/ Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National
Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku;
‒ odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja
Martin Kacur |  04 .10. 2021 ob  16: 34
Va in mona