POKLUKAR O TVEGANJU ZA SPROŠČANJE UKREPOV: "Želimo si, da čim prej dosežemo vrh"

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar poudarja, da so v petem valu zaradi koronavirusne različice omikron praktično vse postavili na novo, od testiranja, karanten, izolacij, delovanja mikrobioloških laboratorijev do organizacije bolnišnic. Za sproščanje protiepidemičnih ukrepov pa je tveganje po njegovih besedah za zdaj še vedno preveliko.

Vir: STA

Kljub temu da slišijo želje in pobude o sproščanju ukrepov, je to tveganje trenutno še vedno preveliko, in bo tako, dokler se krivulje dnevno pozitivnih, obolelih in hospitalizacij ne obrnejo navzdol, je ob današnjem vladnem obisku v Posavju in po sestanku z vodstvom Splošne bolnišnice Brežice dejal minister.

Epidemija še vedno narašča, saj je v državi dnevno prek 17.000 okužb, samo ta teden pa so hospitalizirali kar 33 odstotkov več bolnikov. V primerjavi s prejšnjim tednom je bilo v Sloveniji tudi 85 odstotkov več smrti, kar kaže, da je neracionalno razmišljati o sproščanju ukrepov, je pojasnil.

Vir: STA

"Želimo si, da čim prej dosežemo vrh in takoj, ko ga bomo dosegli, bomo tudi lažje zadihali in napovedovali, kako in na kakšen način naprej," je še dejal minister.

Poklukar je nadaljeval, da se morda zdi, da različica omikron ne povzroča toliko hospitalizacij, pa smo vendar priča visokemu vrhu okužb, ki je štirikrat višji, kot je bil pri delta različici. "Tudi če je namesto štiriodstotne stopnje hospitalizacij, kot je bila pri različici delta, zdaj stopnja hospitalizacij enoodstotna, to pri 30.000 pozitivnih testov dnevno pomeni 300 sprejemov," je navedel minister. Za napoved, kaj bo nova različica prinesla intenzivnim enotam, pa je po njegovih besedah prezgodaj.

Omikron pa je med drugih prinesel nove izzive tudi z vidika dnevnega zagotavljanja vseh potrebnih testiranj. Kot je pojasnil Poklukar, je zaenkrat kot pozitiven primer definiran primer, ki je potrjen s PCR-testom. Je pa dejstvo, da številne države po svetu izdajajo QR-kode tudi za hitre antigenske teste, ker so bile preobremenjene s PCR-testi. Tudi v to smer se pogovarjajo s stroko, a dokončne odločitve še ni, je pojasnil minister.

Pri tem je opozoril, da so na robu zmogljivosti ne le laboratoriji, ampak tudi drugi deležniki. Še nadaljnje upoštevanje ukrepov pa je po njegovih besedah nujno tako zaradi hitre širitve omikrona in neznank, "kaj bo ta prinesel za t. i. dolgi covid in kako bo vplival na človeške organe".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  27 .01. 2022 ob  02: 24
Ma ni blo do zdej nobene resitve,kljub ukrepom se virus prenasa in touce rekorde.
Zgleda da se bomo mogli vsi prekuzit da bo pol zdravstvo mirno spalo in bo isto ko prehlad
Resnica očem skrita |  26 .01. 2022 ob  22: 01
To norost je treba ustavit takoj, razpisat referendum proti PCT, ukinit vse omejitve, ukrepe in teste, namreč zelo jasno se vidi da bo politika situacijo vlekla v nedogled. Tle se že debelo pretirava. Tudi če bilo 100k okužb dnevno bi še kar naprej testirali in testirali. Po covid oddelkih pa so tudi ljudje z drugimi boleznimi in se vsi so covidni.

Dela se ogromna škoda celotni družbi, nekateri se na račun testov, opreme itd bašejo z našim denarjem. Teste ki jih nobena država ne vzame ker so zanič se pri nas prodajajo in plačamo 7€ po kosu. V imenu prehlada, za virus ki je toliko oslabel da se že širi kot megla.
Obala1 |  26 .01. 2022 ob  19: 38
Eno vprasanje za vse, a vi veste razliko med ljudmi In zivali? No zivali ne bi Nikoli dovolile, da jih vodijo tisti najbolj butasti cleni
manemebasat |  26 .01. 2022 ob  19: 01
Preklet kriminalec, se kar naprej klatis te tvoje izmisljotine, NEKATERI VEMO ZA KAJ GRE! Ta PCR si lahko zadaj vtaknes, vsi vemo, da je fals. V ZDA so ga odpisali, saj je totalno neverodostojen. Uvedli so ga zato, da bi zaceli plandemijo in ustrasevati ljudi. Tisti, ki so jih v bolnisnicah ubili z napacnimi protokoli, so bili leto prej cepljeni s cepivi proti gripi. Le ta so vsebovala grafenov oksid, enako kot cepiva covid. PCR test ni sposoben odkrivanja virusov, to je rekel njegov izumitelj Nobelovec Kary Mullis, ki so ga ubili dva meseca preden so razglasili PLANDEMIJO. Teg kao ''virusa'' se nihce ni izoliral. Torej NE OBSTAJA. Obstajajo samo reakcije, ki jih v telesu povzrocajo cepiva.