POKLUKAR NAMIGNIL: Do kdaj bodo v šolah še obvezne zaščitne maske?

Slovenija

Vlada je pri zadnjem sproščanju epidemičnih ukrepov poleg predlogov zdravstvene stroke upoštevala tudi širše družbene vidike, predvsem pandemsko izčrpanost in enostavnost implementacije ukrepov po skoraj dveh letih borbe z virusom, je ob obisku postojnske bolnišnice dejal minister Janez Poklukar. Napoveduje tudi razmislek o zaščitnih maskah v šoli.

Ob tem vlada po besedah zdravstvenega ministra vztraja pri tem, da kljub sproščanju ukrepov zaščitijo predvsem najbolj ranljive, zato tako v zdravstvu kot v sociali še vedno ostaja pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Vlada je namreč na sobotni seji precej sprostila ukrepe, med drugim od ponedeljka razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno. V šolah je odpravljeno samotestiranje, ostajajo pa obvezne maske. Te so še naprej obvezne tudi pri gibanju v zaprtih javnih prostorih.

Sledenje je danes izpostavil tudi Poklukar v odgovoru na vprašanje glede smiselnosti nošenja zaščitnih mask v šolah. "Spremljamo, kaj se bo v naslednjih dneh dogodilo, vezano na spremenjene ukrepe, ki bodo lahko za seboj potegnili takšno ali drugačno gibanje okuženih. Spremljamo spremembe tako v bolnišnicah kot tudi število okuženih," je poudaril.

Verjame, da lahko na podlagi tega v naslednjih dneh, verjetno proti koncu počitnic, razmišljajo tudi o tem, ali so maske v prvi triadi in v šolah potrebne. "Če bo situacija vztrajala na tej poti kot trenutno, bo to gotovo eden prvih ukrepov, če ne prvi, ki mu bomo sledili, če bo to podprla tudi stroka," je napovedal.

S spreminjanjem ukrepov po skoraj dveh letih po njegovih besedah v ospredje prihaja vse večja odgovornost posameznika pri vodenju in upravljanju epidemije. "Odgovornost, ki smo jo pokazali v zadnjih 23 mesecih, smo s temi ukrepi nadgradili. Verjamem, da s takim pristopom, z osebno odgovornostjo, ki smo jo pokazali, lahko naprej uspešno obvladujemo epidemijo, in postopno spreminjamo ukrepe v smeri sproščanja," je dejal Poklukar.

Če bi se situacija poslabšala, pa bodo po njegovih napovedih ukrepe tudi zaostrili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  22 .02. 2022 ob  20: 05
V kafani se pije na skoljki se sere.
Ne stoj zamesat!!!
Si razumu?!